Учимо розуміти себе: у кінному клубі на Рівненщині займаються півторарічні діти

27 Вересня 2020, 09:19
У кінному клубі на Рівненщині займаються вершники різного віку 11806
У кінному клубі на Рівненщині займаються вершники різного віку

Навколо тихо і світло, проходиш на територію – і наче потрапляєш в оазу. Але варто тільки необережно зашурхотіти, як із гучним «іго-го» до вас простягнуть голови місцеві пестунчики – коні, звиклі до того, що їх тут голублять і пригощають смачненьким. Але, якщо не хочете наткнутися на гострий погляд, не називайте їх кониками – це справжні спортсмени, спортивні партнери рівненських вершників і вершниць.

У селі Козлин на Рівненщині розташований Кінно-спортивний клуб (КСК) «Патріот», де на сьогодні утримують 37 коней і тренується понад 60 дітей, які регулярно беруть участь у змаганнях і поповнюють скарбничку нагород КСК та області медалями різного ґатунку.

Виставка нагород постійно поповнюється
Виставка нагород постійно поповнюється

 

КСК «Патріот» був створений 2007 року за ініціативи родини Керницьких. Засновники прагнули популяризувати кінний спорту в Рівненській області й Україні загалом. Та новий виток розвитку цього олімпійського виду спорту в краї трапився 2012 року, коли до Рівного зі Сум приїхали працювати Ірина та Денис Косики, яких у сім’ю поєднали любов до коней і Рівне. Тренерсько-спортивне подружжя взялося за розвиток дитячо-юнацької школи верхової їзди.

Родина Косиків на манежі
Родина Косиків на манежі

 

2018 року в Козлині заснували Школу верхової їзди для малюків «Baby Rider», де тренеркою-викладачкою є Ірина Косик. А розпочалося все з… Лучика – так у клубі називають одного з наймолодших спортсменів Лук’яна Косика, сина Дениса й Ірини.

Зараз Лук’янові чотири. Уперше на коня хлопчик сів у рік, а займатися почав із півторарічного віку. Ірина Косик каже, що це були досить умовні тренування, адже заняття більше передбачали гімнастичні вправи, вправи на концентрацію та рівновагу. Уперше на змагання Лук’ян Косик поїхав у три роки, а зараз відпрацьовує свої вміння зі спортивним партнером поні Патріком. Лучикові подобається їздити галопом і перестрибувати перешкоди. Якщо в малюка є вибір іти в дитсадок чи до кінного клубу, хлопчик, безперечно, вибере заняття в КСК.

Один із наймолодших вершників КСК «Патріот» Лучик
Один із наймолодших вершників КСК «Патріот» Лучик

Лук
Лук

Батьківсько-тренерські настанови
Батьківсько-тренерські настанови

 

«Малюки дуже наслідують дорослих. У нас є діти, які регулярно відвідують заняття. Їхні молодші братики й сестрички теж тягнуться до коней. Я навіть помітила, що деякі особливості підготовки діти, спостерігаючи за старшими, фіксують на підсвідомому рівні і, сідлаючи коня, просто відтворюють те, що бачили на манежі раніше», – розповідає тренерка Ірина Косик.

До кінно-спортивного клубу можна приводити малюків із півторарічного віку. А от «верхньої» вікової межі немає – кінним спортом займатися ніколи не пізно, і ніколи не рано.  Формуючи програму занять, беруть до уваги вікові особливості вершників. Наприклад, для найменших тренування триває до 20 хв., адже малюкам важко довго концентрувати увагу. Для тих спортсменів і спортсменок, які виступають у дорослому дивізіоні, заняття може тривати до години.

Ірина Косик проводить тренування
Ірина Косик проводить тренування

 

Важливо в кінному спорті й те, що дитина не займається ним одноосібно – юним вершникам на конюшні спочатку допомагають батьки і тренери. Бо ж, крім власне їзди, підготувати коня до заняття, вичистити, осідлати, а на змагання ще й «навести красу» – сфера відповідальності наїзника.


Христина Купецька сідлає Дамаска
Христина Купецька сідлає Дамаска

 

Ще, як розповідає Ірина Едуардівна, у «Baby Rider» можливі заняття в групах до трьох осіб. Зазвичай до двох більш досвідчених вершників долучають малюка, який учиться взаємодіяти з іншими, бути більш уважним. У такому ритмі працюють діти від 4 до 11 років. Ті, хто хоче продовжувати, переходять до Дитячо-юнацької спортивної школи «Патріот», де здобувають більше спортивних, так би мовити, професійно-змагальних навичок.

«Кінний спорт – це не про талант. Це про велике терпіння і наполегливість. А взагалі це дуже магічний спорт. Тут ти не просто тренуєшся, а спілкуєшся з конем. Цього не можна робити силою, примусом. Ти повинен це відчувати, розуміти. Насамперед розуміти себе, а потім – передати коневі. Ми вчимо дітей бути впевненою людиною, яка розуміє, що вона хоче», – зазначає Ірина Косик.

