«Наш пріоритет – здорові діти, здорова нація», – «спадковий» функціонер із Рівненщини Дмитро Білюк

12 Вересня 2020, 16:01
Дмитро Білюк 7002
Дмитро Білюк

Острожанин Дмитро Білюк – «спадковий» спортивний функціонер, адже багато років продовжує справу батька, підтримує місцевих активістів, пропагує здоровий спосіб життя, а також сам займається спортом. До професійного свята – Дня фізичної культури та спорту – поцікавилися в Дмитра Петровича про «зворотний бік» місцевого спорту.

Любов до спорту переніс у професію

Дмитро Петрович Білюк – головний спеціаліст відділу культури, молоді та спорту Острозької райдержадміністрації. На державній службі у різних відділах (зокрема як начальник сектору у справах молоді і спорту до реорганізації початку 2020 року) працює з 2007 року. У сфері його компетенції – усе, що пов’язане зі спортивною активністю

«Я виріс у сім’ї педагогів. Любов до спорту і мені, і братові Сергієві привив тато. Так склалося, що, можна сказати, я продовжив справу батька і вже більше 10 років опікуюся розвитком фізичної культури, спорту, активного дозвілля молоді Острожчини», – розповідає про себе Дмитро Петрович.

Він був одним із тих активістів, завдяки кому відродилася Острозька районна асоціація (раніше федерація. – ред.) футболу, відновилася місцева першість. У стабільні роки в футбольних змаганнях Острожчини брали участь представники не тільки краю, а й команди зі сусідньої Хмельницької області (Кунів, Плужне, Нетішин), Здолбунівського району – кубки розігрували в двох лігах.

Справжні іноземні легіонери в острозькому футболі
Справжні іноземні легіонери в острозькому футболі

 

«Нині ситуація з футболом і спортом загалом погіршилася. З одного боку, місцеві ради мають скупі бюджети й не можуть підтримати команди фінансово. З іншого, «затискає» людський фактор – багато молоді вирушає за кордон або просто перебирається до більших міст, де легше знайти роботу», – зауважує пан Дмитро.

 

Найочікуваніші спортивні події стали щорічними

Дмитро Білюк як спортивний функціонер долучається до організації численних спортивних заходів і подій. Найочікуваніші з них мають десятилітню історію і стали традиційними.

Відкритий чемпіонат Острожчини з мініфутболу 2020 року відбувся вже вдесяте.

«Це вагомий чемпіонат навіть на рівні області. До нас не раз приїжджали і футболісти професійних клубів, хоч це й змагання серед аматорів. Стараємося не ставити нікого в нерівні умови й не допускаємо професіоналів, але для юних спортсменів-активістів це чудова нагода познайомитися з тими людьми, з кого вони беруть приклад», – зазначає Дмитро Петрович.

Інший традиційний захід – міськрайонний турнір із волейболу пам’яті Петра Білюка. На нього збираються місцеві спортсмени, аби вшанувати одного з головних фундаторів спорту в краї за останні десятиліття. У планах організаторів – розширити змагання до рівня області. 2020 року за сприятливої епідситуації відбудеться п’ятий турнір.

Щоліта на кортах Острозької академії за «Кубок князів Острозьких» борються тенісисти з багатьох міст України. Співорганізатором цих змагань є Острозький тенісний клуб, який діє з 2018 року (керівник Сергій Білюк). Важливо, що ці змагання уже перестали бути суто спортивними – з одного боку, вони популяризують теніс серед дітей і дорослих, а з іншого – допомагають розвинути туристичний потенціал Острога, бо ж гості турніру часто захоплюються місто, потім приїздять сюди з родинами й на екскурсії вже зі своїми вихованцями чи друзями.

Традиційним уже стало змагання з рибної ловлі, яке проводять на початку липня в Грем’ячому. У найкращі роки на цей чемпіонат збиралося більше 50 осіб, долучалися цілими родинами.

«Для рибалок це не просто змагання, а нагода зустрітися з друзями, поспілкуватися, запримітити собі нові «штучки». Уважаю, дуже добре, що приїжджають сюди цілими родинами, риболовлять разом. Можливо, саме на нашому чемпіонаті в дітей народиться азарт до такого дозвілля на свіжому повітрі, без гаджетів», – відзначає функціонер.

