З Дружківки до Любешева: донецькі легкоатлети тренуються за 1100 кілометрів від дому

14 Серпня 2023, 14:58
Донецькі легкоатлети на Чемпіонаті України з легкої атлетики серед дорослих у Луцьку на стадіоні «Авангард» 6721
Донецькі легкоатлети на Чемпіонаті України з легкої атлетики серед дорослих у Луцьку на стадіоні «Авангард»

Школа вищої спортивної майстерності (ШВСМ) Донецької області – двічі переселенці. У 2014 році установа переїхала з Донецька в Дружківку, а в березні 2022 року спортивна школа у складі директорки, кількох співробітників і відділення легкої атлетики приїхали на Волинь, у селище Любешів, що за 30 кілометрів від білоруського кордону. 

Як функціонує установа, як тренуються спортсмени та за яку область виступають на всеукраїнських змаганнях, кореспондентці Спорт на Районі розповіли директорка спортивної школи Крістіна Русінова та її підопічні.  

Директорка спортивної школи Крістіна Русінова
Директорка спортивної школи Крістіна Русінова

Діяльність школи вищої спортивної майстерності Донецької області зазнала змін через прифронтову ситуацію та окупацію сусідніх міст. 

Крістіна Русінова очолює спортивний заклад з 2015 року. Вона – колишня спортсменка, має звання майстра спорту України з легкої атлетики. Пані Крістіна з задоволенням перераховує здобутки вихованців школи, але майже не зупиняється на подробицях тих складнощів, які довелось долати на шляху до Волині.

«Виїжджати було складно. Їхали частинами, загалом нас зараз в Любешеві більш як 10 людей – це кілька співробітників та відділення легкої атлетики разом з тренером. А ще в дорозі зламався наш автобус. Але все вдалося», – розповіла керівниця. 

На Донеччині до повномасштабного вторгнення культивували десятки видів спорту, функціонували сотні спортивних об'єктів, які майже повністю втратили спортивні бази. Після вторгнення в Донецькій області багато спортивних об'єктів були пошкоджені або втратили свою функціональність.

За даними Міністерства молоді та спорту України, внаслідок війни зруйновані та пошкоджені понад 340 об’єктів спортивної інфраструктури по всій країні.

Читайте також: УАФ буде позиватись проти росії через зруйновану внаслідок війни спортивну інфраструктуру

В окупації спортивне життя неможливе

«Ті спортсмени, що з різних причин не виїхали з окупованих територій, наприклад, з Маріуполя, більше не є частиною українського спорту. З ними розірвали відносини, вони більше не в складі спортивних федерацій, зарплату їм не платять. Сказати, яка доля цих спортсменів надалі – дуже складно», – розповіла Крістіна Русінова.

Читайте також: З окупованої Луганщини – на Волинь: спортсмен з Кремінної проїхав пів Європи, аби продовжити тренуватися

Переїжджати на нове місце ШВСМ довелось вже вдруге: у 2014 році з окупованого Донецька вибрались за 100 кілометрів – у Дружківку, а у 2022 році подолали вже понад 1100 кілометрів – до Любешева. 

Значна частина спортивної школи з Дружківки змогла переїхати на Волинь, де знайшли нове житло та місця для підготовки до змагань.

Пані Крістіна пригадує, що у березні 2022 року Управління фізичної культури та спорту Донецької обласної державної адміністрації поставило задачу: виїхати з небезпечної території.

Спортивна спільнота завжди на зв’язку

На Волині місцева влада та люди допомагали переселенцям з Дружківки знайти житло та роботу, щоб вони могли розпочати нове життя після втрат у прифронтовій зоні.

«На Волині мали давні знайомства, адже приїжджали на спортивні збори. Саме до волинських тренерів і звернулись по допомогу, коли зрозуміли, що треба шукати інше місце для життя і тренувань», – розповіла очільниця спортивної школи.

Так Крістіна та інші працівники спортивної школи опинились у Любешеві, за 30 кілометрів від білоруського кордону.