У манежі
У манежі


 

Тренерка додає, що кожен кінь чомусь учить свого вершника – посидючості чи швидкості, легкості чи впертості. Тварини теж мають свій норов, уміють проявляти характер. Тому посадити чи пересадити людину з коня на коня, треба у відповідний момент, беручи до уваги рівень підготовки і психологічну готовність.

Вихованці КСК «Патріот» займаються на трьох манежах – один просто неба і два криті. Денис Косик, директор клубу, розповідає, що наразі працюють над тим, аби облаштувати місце для тренувань кросу на відкритій місцевості.

Дамаск чекає свою вершницю
Дамаск чекає свою вершницю

Почастуйте, га?
Почастуйте, га?

Кінь є, чекаємо принца
Кінь є, чекаємо принца

 

«Плануємо на нашій базі навчати дітей усім трьом олімпійським видам кінного спорту – конкур, виїздка і триборство. Зараз переважно спортсмени займаються конкуром, є вишкіл виїздки, а триборство в програму занять почали впроваджувати цього року», – розповідає директор КСК «Патріот» Денис Косик.

Денис Косик
Денис Косик

 

Кінним спортом у «Патріоті» горять не тільки тренери. Конкурниця Христина Купецька займається вже 6 років. Нещодавно вершниця на відкритих регіональних змаганнях із подолання перешкод, які відбувалися на Київщині, чисто взяла висоту 130 см та виконала розряд Кандидата в майстри спорту України.

Христина пригадує, що коні її вабили з раннього дитинства: усі іграшки були поні і єдинороги. Однак, коли дівчинка вперше прийшла на конюшню, їй… відмовили – була надто маленькою. Але впертість і наполегливість узяла своє. Нині Христина Купецька тренується по годині шість днів на тиждень, а ще чимало часу присвячує своєму спортивному напарникові Дамаскові. Каже, що схожий на неї.

Христина Купецька
Христина Купецька


 

«Спочатку в нас не було ні довіри, ні взаєморозуміння. Але що більше займаємося, то більш довіряємо, відкриваємося один одному. Дамаск дуже схожий на мене. Якщо його змусити працювати, викладається на повну», – розповідає Христина.


Вихованці КСК «Патріот» виступають на численних змаганнях. Тільки цьогоріч привезли медалі зі Жашкова, Дніпра, Черкас. Виїзд на кожні змагання вимагає не тільки певних досягнень, фінансових затрат, а й спеціальної підготовки, адже коні потребують спеціального транспорту, аби комфортно і якомога менш стресово подолати шлях. До речі, у коневозах установлені відеокамери, через які всю багатогодинну дорогу тренер спостерігає за станом і самопочуттям напарників.

Транспорт, яким спортивні партнери добираються на змагання
Транспорт, яким спортивні партнери добираються на змагання

 

Не можна упустити й той факт, що «залікові очки» для Рівненщини місцеві вершники почали завойовувати тільки 2020 року. Річ у тім, що досі в області не було Федерації кінного спорту. Лише цьогоріч Федерація кінного спорту Рівненської області (ФКСРО) стала повноцінним членом Всеукраїнської федерації кінного спорту. Очолює організацію Юлія Шигорева, секретарює Денис Косик.

Юлія Шигорева з донечкою. Кінний спорт для них справа сімейна
Юлія Шигорева з донечкою. Кінний спорт для них справа сімейна

 

Пані Юлія підкреслює, що Федерація кінного спорту Рівненщини з’явилась у відповідь на успіхи та бажання багатьох людей взаємодіяти, розвиватись і прославляти область.

«Сотні важливих нагород уже завоювали рівненські вершники на всеукраїнських турнірах, при цьому залишаючись в тіні більш популярних і масових видів спорту. Настав час узяти нову висоту, і тому ми є!» – наголосила Юлія Шигорева.

Водночас Денис Косик каже, що особливість федерації Рівненщини в саме в підготовці дітей і юні. Залучаючи до верхової їзди наймолодших, популяризують цей спорт і здоровий спосіб життя загалом – працюють, так би мовити, на випередження.


Собаки - незмінні супутники стайні
Собаки - незмінні супутники стайні

Малюнки вихованців «Baby Rider» на вході до критого манежу
Малюнки вихованців «Baby Rider» на вході до критого манежу


 

Ба більше, у КСК «Патріот» не просто популяризують здоровий спосіб життя, зацікавлюють різні верстви населення Рівного й області кінним спортом, а й відгукуються на виклики сьогодення. На базі КСК діє центр допомоги хворим на ДЦП дітям. Тренери прослухали низку семінарів, які провели іноземні фахівці з іпотерапії, і займаються з дітьми. Денис Косик розповідає, що Федерація кінного спорту Рівненської області прагне заснувати центр реабілітації воїнів ООС/АТО, адже робота з кіньми – чудова терапія.

Територія кінного клубу
Територія кінного клубу


 

І справді – заходиш на територію кінно-спортивного клубу й потрапляєш в маленьку оазу: чисто, просторо, заквітчано і світло. А в загородах, на манежі й у стайні коники-партнери з теплими носами й добрими очима. Вони – справжні спортсмени. А ще – друзі для тих, хто обрав справою свого життя кінний спорт.

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024