«Атмосфера була неймовірна», - легенди «Волині» про дербі проти «Вереса»

14 Листопада 2020, 13:33
Віталій Кварцяний 1003
Віталій Кварцяний

Легенди «Волині» – Віталій Кварцяний, Володимир Дикий, Володимир Мозолюк, Олег Федюков, Микола Кльоц – поділилися спогадами про дербі Луцька та Рівного.

Проце інформує офіційний сайт ФК «Волинь».

– Віталій Кварцяний, багаторічний головний тренер ФК «Волинь»: 

«Протистояння із «Вересом», чи «Авангардом», чи «Колгоспником», як вони раніше називалися, завжди були принциповими. Для головного тренера команди цей матч буквально був оцінкою його діяльності.

Скажу коротко – якщо Рівне було, наприклад, двадцятим серед двадцяти двох команд, а «Волинь» дев’ятнадцятою – то це був суперрезультат, і тренер міг не хвилюватися, що його звільнять з роботи. Для нас головним було – бути вищими за Рівне.

До сусідів на матчі, їздило все наше обласне керівництво, міське і керівники спортивних відомств. З Рівного до Луцька так само – кільканадцять «Волг» їхали, а їх тут зустрічали та розміщували.

На іграх працювали тисячі міліціонерів, які оточували стадіон. Квитків – не було, а хто спізнився – уже не міг потрапити на матч. А стадіони на таких матчах завжди були заповнені – як у Рівному на понад 22 тисячі, так і у Луцьку на понад 16 тисяч.

Саме у такій атмосфері проходили ці ігри. Були моменти, що і у нас, і у Рівному – перевертали автомобілі, були сутички, навіть попри те, що усю ситуацію мала контролювати міліція.

Таким це протистояння було й на полі. Для всіх це була найбільш відповідальна гра, на яку призначали подвійні преміальні. Якщо, наприклад, за звичайну перемогу отримували по 40 карбованців, то за перемогу над Рівним – офіційно давали по 100. Люди, які навіть не особливо ходили на футбол, обов’язково йшли на протистояння Луцька та Рівного – така була ситуація.

Щодо досягнень, то Рівне таки не дійшло до таких перемог, як, наприклад, у нас була 1989 року. Ми після того пішли вгору, а з Рівним востаннє грали більше двадцяти років тому. Думаю, нас чекає дуже хороша гра, адже гратимуть дві сильні команди. «Волинь» одна із команд, яка хоче вийти до Прем’єр-ліги, а у Рівного також багато амбіцій та цього сезону вже були визначні перемоги.

Матч буде важливим і з турнірної точки зору – адже «Верес» якщо виграє, то зрівняється із нами у таблиці, а наша команда зможе піти у відрив у випадку перемоги. Тому буде дуже принципова та відповідальна гра».

– Володимир Дикий, багаторічний гравець та тренер ФК «Волинь», один із найкращих бомбардирів в історії «Волині»: 

«Коли я прийшов до «Волині», довго не міг забити свій дебютний м’яч. Доки не стався той самий матч проти Рівного. Це були такі ігри, в яких тренерам не потрібно було зайвий раз налаштовувати хлопців на гру – усі знали, що повинні віддати усі свої сили на футбольному полі.

Так сталося, що саме в тому матчі я забив один гол, потім другий, а потім – і третій. Саме тоді, можна сказати, у мене з’явилося ще більше впевненості, і я почав багато забивати за «Волинь».

Ну а в протистояннях із «Авангардом», а потім «Вересом», я любив забивати і робити результативні дії – а відзначатися у найбільш принциповому для Луцька протистоянні було особливо приємно».

– Володимир Мозолюк, багаторічний гравець та тренер ФК «Волинь», один із найкращих бомбардирів в історії «Волині»: 

«Протистояння з Рівним було особливе – скільки пам’ятаю, стадіон завжди на цих іграх був заповнений. Мабуть, найбільше закарбувався у пам’яті матч у Рівному 1993-го року. Тоді, можете собі уявити, на стадіоні було 25 тисяч людей – цей шум, грюкіт тих всіх людей.

Ми зіграли тоді 0:0. Уявіть собі запал тих футболістів, і зрівняйте преміальні – нам тоді дали 40 доларів, - за битву, на яку дивилося 25 тисяч вболівальників. Після того, як я потім повернувся до Луцька 1997-го року, ми, на жаль, проти «Вереса» уже не грали. Загалом, найбільше запам’яталися дербі тим, що вони відбувалися перед заповненими трибунами».

– Олег Федюков, багаторічний гравець, капітан та тренер ФК «Волинь»: 

«Матчі проти Рівного – це була особлива атмосфера. Нас по-особливому налаштовували на тамтешню команду – як кажуть, могли програти будь-кому, однак не нашим ближнім. На полі також завжди була дуже жорстка гра – хоча ми добре знали своїх колег-футболістів, однак на полі друзів не буває.

А коли вигравали там, у Рівному, то міліція супроводжувала нас аж до Волинської області. Загалом, вважаю, що попереду дуже цікава гра, і шкода, що перше за стільки років дербі відбудеться без глядачів на трибунах. В будь-якому випадку, це буде центральний поєдинок туру».

– Микола Кльоц, багаторічний гравець та тренер ФК «Волинь»: 

«Незалежно, на якому місці були команди – ажіотаж на матчах Луцька та Рівного був шалений. Стадіони, звісно ж, були заповнені, а люди дивилися ігри й на балконах. Наші матчі завжди відзначалися хорошими «зарубами», а результати рідко виходили за межі різниці в один м’яч.

Уболівальники, звісно ж, добряче підтравлювали одне одного. Наприклад, у Луцьку в нас було хороше пиво, а рівненське вважалося гіршим, тож наші вболівальники кепкували з гостей, мовляв, яке пиво – така і команда. Бувало, що закидували яйцями, а команди гостей обов’язково супроводжували при виїзді з міста.

Те, що потім у нас було дербі зі Львовом – зовсім не те. Добре, що зараз «Верес» відродився, то у перспективі ми, можливо, побачимо таке дербі, як і раніше».

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024