Депресія та спорт: рівненська нутриціологиня розповіла, як заохотити себе займатися спортом

09 Лютого 2022, 17:37
Вероніка Шевчук 1496
Вероніка Шевчук

Займатися спортом чи не займатися? Одвічне питання, не яке часто шукають відповідь усі ті, хто думає, що фізична активність – це складно, виснажливо і нецікаво. 

Рівненська нутриціологиня Вероніка Шевчук дала декілька порад щодо фізичної активності, які спонукають вас поринути в спорт. 

 

 Згідно з дослідженням користь для здоров’я в регулярній фізичній активності полягає в: 

•профілактиці набору зайвої ваги; 

•загальне зниження ваги зі зниженням споживання енергії; 

•покращення стану сердечно-судинної системи; 

•підвищення щільності кісток; 

•профілактика депресії. 

Як фізична активність впливає на наш мозок 

Як говорить крилатий вираз, у здоровому тілі – здоровий дух. Багато хто помічає, що вправи покращують самопочуття. Раніше вважалося, що причина є тільки у фізіологічних факторах. Однак, нові дослідження показали, що вправи покращують роботу мозку. Вони значно підвищують кількість сірої речовини, особливо в областях, що відіграють ключову роль для пам'яті. 

Депресія та спорт 

У 2000 році фахівці протягом 10 місяців порівнювали дію антидепресанту сертраліну та фізичних вправ при тяжкій депресії. Було виявлено, що регулярні фізичні вправи справляються з депресією ефективніше за ліки. Та мають серйозний позитивний вплив за будь-яких проявів депресії. Крім того, регулярні фізичні вправи також знижують стрес. 

Індивідуальний підхід до вправ 

 Всі люди різні – за зростом, вагою та іншими параметрами. Тому варто як слід розібратися, наскільки та чи інша вправа підходить особисто вам: на що здатне ваше тіло, чого ви хочете досягти? Відновлення також річ індивідуальна Загалом жінкам потрібно більше часу на відновлення, ніж чоловікам, а з віком відновлювальний період дедалі довший. Отже, якщо ви не бажаєте втратити задоволення від вправ, важливо індивідуально підбирати програму тренувань і вміти прислухатися до свого тіла. Крім статі та віку, інші індивідуальні фактори – це вже наявний рівень підготовки, досвід тренувань та різні фізичні характеристики. 

Спорт – це гра 

Спробуйте займатися граючи, сприймати фізичні вправи як природні рухи – без насильства над собою, перекошеного обличчя та сьомого поту. Короткі вправи протягом дня, майже в ігровому режимі: так куди менше напружується нервова система, а людина і досягає результатів, і отримує задоволення. Наприклад, можна кілька разів підтягнутися, проходячи під будівельними риштуваннями. Можна також поєднувати роботу періодичними віджиманнями, присіданнями або бігом сходами. Не забуваємо про денну норму фізичної активності – це ранішня зарядка на 5-10 хв (щоб розбудити тіло) та денна норма кроків не менше 10 000.

Коментарі
23 Лютого 2023, 15:13
Фізична активність завжди допомагає мені боротися з сумними емоціями. Навіть просто прогулянка на свіжому повітрі вже позитивно впливає на самопочуття. Але, думаю, не зайвим буде почитати про депресивний стан https://medikom.ua/depressiya-simptomy-prichiny-vidy/ бо це серйозне захворювання і ігнорувати його ознаки точно не варто. Тому краще знати про причини і ознаки депресії, щоб вчасно відреагувати при перших проявах.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024