«Довів це до автоматизму», – Михайло Бурч, воротар «Волині», який забив суперникам 50 м’ячів

29 Липня 2020, 18:27
3065

Футболіст, а нині тренер Михайло Бурч – легендарний гравець луцьких «Торпедо» і «Волині», «Вереса», «Карпат» і багатьох інших клубів. У спортивному світі відомий тим, що, бувши воротарем, забив понад 50 голів суперникам, зокрема і з гри.

Про особливе вміння забивати пенальті і нинішню кар’єру Михайло Бурч розповів Любомиру Кузьмяку для «Футбол 24».

У Михайла Бурча була особлива манера введення м’яча у гру, яку Віталій Кварцяний у своїй книжці «Футбол – не тільки перемоги» описав так: «Бурч вибивав м’яч з подвійного удару в будь-яку точку футбольного поля»

«Над цим я наполегливо працював протягом п’яти років. Вводив м’яч з «двійника» – відривався від газону двома ногами і пасував точно в ціль. Чому ж я пенальті виконував? Якраз через таку гру ногами», – пояснює воротар-пенальтист.

1985 року луцьке «Торпедо» упродовж кількох матчів не могло реалізувати пенальті. Тоді до одинадцятиметрової позначки і підпустили Бурча. Нині він згадує, що це було спільне з Мироном Маркевичем рішення.

«Коли я забив перший пенальті і відчув себе героєм, то почав наполегливо шліфувати одинадцятиметрові. Заняття завершилося, а я ще разів 50 б’ю по воротах. В один кут, в інший…»

Михайло Бурч також розповідає, що, підходячи до позначки, старався «відімкнутися» – не думати ні про статус суперників, ні про глядачів. Також допомагало розуміння того, як почувається воротар у рамці під час пенальті.

«Я бив «по воротарю». Мені навіть казали: «У тебе що, немає нервів?». Все просто – я настільки ретельно працював над ударами, що довів це до автоматизму. Тільки одного разу пробив свідомо в кут і не реагував на воротаря – Дніпру у першому чемпіонаті», – каже Михайло Бурч.

Зараз Михайло Бурч – тренер, займається з дітьми. І навіть у тренерській роботі має свій підхід: спочатку навчає майбутніх голкіперів технічним аспектам, а тільки потім «фізиці».

 

Читайте також:

У футбол грають голодні, злі і кмітливі. Найкращі цитати президента «Волині» Віталія Кварцяного

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024