Росія та Білорусь не братимуть участі у зимових Дефлімпійських іграх

09 Лютого 2024, 18:14
Росія та Білорусь не братимуть участі у зимових Дефлімпійських іграх 4920
Росія та Білорусь не братимуть участі у зимових Дефлімпійських іграх

Російські та білоруські спортсмени не змагатимуться на зимових Дефлімпійських іграх-2023, що відбудуться 2–12 березня 2024 року в турецькому Ерзурумі.

Про це повідомив очільник Паракомітету України Валерій Сушкевич,  – інформує «Суспільне Спорт».

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну — у березні 2022 року — Міжнародний дефлімпійський комітет (ICSD) усунув збірні РФ і Білорусі від змагань для спортсменів із порушеннями слуху, зокрема від літньої Дефлімпіади-2022 у бразильському Кашіас-ду-Сулі.

Утім, у грудні 2023 року ICSD ухвалив рішення повернути російських і білоруських атлетів до міжнародних стартів під своєю егідою з 1 лютого 2024-го. На аналогічний крок восени 2023-го пішов і Міжнародний паралімпійський комітет, а в грудні — олімпійський комітет.

Таким чином Росія та Білорусь мали право заявити своїх спортсменів на Дефлімпіаду-2024 у нейтральному статусі, проте ці команди не будуть представлені на змаганнях попри допуск. За словами Сушкевича, цьому посприяла, зокрема, кропітка дипломатична робота української сторони та створення суворих критеріїв «нейтральності» для російських і білоруських атлетів.

Незважаючи на те, що Міжнародний дефкомітет послабив санкції проти Росії та Білорусі, спортивне керівництво цих країн не погодилося з умовами, за яких мало відбутися їхнє повернення. Сурдлімпійський комітет Росії, приміром, у своїй заяві назвав вимоги ICSD "принизливими" й "дискримінаційними".

До вимог для участі росіян і білорусів у дефлімпійських змаганнях входять такі пункти:

  • участь виключно в особистих змаганнях (не командних, включно з дуетами) і лише в нейтральному статусі; демонструвати державну символіку заборонено, а форма учасників має бути узгоджена з виконавчим комітетом ICSD;
  • спортсмени не мають проявляти активної підтримки війни проти України та мати договорів про співпрацю з державними силовими структурами Росії або Білорусі (військовими й органами держбезпеки);
  • спортсмени мають дотримуватися антидопінгових правил і виконати вимоги щодо оцінки порушення слуху, а оплата участі в змаганнях є відповідальністю самих атлетів;
  • атлети мусять підписати декларацію про згоду з вимогами ICSD.

На початку лютого, вважає Валерій Сушкевич, «відбулася остаточна перемога в боротьбі проти участі представників країн-вбивць» у березневих Іграх у Туреччині, адже стало відомо, що Росія і Білорусь на Дефлімпіаду не поїдуть.

«Дискусія йшла про те, які зобов'язання повинен взяти [на себе] суб'єкт російського спорту, якщо він приїжджає в нейтральному статусі на Дефлімпіаду. У результаті цієї дискусії вийшло так, що ці критерії були прийняті, але вони стали неприйнятними для російської влади», – пояснює Сушкевич.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024