«Крок» (Грозів)

«У нас усі один за одного», – Віталій Петрук про п’ятирічний шлях «Крока» до успіху

09 Квітня 2021, 09:28

Ентузіазм і незгасну віру в те, чому присвячують кожну вільну хвилину, перемоги й поразки, дружбу й взаємопідтримку записав у свій спортивний літопис клуб «Крок» (Грозів) із Острожчини. Ця команда 7 квітня відзначила  своє п’ятиріччя з моменту заснування. Відсвяткували по-спортивному – товариським матчем із ФК «Розваж». Нині триває міжсезоння, тож хлопці не втрачають можливості «прокачати» сили перед стартом регулярних змагань.

Про те, чим живе «Крок» зараз і які успіхи має за свої п’ять років, розповів ініціатор заснування клубу, тренер-гравець Віталій Петрук.


 

 

Від мініфутболу до змагань на великому полі

Не буде перебільшенням сказати, що в кожній громаді є свої щорічні турніри. Острожчина спортивна традиційно збирає місцеві команди й гостей зі сусідніх областей на змагання з мініфутболу. Саме в боротьбі за мініфутбольні нагороди понад 10 років тому «засвітилася» команда з назвою «Крок», яка представляла село Грозів (входило до складу Грем’яцької сільської ради). Утім, грала вона лише на турнірах місцевого рівня, а також проводила товариські матчі з командами краю.



 

Водночас футболісти «Крока» виступали і на великому футболі в складі клубів Верхова, Грем’ячого, Грабова («Оріон») та інших. Бажання проводити час активно стало першим стимулом створити в селі аматорський футбольний клуб.

«Зважаючи на те, що хлопці так чи так грали в різних командах, почав замислюватися, щоб і в Грозові створити місцевий футбольний клуб. Це було навесні 2016 року. Датою ж заснування нашої команди вважаємо 7 квітня – тобто на свято Благовіщення», – пригадує Віталій Петрук, представник команди, тренер-гравець і багаторічний капітан.


 

Місцевий фізкультурник Володимир Чехолка запропонував продовжити спортивні традиції села та зберегти назву «Крок».

Віталій Петрук пригадує, що новостворений клуб почав випробовувати себе в товариських матчах, згодом почав заявлятися на чемпіонати Острозького району з футболу. Було й таке, що зазнавали розгромних поразок. «Спочатку тяжко було навіть зі складом визначитися. У ті часи в нас на рівних грали і діти, і дорослі», – каже Віталій.

Упродовж двох років у «Крока» сформувався стабільний і досить непоганий склад, який дозволяє боротися за нагороди місцевих першостей.

 

Неодноразові віцечемпіони. Досягнення «Крока»

Найбільш вдалим у великофутбольній історії «Крока» можна вважати сезон 2019 року. Тоді грозівці в Кубку Острозького району (до реформи децентралізації) вибили двох рівносильних суперників – сіянцівську «Чайку» і «Ниву» з Бадівки, але не змогли пройти ФК «Грем’яче» у фіналі, тож здобули заслужене срібло. У Чемпіонаті Острожчини-2019 «Крок», здобувши 6 перемог у 12 турах змагань, на одне очко відстав від курганівського «Міража» і завоював бронзові медалі.




 

Того ж року підопічні Віталія Петрука здобули бронзу Чемпіонату Острозького району з мініфутболу. А 2020 двічі піднімалися на п’єдестал за срібними нагородами.

Хоч та зима і не тішили снігом, на Острожчині втретє відбувся традиційній футбольний турнір «Острозька зима-2020». До фіналу вийшли принципові суперники – ФК «Грем’яче» та «Крок». У тому матчі фортуна була не на боці грозівців. 0:1 – і знову нагороди за друге місце. З відчуттям дежавю билися команди за нагороди Х ювілейного відкритого турніру Острозького району з мініфутболу – знову срібло.


 

Наприкінці 2020 – на початку 2021 року «Крок» поїхав випробувати сили до Здолбунова. На жаль, на 25-му відкритому зимовому чемпіонаті Здолбунівського району з міні-футболу пам'яті Гайдучика Я. Д. сезону 2020 року представникові Острожчини не щастило – жодної перемоги, тож команда отримала звання фіналіста ліги «Е» та відзначена призом «За коректність».

