Шанси збірної: чи достатньо перемогти Італію?

17 Листопада 2023, 14:25
Шанси збірної: чи достатньо перемогти Італію? 6332
Шанси збірної: чи достатньо перемогти Італію?

Шість очок із шести. Такий доробок збірної України в жовтневих матчах. Попри складну гру з Північною Македонією і нервовий початок у матчі з Мальтою, підопічні Сергія Реброва витиснули максимум і зберегли непогані шанси на Чемпіонат Європи-2024. Туди наша національна дружина може потрапити двома шляхами: потрібно або посісти друге місце у своїй групі, або в разі невдачі пройти сито плей-оф  Ліги націй.

Ситуація в групі С

Наразі у своїй групі Україна посідає друге місце з 13 очками, Італія (10 очок) розташувалася на третій сходинці, лідирує збірна Англії (16 очок), яка вже кваліфікувалася на Євро-2024. Північна Македонія (7 очок) і Мальта (0 очок) замикають турнірну таблицю. 

Через непарну кількість учасників українці та мальтійці зіграли по сім поєдинків, усі інші – по 6. У листопаді на підопічних Сергія Реброва чекає лише один матч зі своїм головним конкурентом – збірною Італії, яка напередодні зустрінеться з невмотивованою Північною Македонією. І саме цей поєдинок частково вплине на подальшу долю української збірної та, очевидно, зумовить тактику на матч за вихід на Євро-2024.

Поглянемо на наші шанси пильніше.

Італія програє Північній Македонії

Це найбажаніший варіант для нашої головної команди, але, будьмо відверті, найменш реальний. Бо чи рватимуть жили невмотивовані північномакедонці? Чи виставить Благоя Мілевський основний заклад чи захоче перевірити молодь? 

У разі звитяги північномакедонців Україна підходитиме до очного протистояння зі «Скуадрою Адзуррою», маючи триочковий гандикап. І тоді достатньо зіграти внічию, щоби зберегти другу сходинку. 

Але якщо підопічні Лучано Спаллетті переможуть українців, то обидві команди матимуть по 13 пунктів. І в такому разі рахуватимуть додаткові показники, насамперед очки в особистих зустрічах. А тут буде перевага на боці Італії, адже вересневий матч у Мілані збірна України програла.

Італія грає внічию з Північною Македонією

Варіант більш реалістичний, адже підопічним Благої Мілевського вдавалося відбирати очки в італійців. Тоді збірну України в завершальному турі влаштує перемога або нічия, а наша поразка виведе на Євро-2024 «Скуадру Адзурру».

Італія виграє в Північної Македонії

Якщо італійці здолають Північну Македонію, тоді вони зрівняються за очками зі збірною України. І в очній зустрічі підопічним Сергія Реброва буде ой як несолодко. Нічия виведе на Євро-2024 італійців, адже вони матимуть перевагу в особистих поєдинках.

Також українців не влаштує мінімальна перемога (1:0, 2:1, 3:2 тощо), оскільки тоді буде рівність за очками та різницею забитих в особистих зустрічах і почнуть рахувати різницю забитих в усіх матчах. А тут мінімум в один м’яч перевага буде на боці Італії.

Щоб вийти на друге місце й потрапити на Євро-2024, підопічним Сергія Реброва потрібно буде перемагати Італію з різницею у два й більше м’ячі.

Ось так усе заплутано в нашій групі. 

Будемо відверті, якщо підопічні Благої Мілевського не протягнуть руку допомоги, шанси України вийти з групи доволі мізерні… Але віримо, що наша головна команда дасть гідний бій італійцям у Леверкузені.

Шлях через Лігу націй 

Чи гарантувала наша збірна запасний варіант через Лігу націй? Наразі ні. Але листопадові матчі все можуть змінити. Щоби потрапити в плей-оф, потрібно бути мінімум четвертим у сітці свого дивізіону. У сітці команд-невдах, які не потрапили на Євро-2024 через відбірковий цикл. На початку сезону Україна була шостою, зараз перемістилася на п’яте місце, бо Шотландія вийшла на Євро. Вище нашої збірної – Ізраїль, Боснія і Герцеговина, Сербія, Фінляндія.

Для того, щоби підопічні Сергія Реброва заскочили до квартету плей-оф, треба, щоб хоча би одна з названих команд вийшла на Євро-2024 через відбірну групу.

Фінляндія. Суомі втратили всі шанси на вихід у боротьбі зі словенцями й данцями. Тому вони залишаються в плей-оф.

Сербія. Підопічні Драгана Стойковича посідають друге місце в групі G, маючи 13 очок. В останньому турі їм потрібно не програти Болгарії, яка замикає турнірну таблицю. Або в разі власної осічки сподіватися, що Чорногорія втратить очки в останньому матчі. 

Боснія і Герцеговина. Наразі команда посідає 5-те в місце у своїй групі й немає жодних шансів піднятися на друге. Тому залишається в плей-оф.

Ізраїль. У ситуацію в групі І втрутилася війна. Через напад ХАМАСу жовтневі матчі ізраїльської збірної відбулися лише цього тижня і підопічні Алона Хазана здобули тільки одне очко. Наразі команда посідає третє місце та зберігає теоретичні шанси вийти на Євро-2024 через відбір, а в разі невдачі опинитися в плей-оф, пропустивши поперед себе Румунію та Швейцарію.

Доля збірної України на плей-оф залежить від Сербії та Ізраїлю. Фінляндія та Боснія і Герцеговина стануть потенційними суперниками нашої головної команди. Якщо і Сербія, і Ізраїль вийдуть на Євро через відбірну групу, то до квартету, окрім України, приєднається Ісландія.

Шлях через Лігу націй-2

Якщо в дивізіоні В фортуна буде не на боці України, то теоретично можливий ще один варіант – шлях через дивізіон А Ліги націй. Для цього потрібно, щоби мінімум 13 із 15 учасників цього дивізіону потрапили на Євро-2024 через відбірні групи. Іспанія, Португалія, Бельгія, Франція, Австрія, Англія та Угорщина вже там. Італія теж, оскільки в іншому разі українцям не буде цікавий цей варіант. 

Нідерланди, Данія та Швейцарія вирішуватимуть свою долю в останніх турах. Тому тут теоретично можливо все, але радше тільки теоретично.

Вельс і Хорватія грають в одній групі, а Туреччина вже вийшла на Євро, тож хтось із них точно опиниться за бортом. Те ж саме стосується Чехії та Польщі, які швидше всього пропустять на вершину Албанію. 

Можна припустити, що в плей-оф Ліги А гратимуть Вельс або Хорватія, Польща або Чехія. Однак осічки нідерландців, данців і швейцарців можуть сплутати все та, скажімо, залишити за бортом валлійців. 

Якщо все-таки спрацює цей варіант і Україна опиниться в плей-оф дивізіону А, то її суперником точно буде Естонія як найкраща команда дивізіону D і хтось із пар Хорватія / Вельс і Чехія / Польща.

Матчі плей-оф

Потрапляння в плей-оф не гарантує виходу на Євро-2024. У березні відбудеться мінітурнір, що складатиметься з півфіналів і фіналу. Переможець цього квартету й поїде на європейську першість. 

***

Українським футболістам потрібно налаштовуватися на бій з Італією. Немає значення, як зіграє «Скуадра Адзурра» з Північною Македонією, легко не буде. Бо з плей-офами нам чомусь не щастить…

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024