Шанси «Вереса» на УПЛ: чи протягне «Динамо» руку допомоги

03 Червня 2023, 10:15
Шанси «Вереса» на УПЛ: чи протягне «Динамо» руку допомоги 2375
Шанси «Вереса» на УПЛ: чи протягне «Динамо» руку допомоги

У переддень незалежности червоно-чорна рівненська дружина розпочала свій другий сезон у Прем’єр-лізі з виїзних перемог. І на початку першости здавалося, що «Верес» може претендувати на єврокубки, адже обіграти «Чорноморець», «Ворсклу» та «Кривбас» не кожній команді під силу. Потім був перший офіційний матч на оновленому рівненському «Авангарді» – вистраждана нічия зі львівським «Рухом». Що нижче сонце опускалося до небокраю, то нижче «Верес» опускався до дна турнірної таблиці. На зимову павзу рівняни пішли, не думаючи про єврокубки… 

Березневі промені не розбудили рівненських «вовків» – їх ще більше приспали хвилі Дніпра, Ворскли та Чорного моря. А як можна назвати те, коли команда на 90+ двічі не реалізувала пенальті? Вирішальним мав бути квітень – 5 матчів із головними конкурентами. Шанс не відкладати на завтра те, що можна забити сьогодні. Але «Верес» ніколи не шукав легких шляхів. Тому квітневі поєдинки можна назвати одним словом: «Провал»!!!! Хоча це ще й був час рекорду – 5:5 із харківським «Металістом» на затопленому ужгородському «Авангарді». 

Надалі кожен матч для рівнян ставав своєрідним фіналом, можливістю повірити в себе та вирватися з низів турнірної таблиці. Але ж суперники були не такі, як у квітні. Тому до свого активу червоно-чорні записали вистраждану перемогу проти «Металіста 1925» та нічию з «Олександрією». В останньому весняному турі «Верес» приймав невмотивоване «Динамо», яке завершує сезон на 4-му рядку турнірної таблиці. Вистоявши перший тайм, рівняни провалили початок другого. 0:1 – ще не все втрачено. І «Верес» отримав свій шанс на 88 хвилині. Але Михайло Шестаков із позначки пробив у руки Георгієві Бущану. І «Верес» поплив. 0:3. 28 очок після 29 турів і 14-те місце в турнірній таблиці. Це зона перехідних матчів…

Попереду лише один фінал – матч з «Інгульцем», від якого певною мірою залежить, де гратиме «Верес» у наступному сезоні. Але в цьому фіналі не все в руках рівнян. Три команди – львівський «Рух», харківський «Металіст 1925» та «Інгулець» із Петрового – мають по 31 очку. Щоб залишитися в УПЛ, потрібно посісти мінімум 12-те місце. В іншому разі команду чекають перехідні матчі з черкаським «ЛНЗ» або запорізьким «Металургом». Чи мають шанси «червоно-чорні»? Що можна сказати однозначно: «Верес» точно не вилетить з УПЛ після останнього туру.

Що нам каже регламент УПЛ?

У п. 3 ст. 22 зазначено, що в разі рівності очок у двох та/або більше команд місця визначають за такими показниками:

1) більша кількість набраних очок у зустрічах між цими командами;

2) краща різниця забитих і пропущених у зустрічах між цими командами;

3) більша кількість забитих м’ячів в особистих зустрічах між цими командами;

4) краща різниця забитих і пропущених м’ячів у всіх матчах;

5) більша кількість забитих м’ячів у всіх матчах.

Саме цей пункт може стати вирішальним у долі «Вереса». І тут варто пам’ятати про декілька комбінацій.

«Верес» програє або грає внічию 

Ні поразка, ні нічия рівнян не влаштовують, адже в такому разі команда залишається на 14-му місці та змушена буде боротися за елітний дивізіон із «ЛНЗ». Зважаючи на те, що в Черкасах грають ексвересівці, солодко підопічним Юрія Вірта не буде.

Отже, «Вересові» потрібно тільки перемагати «Інгулець», але… тут у гру вступають конкуренти, бо в разі звитяги червоно-чорні матимуть 31 очко.

«Металіст 1925» гратиме з невмотивованим київським «Динамо», а «Рух» прийматиме надумотивовану «Олександрію», яка в разі поразки може втратити місце в єврокубках.

«Верес» виграє, «Металіст 1925» і «Рух» програють

У такому разі в чотирьох команд буде по 31 очку. Ураховуючи результати очних зустрічей, «Верес» підніметься на 11-те місце та збереже прописку в УПЛ. Харків’яни й петровці опиняться в зоні перехідних матчів.

«Верес» виграє, «Металіст 1925» виграє або грає внічию, «Рух» програє

Якщо «Металіст 1925» чіпляється за очки в матчі з «Динамо», то автоматично зберігає своє місце в УПЛ. «Рух», «Верес» та «Інгулець» матимуть по 31 очку. Зважаючи на очні зустрічі, перевагу отримує петровська команда, яка по одному разу обіграла і рівнян, і львів’ян. «Верес» залишається в зоні перехідних матчів. 

«Верес» виграє, «Металіст 1925» програє, «Рух» виграє або грає внічию

«Рух» залишається в УПЛ. Інші три команди знову матимуть по 31 очку. Тут перевага на боці «Вереса», адже дві перемоги над «Металістом 1925» і потенційна звитяга в матчі проти «Інгульця» підіймають рівнян на рятівне 12-те місце. 

Так, це футбол і будь-яка з комбінацій може зіграти. Але зрозуміло одне: багато чого залежить від футболістів «Вереса», яким кров із носа потрібно перемогти «Інгулець». Буде непросто, адже петровці також усвідомлюватимуть, що поразка – це зона перехідних матчів. Тому цілком можуть засушити гру. 

«Металіст 1925» гратиме з невмотивованим «Динамо». Можна очікувати, що тренерський штаб киян побереже основних футболістів у поєдинку, який не має турнірного значення. Але динамівська молодь, очевидно, буде не проти довести Мірчі Луческу, що той даремно тримає її на лаві запасних. До речі, проти «Вереса» також грало невмотивоване «Динамо». Рахунок пам’ятаєте?

«Рухові» доведеться найскладніше. Адже цілком зрозуміло, що «Олександрія» намагатиметься витискати максимум із перших хвилин, щоб не залежати від інших матчів і зберегти путівку в Лігу конференцій. Однак львів’яни здаватися не будуть.

У 30 турі УПЛ інтрига житиме до останньої хвилини. А доля «Вереса» залежить від самих рівнян і ще трохи від «Динамо». Тому в неділю червоно-чорна сім’я палко вболіватиме за команду Юрія Вірта і ще палкіше радітиме перемозі киян.

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024