Набагато краще грали грозівці на ХІ відкритому турнірі Острозької громади з мініфутболу. Команда навіть установлювала своєрідні рекорди кількості забитих м’ячів – наприклад, у ворота ФК «Хорів» (матчі 3–4 турів) влетіло 14 голів. Представники Грозова дійшли до 1/4 фіналу і, добряче потріпавши нерви принциповому супернику, таки поступилися ФК «Грем’яче» – 5:8.

Наразі питання щодо того, чи зможуть відбутися регулярні чемпіонати у звичному форматі, відкрите, «Крок», як і інші команди, проводить товариські ігри. Гравці «Крока», а також представники інших команд принагідно дякують очільникові Острозької районної асоціації футболу Валентинові Стрільцеві за сприяння в проведенні спарингів та організаційну допомогу.



 

 

Відвойоване в корови поле, або Виклики сільського спорту

Перед сільськими спортсменами-аматорами є багато викликів, зокрема й постійна зайнятість чи то на роботі, чи то в господарстві, а також почасти відсутність інфраструктури.

Домашнім полем грозівського «Крока» є стадіон у селі Грем’яче. У належному стані його підтримують самі ж футболісти. Улітку 2020 року, коли всі спортивні змагання були перервані через коронавірус, поле заросло. Спочатку попросили в сільській раді допомогти облагородити територію, – згадують грозівці. Траву скосили, висушили на сіно, але грати на жорсткій сухій стерні, де полишалися жмутки покрученої трави, було неможливо.

«Замовили на один день газонокосарку. Зібралися командою і години чотири це все скошували і стригли… Зате разом!» – наголошує Віталій.

Місцеві жителі за «Крок» уболівають і підтримують команду. Стадіон розташований у межах села, майже біля будинків, тому, буває, там випасають корів. Але хазяї дбають про те, щоб зберігалася чистота, допомагають обкошувати й збирати траву.

«Граю футбол десь із 2000, п’ять років як представник команди. Були моменти, коли хотілося все кинути. Але хлопці підставили плече. У нас усі один за одного, намагаємося допомагати один одному в різних ситуаціях. А ще в команді щире спілкування, завжди обговорюємо все – і успіхи, і невдачі», – зізнається Віталій Петрук.



 

Найбільша потреба команди з Грозова, як і багатьох інших, – спонсорська підтримка. Звісно, частина однодумців гуртується-таки й допомагає. Наприклад, попередніми роками місцеві підприємці Віктор Козак із Верхова, Володимир Валявка допомагали з організацією виїздів. «Якщо далі називати прізвища, то впродовж двох-трьох останніх років команді допомагав Віталій Ундір. Микола Дмитрович Стецюк, який до створення громади був сільським головою, теж виділяв гроші. Їх вистачало хіба на внески, але вже щось. Допомагав і поле косити… Але здебільшого команда все організовує сама», – каже Віталій Петрук.

Ще одна гостра проблема села – відсутність молоді, отже, і брак юних футболістів, які могли б здобувати досвід і підсилювати команду. Ба більше, що зараз діти віддають перевагу не іграм на свіжому повітрі, а гаджетам.


 

Утім, школа не стоїть осторонь розвитку спорту. Наприклад, за сприяння директора Грем’яцької ЗОШ І–ІІІ ступенів нині установили нові рамки воріт, а стадіон відкритий для всіх охочих тренуватися.

«Наші найближчі плани – розвивати футбол. Завжди ставимо високі завдання перемагати, але не як головну ціль. За межами поля теж залишаємося людьми і друзями. Якщо все буде добре з організацією змагань, постараємося повернути собі місця у верхній частині турнірної таблиці. Маємо для цього бажання і хороших футболістів», – підсумовує Віталій.

На сьогодні кістяк «Крока» складається із тих, хто вже не раз доводив, що горить спортом, з тих, хто працює над собою і прагне до результату. Наразі в сезоні 2021 року за грозівців планують виступати Дмитро Чехолка, брати Федір і Василь Очеретяні, Володимир Федорчук, Юрій Грещук, Михайло Соболь, Ігор Гречук, Дмитро Юрчук, Андрій Лесик, Юрій Корнійчук, Сергій Шиндерук, Олександр Гордійчук, Віктор Ковальчук. Будуть і новачки, їх імена поки не називають.

А головне – попри баталії на полі будуть друзі, разом будуть люди, які докладають зусиль до розвитку футболу в краї та популяризують здоровий спосіб життя.

Галина МАКСИМЧУК