«Любарт», «АРПІ», «INTER» чи «Славута»: хто з першолігових футзальних команд може ввійти до Екстра-ліги

20 Липня 2021, 14:25
Чи зможе і захоче луцький "Любарт" виступати в Екстра-лізі 754
Чи зможе і захоче луцький "Любарт" виступати в Екстра-лізі

Міжсезоння футзальної Екстра-ліги принесло вболівальникам неприємні новини про те, що житомирський «ІнБев» не братиме участь у чемпіонаті сезону 2021/22. 

Поки на старт нового сезону в Екстра-лізі планують вийти дев’ять команд. Артем Терентьоєв для «Футзального порталу 5х5» проаналізував, хто із першолігових футзальних команд міг би поповнити дивізіон Екстра-ліги.

Акцент у цьому матеріалі на тих командах, які увійшли до четвірки найсильніших за підсумками чемпіонату — «Любарт», «АРПІ», «INTER» та «Славута» — адже логічно, що наразі саме ці чотири команди, якщо брати до уваги результати в цьому сезоні, мають теоретичні шанси на підвищення у класі.

«Любарт» (Луцьк)

Як переможець чемпіонату України серед команд Першої ліги, «Любарт», звичайно, матиме першочергове право на підвищення у класі. Однак, директор луцької команди Дмитро Пасічник повідомив кореспонденту «5х5», що у новому сезоні «князі» не планують підвищуватись у класі, оскільки наразі у клубі починається підготовка до старту нового чемпіонату в Першій лізі. Виходячи зі слів Пасічника про підготовку до сезону 2022/2023 р. р., можна зробити такий висновок: волиняни мають намір поповнити склад учасників Екстра-ліги саме у 2022 році, а у сезоні 2021/2022 лучани планують захистити титул чемпіона України серед команд Першої ліги. До того ж не забуваємо, що «Любарт» сезону 2020/2021 р. р. встиг зіграти й у Другій лізі, де виборов бронзові медалі. Тому, відпочинок лучанам теж потрібний. Але тут потрібно розуміти таке: для подальшого розвитку та популяризації футзалу на Волині, цьому регіону команда рівня Екстра-ліги дуже потрібна, особливо якщо подивитись на те, як динамічно розвивається футзал у Луцьку та в усій Волинській області. Але, як ми бачимо, керівництво «Любарта» не поспішає.

 

«АРПІ» (Донецьк)

Враховуючи те, що у донецької команди вже є досвід участі в Екстра-лізі (щоправда, під назвою «АРПІ Запоріжжя»), можна було б сказати, що підвищення у класі для цієї команди — досить логічне. Однак, не факт, що наразі «АРПІ» готовий до повернення в Екстра-лігу. По-перше, у «видавців» наразі є план турнірів, до яких вони вже готуються, і про це було сказано. По-друге, донецька команда і так зараз провела непоганий сезон, зігравши у Всеукраїнському фіналі АФЛУ, а потім ще й у Першій лізі. Тобто ситуація у донецької команди майже ідентична з тією, яка була у цьому сезоні у «Любарта». Команді потрібно наразі перепочити та набратися сил перед майбутнім сезоном.  

 

«INTER» (Донецьк)

Ще одна донецька команда, яка видала дуже хороший сезон. Окрім того, що «INTER» виступав у чемпіонаті Києва, він також зіграв у Всеукраїнському фіналі Аматорської футзальної ліги України, а потім ще і здобув «бронзу» чемпіонату України серед команд Першої ліги. Але є відчуття, що «INTER» не сказав свого останнього та переможного слова у Першій лізі, де він у цьому сезоні розглядався як фаворит № 1. Однак, донеччани фінішували третіми. Хоча по ходу сезону багато хто з фахівців казав, що «INTER» – це команда з прицілом на Екстра-лігу, і донецький колектив  гідний того, щоб незабаром поповнити елітний дивізіон українського футзалу.

Але наразі, як стало відомо «5х5», донецька команда веде перемовини зі спонсорами щодо майбутнього сезону, і розглядаються три варіанти участі у ньому: перший – чемпіонат Києва та Кубок України, другий – Перша ліга, і третій – Екстра-ліга. Тут усе залежатиме від фінансування команди на новий сезон. Якщо ж підопічні Олександра Колесникова підуть в еліту, Перша ліга ризикує залишитися без одного з фаворитів. Тому, тут команді з Донецька потрібно зважити всі «за» і «проти» й потім ухвалити рішення.  

 

«Славута» (Славута)

Команда з Хмельницької області планувала стартувати у Першій лізі ще восени. Але, як ми знаємо, через несприятливу епідеміологічну та пандемійну ситуацію старт Першої ліги був перенесений. З усім тим, «Славута» чекала на свій старт у Першій лізі, паралельно підсилюючи свій склад гравцями, які мають досвід виступів у Екстра-лізі. І четверте місце команди з Поділля – непоганий результат. Та чи має «Славута» можливість заявитися в Екстра-лігу? Керівництво цієї команди казало про те, що для «Славути» пріоритет – це Перша ліга. І в цьому є раціональне зерно. Команда зі Славути, вочевидь, планує спочатку закріпитись у Першій лізі, а без досвідчених гравців зробити це буде важко. До того ж, «Славута» одразу високо підняла планку власного результату. Тому, вочевидь, для представників Хмельниччини у наступному сезоні головним пріоритетом буде збереження, а, можливо, і покращення підсумкової четвертої позиції в цьогорічному розіграші Першої ліги. Відповідно, теоретичне підвищення у класі для «Славути» наразі не на часі.

Імовірно, ці чотири команди, які увійшли до фінальної частини змагань у цьогорічній Першій лізі,  поки не планують заявлятися в Екстра-лігу. Відповідно, всі ці чотири команди ми теоретично зможемо побачити вже у наступному сезоні Першої ліги, яка, сподіваємось, тепер вже буде повноцінною. І від того, до речі, Перша ліга тільки виграє – якщо «Любарт», «АРПІ», «INTER» та «Славута» гратимуть у наступному сезоні в Першій лізі (а все до того йде), то другий за рангом дивізіон українського футзалу за своїм рівнем не поступатиметься Екстра-лізі.

Утім, шанси на те, що в Екстра-лігу буде-таки запрошена одна з команд, аби участь у розіграші брало 10 колективів, досі зберігаються....

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024