«У нас усі один за одного», – Віталій Петрук про п’ятирічний шлях «Крока» до успіху

09 Квітня 2021, 09:28
«Крок» (Грозів) 6452
«Крок» (Грозів)

Ентузіазм і незгасну віру в те, чому присвячують кожну вільну хвилину, перемоги й поразки, дружбу й взаємопідтримку записав у свій спортивний літопис клуб «Крок» (Грозів) із Острожчини. Ця команда 7 квітня відзначила  своє п’ятиріччя з моменту заснування. Відсвяткували по-спортивному – товариським матчем із ФК «Розваж». Нині триває міжсезоння, тож хлопці не втрачають можливості «прокачати» сили перед стартом регулярних змагань.

Про те, чим живе «Крок» зараз і які успіхи має за свої п’ять років, розповів ініціатор заснування клубу, тренер-гравець Віталій Петрук.

Віталій Петрук на полі під час гри
Віталій Петрук на полі під час гри

 

 

Від мініфутболу до змагань на великому полі

Не буде перебільшенням сказати, що в кожній громаді є свої щорічні турніри. Острожчина спортивна традиційно збирає місцеві команди й гостей зі сусідніх областей на змагання з мініфутболу. Саме в боротьбі за мініфутбольні нагороди понад 10 років тому «засвітилася» команда з назвою «Крок», яка представляла село Грозів (входило до складу Грем’яцької сільської ради). Утім, грала вона лише на турнірах місцевого рівня, а також проводила товариські матчі з командами краю.

Збірна команда з мініфутболу. Фастина гравців - представники «Крока»
Збірна команда з мініфутболу. Фастина гравців - представники «Крока»

Фотоархів. Частина футболістів зараз виступає за «Крок»
Фотоархів. Частина футболістів зараз виступає за «Крок»

 

Водночас футболісти «Крока» виступали і на великому футболі в складі клубів Верхова, Грем’ячого, Грабова («Оріон») та інших. Бажання проводити час активно стало першим стимулом створити в селі аматорський футбольний клуб.

«Зважаючи на те, що хлопці так чи так грали в різних командах, почав замислюватися, щоб і в Грозові створити місцевий футбольний клуб. Це було навесні 2016 року. Датою ж заснування нашої команди вважаємо 7 квітня – тобто на свято Благовіщення», – пригадує Віталій Петрук, представник команди, тренер-гравець і багаторічний капітан.

Склад «Крока» сезону 2020 року
Склад «Крока» сезону 2020 року

 

Місцевий фізкультурник Володимир Чехолка запропонував продовжити спортивні традиції села та зберегти назву «Крок».

Віталій Петрук пригадує, що новостворений клуб почав випробовувати себе в товариських матчах, згодом почав заявлятися на чемпіонати Острозького району з футболу. Було й таке, що зазнавали розгромних поразок. «Спочатку тяжко було навіть зі складом визначитися. У ті часи в нас на рівних грали і діти, і дорослі», – каже Віталій.

Упродовж двох років у «Крока» сформувався стабільний і досить непоганий склад, який дозволяє боротися за нагороди місцевих першостей.

 

Неодноразові віцечемпіони. Досягнення «Крока»

Найбільш вдалим у великофутбольній історії «Крока» можна вважати сезон 2019 року. Тоді грозівці в Кубку Острозького району (до реформи децентралізації) вибили двох рівносильних суперників – сіянцівську «Чайку» і «Ниву» з Бадівки, але не змогли пройти ФК «Грем’яче» у фіналі, тож здобули заслужене срібло. У Чемпіонаті Острожчини-2019 «Крок», здобувши 6 перемог у 12 турах змагань, на одне очко відстав від курганівського «Міража» і завоював бронзові медалі.

«Крок» (Грозів) - срібні призери Кубка Острозького району 2019 року
«Крок» (Грозів) - срібні призери Кубка Острозького району 2019 року


Віталій Петрук отримує нагороди
Віталій Петрук отримує нагороди

 

Того ж року підопічні Віталія Петрука здобули бронзу Чемпіонату Острозького району з мініфутболу. А 2020 двічі піднімалися на п’єдестал за срібними нагородами.

Хоч та зима і не тішили снігом, на Острожчині втретє відбувся традиційній футбольний турнір «Острозька зима-2020». До фіналу вийшли принципові суперники – ФК «Грем’яче» та «Крок». У тому матчі фортуна була не на боці грозівців. 0:1 – і знову нагороди за друге місце. З відчуттям дежавю билися команди за нагороди Х ювілейного відкритого турніру Острозького району з мініфутболу – знову срібло.

Острозька зима-2020. Під час одного з матчів «Крока»
Острозька зима-2020. Під час одного з матчів «Крока»

 

Наприкінці 2020 – на початку 2021 року «Крок» поїхав випробувати сили до Здолбунова. На жаль, на 25-му відкритому зимовому чемпіонаті Здолбунівського району з міні-футболу пам'яті Гайдучика Я. Д. сезону 2020 року представникові Острожчини не щастило – жодної перемоги, тож команда отримала звання фіналіста ліги «Е» та відзначена призом «За коректність».

