Чому поразка від Австрії може стати перемогою: шанси українців на Євро-2020

22 Червня 2021, 18:57
Чи мають українці шанси на Євро-2020 17365
Чи мають українці шанси на Євро-2020

Після жеребкування Євро-2020 вся футбольна Україна очікувала, що наша національна збірна боротиметься за вихід у плей-оф з австрійцями, відразу віддавши перше місце нідерландцям і списавши з рахунків Північну Македонію. Так воно і сталося. Але чи такої боротьби ми хотіли?

Хоч і синьо-жовта збірна завершила свої виступи на груповому етапі, безвольно програвши австрійцям 0:1, і посіла третє місце, нам треба запастися валідолом і очікувати, що ця поразка може стати переможною. Річ у тім, що у плей-оф виходять чотири найкращі треті місця із шести. Тож збірній України потрібно випередити хоча би дві команди, які посядуть треті місця.

Група А. Недосяжні

Ця група нам була б цікава, якби збірна не програла австрійцям. Адже в такому разі «синьо-жовті» виходили б на переможця цієї групи, тобто Італію. А так доведеться лише поспівчувати австрійцям, адже саме їх тепер екзаменуватиме Скуадра Адзура. 

Третє місце в групі А посіла Швейцарія (саме ця збірна вибила нас із елітного дивізіону Ліги націй, вигравши матч у кабінетах УЄФА). Але швейцарці нам недосяжні, адже набрали чотири очки.

Група В. Дякуємо, данці! 

Після поразки підопічних Андрія Шевченка в матчі з австрійцями українські вболівальники принишкли біля екранів, спостерігаючи, як Данія розриває Росію, влаштовуючи справжній копенгагенський погром. Саме цей результат, а також перемога Бельгії над Фінляндією на один крок наблизили українців до плей-оф. Фіни посіли третє місце (росіяни, слава Богу, вилетіли), але за додатковими показниками «синьо-жовті» випереджають підопічних Маркку Канерви – у нас краща різниця м’ячів.

Група С. Слава Україні!

Тут грала Україна, яка й посіла третє місце.

Група D. Ми – за мир

У цій групі нас чекають ще два протистояння – Чехія зіграє проти Англії, а Хорватія проекзаменує Шотландію. Результат першого матчу ніяк не вплине на долю України, адже в обох команд уже по 4 очки, а от поєдинок у Глазго – це наш шанс. Річ у тім, що і шотландці, і хорвати мають по одному балу. Отже, переможець цього протистояння 100% виходить у плей-оф, а переможений прощається з Євро-2020. Але такий результат не влаштовує збірну Україну. Тому нам потрібно, щоби матч Хорватія – Шотландія завершився мирно, тоді вже сьогодні «синьо-жовті» вийдуть у плей-оф. Але нічия не влаштовує ні Шотландію, ні Хорватію…

Група Е. Українці проти слов’ян

У цій групі інтригу закрутила збірна Іспанія, двічі зігравши внічию. Завтра піренейці гратимуть зі словаками, і нічия в цьому матчі не влаштовує ні самих іспанців, ні збірну України. Нам потрібно, щоби цей матч завершився перемогою будь-якої з команд. Але це не все: повинен зійтися ще один пазлик. Швеція має виграти в Польщі або принаймні зіграти внічию. У такому разі словаки посядуть третє місце, але поступляться українцям за додатковими показниками. Як це не прикро, але завтра  ми повинні вболівати проти своїх сусідів.

Група F. Без надії сподіваюсь

Якщо не спрацюють попередні комбінації, то доведеться сподіватися на групу смерті. А тут, чесно кажучи, шансів майже немає. Нам потрібно, щоби португальці програли Франції з різницею три м’ячі та більше, водночас німці повинні обіграти Угорщину. Якщо другий результат цілком можливий, то перший на грані фантастики. Хоча… це футбол… Варіант, коли португальці програють, а Угорщина переможе німців із рахунком 2:0, виносимо за дужки. Більш нереально, ніж розгромна поразка португальців. Але у футболі буває всяке.

Що далі?

Якби ми не програли Австрії і відповідно посіли друге місце в групі С, то в 1/8 фіналу зустрілися б із фавориткою Євро-2020 – збірною Італії. Був би розгром? У разі виходу з третього місця «синьо-жовтих» чекає простіший суперник – Швеція або кризова Іспанія. Інші комбінації не спрацюють, адже, щоб третя команда групи B (фіни) залишилася в грі, потрібно багато розгромних сенсацій. 

Якщо карти ляжуть на користь України, то в битві за чвертьфінал нас, найімовірніше, чекає «синьо-жовта дуель». Звісно, що шведи – це не італійці, і ми пам’ятаємо, як били їх на домашньому Євро-2012. 

P.S.

На Євро-2016  португальці вийшли з групи, маючи в активі три очки та демонструючи бездарний футбол, і стали чемпіонами. Чому б і нам не повторити шлях Роналду і компанії?!

 

А от і розв'язання історії: Збірна України вийшла в 1/8 фіналу Євро-2020

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024