Футбол стає еко

12 Лютого 2023, 19:14
футбол стає еко колонка 6190
футбол стає еко

Ми робимо багато речей у повсякчасному житті, які негативно впливають на екологічну ситуацію в світі. 

Серед таких, здавалося б банальних, речей знайшлося місце ранковій каві з тістечком, яєчні із сосисками, дорозі на роботу на власному авто чи навіть в громадському транспорті, а також подорожам та відпочинку в одній із південних країн.

Все це в більшій чи меншій мірі викидає в атмосферу парникові гази, які своєю чергою сприяють підвищенню середньорічної температури повітря, що негативно відображається на екологічній ситуації в світі.

Відтак у нинішніх реаліях безліч сфер життєдіяльності активно впроваджують заходи, що спрямовані на мінімізацію викидів парникових газів в атмосферу.

Не є виключенням і спорт номер один, адже футбольний клуб «Форест Грін Роверс» із третього дивізіону Англії являється «найзеленішим» футбольним клубом у світі, що відображається не лише у назві команди, а й екологічній позиції клубу.

Екологічна позиція «Форест Грін Роверс» полягає у мінімізації викидів СО2 та інших парникових газів в атмосферу внаслідок ряду факторів:

  • Екологічна футбольна форма. Клуб створив екологічно безпечну футбольну форму із переробленого пластику, відходів кавового виробництва та бамбуку, до речі бамбук потребує значно менше вологи під час росту ніж бавовна, із якої виготовлена левова частка футбольних форм, відтак цим «Форест Грін Роверс» бореться ще й з іншим наслідком глобальних змін клімату, а саме спустеленням.
  • Перехід на сонячну енергію. Вся електрична енергія, від якої працює інфраструктура, цілком і повністю виробляється сонячними панелями, від яких також заряджаються електрокари працівників клубу і футболістів та електроавтобус, яким команда їздить на гостьові матчі.
  • Повністю вегетаріанський клуб. Окрім того, що весь персонал та  футболісти виключили із свого раціону м’ясо, так і під час футбольних матчів на стадіоні ти не помітиш традиційних гамбургерів та хот догів , але хвилюватись стосовно цього ще рано, оскільки на домашній арені «зеленої армії» (саме таке прізвисько носить найекологічніший футбольний клуб у світі) присутній фаст-фуд, проте виключно вегетаріанський, відтак ви можете поласувати бургерами та сосискою в тісті рослинного походження.  
  • Екологічний футбольний газон. Для поливу трав’яного покриття на стадіоні використовується дощова вода, котра зберігається у спеціальних резервуарах. Також варто відмітити, що трава не оброблюється жодними препаратами та пестицидами, а бур’яни із газону виривають вручну.

Станом на сьогодні у клубі працюють над будівництвом нового стадіону, який буде побудований виключно із дерева, відтак це буде перша у світі футбольна арена побудована без бетону та металу. 

«Форест Грін Роверс» не лише притримується екологічно чистого існування, а й заохочує до цього інших, з цією метою клубом було розроблено мобільний додаток, який рахує кроки, надалі серед користувачів, які долають найбільшу відстань пішки клуб розігрує призи та абонементи на домашні матчі.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024