Набагато краще грали грозівці на ХІ відкритому турнірі Острозької громади з мініфутболу. Команда навіть установлювала своєрідні рекорди кількості забитих м’ячів – наприклад, у ворота ФК «Хорів» (матчі 3–4 турів) влетіло 14 голів. Представники Грозова дійшли до 1/4 фіналу і, добряче потріпавши нерви принциповому супернику, таки поступилися ФК «Грем’яче» – 5:8.

Наразі питання щодо того, чи зможуть відбутися регулярні чемпіонати у звичному форматі, відкрите, «Крок», як і інші команди, проводить товариські ігри. Гравці «Крока», а також представники інших команд принагідно дякують очільникові Острозької районної асоціації футболу Валентинові Стрільцеві за сприяння в проведенні спарингів та організаційну допомогу.



 

 

Відвойоване в корови поле, або Виклики сільського спорту

Перед сільськими спортсменами-аматорами є багато викликів, зокрема й постійна зайнятість чи то на роботі, чи то в господарстві, а також почасти відсутність інфраструктури.

Домашнім полем грозівського «Крока» є стадіон у селі Грем’яче. У належному стані його підтримують самі ж футболісти. Улітку 2020 року, коли всі спортивні змагання були перервані через коронавірус, поле заросло. Спочатку попросили в сільській раді допомогти облагородити територію, – згадують грозівці. Траву скосили, висушили на сіно, але грати на жорсткій сухій стерні, де полишалися жмутки покрученої трави, було неможливо.

«Замовили на один день газонокосарку. Зібралися командою і години чотири це все скошували і стригли… Зате разом!» – наголошує Віталій.

Місцеві жителі за «Крок» уболівають і підтримують команду. Стадіон розташований у межах села, майже біля будинків, тому, буває, там випасають корів. Але хазяї дбають про те, щоб зберігалася чистота, допомагають обкошувати й збирати траву.

«Граю футбол десь із 2000, п’ять років як представник команди. Були моменти, коли хотілося все кинути. Але хлопці підставили плече. У нас усі один за одного, намагаємося допомагати один одному в різних ситуаціях. А ще в команді щире спілкування, завжди обговорюємо все – і успіхи, і невдачі», – зізнається Віталій Петрук.

Матч «Крок» - ФК «Грем'яче» на домашньому стадіоні грозівців
Матч «Крок» - ФК «Грем'яче» на домашньому стадіоні грозівців


 

Найбільша потреба команди з Грозова, як і багатьох інших, – спонсорська підтримка. Звісно, частина однодумців гуртується-таки й допомагає. Наприклад, попередніми роками місцеві підприємці Віктор Козак із Верхова, Володимир Валявка допомагали з організацією виїздів. «Якщо далі називати прізвища, то впродовж двох-трьох останніх років команді допомагав Віталій Ундір. Микола Дмитрович Стецюк, який до створення громади був сільським головою, теж виділяв гроші. Їх вистачало хіба на внески, але вже щось. Допомагав і поле косити… Але здебільшого команда все організовує сама», – каже Віталій Петрук.

Ще одна гостра проблема села – відсутність молоді, отже, і брак юних футболістів, які могли б здобувати досвід і підсилювати команду. Ба більше, що зараз діти віддають перевагу не іграм на свіжому повітрі, а гаджетам.

Фотомить дербі «Крок» - «Грем'яче» на старті сезону 2020 р.
Фотомить дербі «Крок» - «Грем'яче» на старті сезону 2020 р.

 

Утім, школа не стоїть осторонь розвитку спорту. Наприклад, за сприяння директора Грем’яцької ЗОШ І–ІІІ ступенів нині установили нові рамки воріт, а стадіон відкритий для всіх охочих тренуватися.

«Наші найближчі плани – розвивати футбол. Завжди ставимо високі завдання перемагати, але не як головну ціль. За межами поля теж залишаємося людьми і друзями. Якщо все буде добре з організацією змагань, постараємося повернути собі місця у верхній частині турнірної таблиці. Маємо для цього бажання і хороших футболістів», – підсумовує Віталій.

На сьогодні кістяк «Крока» складається із тих, хто вже не раз доводив, що горить спортом, з тих, хто працює над собою і прагне до результату. Наразі в сезоні 2021 року за грозівців планують виступати Дмитро Чехолка, брати Федір і Василь Очеретяні, Володимир Федорчук, Юрій Грещук, Михайло Соболь, Ігор Гречук, Дмитро Юрчук, Андрій Лесик, Юрій Корнійчук, Сергій Шиндерук, Олександр Гордійчук, Віктор Ковальчук. Будуть і новачки, їх імена поки не називають.

А головне – попри баталії на полі будуть друзі, разом будуть люди, які докладають зусиль до розвитку футболу в краї та популяризують здоровий спосіб життя.

Галина МАКСИМЧУК

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024