«Матінка-вода» та вчення Порфирія Іванова: чим живуть луцькі моржі на березі Стиру

02 Квітня 2020, 17:06
Дмитро Калашев 2148
Дмитро Калашев

На вулиці +3, і це далеко не найнижчий показник термометра за останні кілька днів. Все ж, вони тут: кілька десятків чоловіків та жінок невеликими групами по черзі приходять на берег Стиру.

Приходять кожного ранку. Дехто купається, хтось робить вправи на спортмайданчику, інші просто ходять вздовж річки. Майже всі вони називають себе «моржами». І всі кажуть, що вірусу не бояться. Бо «помирає той, хто сидить вдома».

О десятій ці дві жінки вже встигли скупатися, і саме йшли додому
О десятій ці дві жінки вже встигли скупатися, і саме йшли додому

Берег Стиру зранку «належить» їм
Берег Стиру зранку «належить» їм

Організація луцьких моржів діє із 60-х. Нині вона налічує більше сотні учасників. Серед них, дорослі, старенькі, молоді чоловіки і жінки. Декому з них за вісімдесят, декому – всього вісім. Для них тут діє ціла інфраструктура: доріжки, майданчики, облаштовані спуски до води і три металеві контейнери: два для жінок, і один – яскраво розфарбований – для чоловіків. На фасаді останнього – мармурова дошка з «правилами здорового життя» від творця оздоровчої системи Порфирія Іванова. Саме його «вчення» свого часу привернуло увагу до холодної води одного з чоловіків на березі Стиру.

Тут територія чоловіків
Тут територія чоловіків

Для жінок є два контейнери
Для жінок є два контейнери

Дивіться також відео Як під час карантину загартовуються луцькі «моржі»

Луцький музикант Дмитро Калашев просить не називати його моржем. Хоча, практикує «несезонне» купання вже 30 років. Каже, він просто любить воду.

«Вперше познайомився з ученням Порфирія Іванова, коли мені було 12 років. Я побачив цю загартовану людину по телебаченню. Сам почав загартовуватися, коли мені було 20 років. Знаєте, до лікаря я не ходжу», – бадьоро розповідає Дмитро.

Дмитро - музикант і послідовник єднання з природою
Дмитро - музикант і послідовник єднання з природою

Поради Порфирія Іванова - у мармурі
Поради Порфирія Іванова - у мармурі

За словами чоловіка, найперше, варто подолати особистий страх. До води можна підходити по-різному. З власного досвіду Дмитро каже, краще йти поступово.

«Як зараз пам’ятаю, облився двома відрами води – і… мене висипало лишаєм. Я припинив, але у вченні кажуть, не можна припиняти, потрібно займатися далі, бо все йде з нашої підсвідомості. Спочатку обливав до ліктів руки і ноги вище колін. Тиждень так обливав щодня, і не помітив, як став під холодний душ. Я почав потрохи займатися, і займаюся досі».

Починати потрібно поступово
Починати потрібно поступово

Щоразу, коли він приходить до річки, вітається з нею, як із матір’ю. Каже, природа – наша матір, і ми нероздільні. Саме тут, як вчив Іванов та багато інших мислителів до нього, варто шукати силу і наснагу для боротьби з різними труднощами.

Луцькі моржі шукають. Дехто знаходить.

Підходи до річки
Підходи до річки

Читайте також: Герой-плавець із Волині звернувся до земляків: залишайтеся вдома

Людмила РОСПОПА

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024