Оселились донеччани у готелі в центрі Любешева. Готель віддав свої кімнати для спортсменів безкоштовно, допомагаючи їм заселитися та розпочати нове життя. Окрім спортсменів з Дружківки, там живуть переселенці з Бахмута – Донецький регіональний центр спортивної медицини

Депутат Любешівської селищної ради, власник готелю Сергій Неймарк каже, що для нього велика честь приймати у себе таку спортивну родину. 

«Вони не клієнти, вони – мої гості в цьому готелі, тому, окрім них, там більше ніхто не живе. Тобто готель більше не функціонує для інших клієнтів, усі кімнати зайняті тільки спортсменами з Донеччини та їхніми сім’ями. Сплачують вони тільки за електрику, на жаль, за тарифом для бізнесу, але їм це підходить», – повідомив Сергій Неймарк.

Крістіна Русінова розказала і про юридичну сторону роботу школи. Попри те, що фізично спортсмени перебувають у різних областях, якомога далі від фронту, на змаганнях вони знову зустрічаються як представники Донецької області. 

Чемпіонат України з легкої атлетики серед дорослих у Луцьку на стадіоні «Авангард»
Чемпіонат України з легкої атлетики серед дорослих у Луцьку на стадіоні «Авангард»

Управління фізичної культури та спорту проводить регулярні наради в зумі, координує діяльність спортивних шкіл, нараховує зарплати працівникам, в якій частині країни вони б не виконували свої обов’язки.

«Юридична адреса у нас в Дружківці, перереєструватися ми не маємо змоги, адже втратимо можливість підпорядковуватись Управлінню фізичної культури та спорту Донецької обласної державної адміністрації. Це означає, що зарплати ми отримуємо з Донецької області, спортсмени виступають за Донецьку область і завойовують медалі для Донецької області», – пояснила директорка.

Донеччани на українській та міжнародній спортивній арені

За словами керівниці школи, кожен зі спортсменів, як серед дорослих, так і серед юніорів, достойний окремої розмови. Адже донеччани є і рекордсменами України, призерами Олімпійських ігор, чемпіонатів Європи та світу. Майже кожні змагання з легкої атлетики, де беруть участь українці, представляють і її підопічні.

«З 24 по 30 липня в словацькому місті Банська Бистриця відбувся ХVІ літній Європейський юнацький олімпійський фестиваль – один із наймасовіших мультиспортивних заходів 2023 року, що зібрав учасників віком від 14 до 18 років із 48 країн», – розповіла пані Крістіна.

Команда України налічувала 46 атлетів, які боролися за нагороди у шести видах спорту: бадмінтон, велоспорт, дзюдо, легка атлетика, плавання та спортивна гімнастика. Донецьку область у складі національної збірної представляли чотири спортсменки. Одна з них – легкоатлетка з Дружківки Дар’я Дубенець, що мешкає в Любешеві.

«У легкій атлетиці в дисципліні біг на 800 метрів бігла наша Дар’я Дубенець із Дружківки, вихованка обласної комплексної дитячо-юнацької спортивної школи та атлетка Школи вищої спортивної майстерності Донеччини», – повідомила Крістіна Русінова.

Шістнадцятирічна легкоатлетка з Донеччини Дар’я Дубенець переїхала разом із спортивною школою на Волинь. Зустрілись з нею в Любешеві на стадіоні. Про Волинь Дар’я розповідає з задоволенням, проводить екскурсію стадіоном, де тренується, веде піщаною стежкою до берега річки Стохід.

«Вода в річці прохолодна, але ми купалися. Подобається тут повітря, ліс, пташки співають. Тут дуже гарні умови для тренувань і база дуже гарна. Мені здається, що я зможу тут підготуватись до своїх майбутніх рекордів», – розповіла Дар’я.

У цей час її батьки та рідні залишаються жити у прифронтовій Дружківці.

«Бабуся хвора, тому мої рідні ніяк не наважаться виїхати. Сумую за ними, розумію, що там небезпечно. Бували такі моменти, коли ми бігли й чули вибухи. Допоки не переїхала в Любешів, переживала, що я взагалі втрачу форму», – розказала дівчина.

Головне для Дар’ї зараз – тренування, адже її результати одні з найкращих в країні.

«Мій найкращий результат на 1500 метрів я пробігла на командному чемпіонаті у Львові. Вклалась у чотири хвилини й сорок дві секунди. Я зайняла перше місце в тому чемпіонаті», – розповіла спортсменка.

На Чемпіонаті України з легкої атлетики серед дорослих, що відбувся у Луцьку на стадіоні «Авангард» з 28 по 30 липня, Крістіна Русінова вболівала за двадцятьох своїх підопічних. За результатами змагань в естафеті, команда Донецької області посіла друге місце. Донеччани виступали у бігу з бар’єрами, у стрибках в довжину, в естафетах, у забігах на короткі дистанції та інших дисциплінах.

Донецькі легкоатлети на Чемпіонаті України з легкої атлетики серед дорослих у Луцьку на стадіоні «Авангард»
Донецькі легкоатлети на Чемпіонаті України з легкої атлетики серед дорослих у Луцьку на стадіоні «Авангард»

Дружківський легкоатлет Олександр Сосновенко перебрався в Луцьк, аби продовжити спортивну кар'єру. Зустрілися з ним на «Авангарді» одразу після забігу, коли по гучномовцю оголошували його результат бігу на 100 метрів. У трійку призерів він цього разу не потрапив, але емоцій з цього приводу не видав. «Десять, вісімдесят одна», – кивнув сам собі спортсмен, маючи на увазі свій результат на дистанції у 100 метрів: 10 секунд 81 мілісекунда.

Минулого року Олександр Сосновенко представляв Україну на чемпіонаті Європи-2022 в Мюнхені, до якого були відібрані 54 легкоатлети й легкоатлетки з України. Тоді дружківчанин біг в естафеті 4 по 100 метрів.

Олександр Сосновенко (біг на 100 метрів)
Олександр Сосновенко (біг на 100 метрів)

Легкоатлети Донецької області на чемпіонаті України серед дорослих здобули 16 нагород і друге командне місце. У складі жіночої команди, яка виборола перше місце з естафетного бігу – і Вікторія Ткачук.

Після забігу Вікторія коротко повідомила: «Ми перші!». Донеччанки святкували перемогу, вітали одна одну, та пані Крістіна натякнула, що не мала сумнівів у їхній перемозі.

«Вікторія Ткачук здобула першу для Донеччини олімпійську ліцензію на Ігри-2024. Наступного року вона виступатиме в Парижі, це вже треті її Олімпійські ігри», – розказала Крістіна Русінова.

Вікторія Ткачук
Вікторія Ткачук

Христина Юрчук представляє місто Бахмут, на національному чемпіонаті виступає в дисциплінах біг 100 метрів з бар'єрами, де здобула третє місце, та в естафеті, яка принесла перемогу команді Донецької області.

Артем Коноваленко, переселенець з Донецька, з 2020 року живе та тренується в Києві, але продовжує представляти Донецьку область. В Луцьку виступив на чемпіонаті України в дисципліні Потрійний стрибок, здобувши перемогу змагань.

«Ці змагання важливі для власного рейтингу на наступний рік, для відбору на європейський чемпіонат. Мої найкращі результати в потрійному стрибку, в довжину стрибок в мене трошки слабший», – розказав Артем Коноваленко.

Артем Коноваленко (потрійний стрибок)
Артем Коноваленко (потрійний стрибок)

Історії донецьких спортсменів свідчать про силу спортивної спільноти та готовність допомагати одне одному навіть у складних обставинах. Спорт виступає засобом єднання та підтримки українців, допомагаючи всім знайти нові можливості та надію на майбутнє.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024