Туристичну Острожчину відкривають для себе учасники змагань із пішохідного туризму «Пекельна гонка», шлях яких пролягає територією Національного природного паку «Дермансько-Острозький». Змагання організовує острожанин Андрій Гулько, а допомагає йому Федір Левчук із Межиріча. 2019 року «Пекельна гонка» зібрала представників 11 областей України. Крім того, на Острожчині (урочище Бір на території Межиріцької сільської ради) проводили й всеукраїнські змагання зі спортивного орієнтування. До слова, «Пекельна гонка», попри коронавірусні перипетії цьогоріч таки відбудеться – змагання двічі переносили, та призначили дату проведення на 2–4 жовтня.

 

Сотні дітей Острожчини охоплені заняттями у спортивних секціях і гуртках

Дмитро Білюк зазначає, що одним із ключових завдань відділу з культури, молоді і спорту, та його зокрема, є розвиток фізичної культури серед дітей. Тож, як можуть, підтримують секції, гуртки, позашкільні заклади на території краю.

Наприклад, на Острожчині діє Оженининська дитячо-юнацька спортивна школа (ДЮСШ), яку очолює Микола Кулінець – у минулому гравець «Динамо-2» (Київ), досвідчений учитель-тренер. Тут у секціях волейболу, баскетболу, футболу й легкої атлетики займається 170 дітей з Оженинського куща, Острога та інших сіл району. Вихованці Миколи Кулінця, Валентина Стрільця (футбол), Олександра Гарасевича (легка атлетика), Оксани Гонти й Алли Штундер (волейбол) беруть участь у багатьох турнірах і показують непогані результати.

«У нас зараз, на жаль, фінансові ресурси краю не завжди дозволяють виїхати на змагання. Це не зовсім правильно. Беручи участь у турнірах чи чемпіонатах, діти підвищують стресостійкість, шліфують майстерність, мають можливість знайомитися з «потрібними» людьми. Тренери й учителі можуть переймати досвід. Це все приносить свої плоди й допомагає розвиватися», – відзначає Дмитро Білюк.

Ще в Оженині діє спортивний клуб (СК) «Серце воїна», яким опікується учасник АТО/ООС Дмитро Мельничук. У СК діють секції з боксу, кікбоксингу, дзюдо, рукопашного бою. Крім того, охочі можуть прийти до тренажерного залу. Заняття відвідує приблизно 100 осіб різного віку.

А разом з Василем  Юзепчуком у тому ж Оженині у 2008 році відновили славні традиції мотоспорту Острожчини. Уже понад 10 років щорічно відбуваються заїзди всеукраїнського рівня, етапи кубку України, змагання на призи автомотоклубу «Кристал». До нашого краю приїжджають змагатися не тільки прості аматори, але й призери міжнародних змагань та чемпіони України, і навіть, легенди вітчизняного мотокросу, зокрема, Олександр Морозов.

Нагородження переможців мотокросу проводить Дмитро Білюк
Нагородження переможців мотокросу проводить Дмитро Білюк


 

Дмитро Білюк відзначає, що в окремих закладах освіти працюють справжні ентузіасти спорту, які власними силами розвивають любов до тих чи тих видів. Наприклад, Віталій Кибукевич  на базі Вілійської ЗОШ популяризує баскетбол серед дівчат, а Федір Левчук, учитель Межиріцької ЗОШ, веде гурток спортивного туризму

Профільні підрозділи  РДА – відділ культури молоді та спорту, відділ освіти – за можливості підтримують позашкільні й пришкільні заклади, допомагаючи з організацією заходів, фінансуванням змагань, пошуком спонсорів для виїздів чи придбання інвентарю.


 

 

Острожчину прославляють спортсмени-чемпіони

Острожчину не можна схарактеризувати як землю, яка «подарувала» спортивному світові представників якого одного виду. Гордістю краю є такі спортсмени: багаторазовий чемпіон світу та Європи, заслужений майстер спорту з армреслінгу Олег Жох, кандидат у майстри спорту, гравець футбольної команди Першої ліги України «Агробізнес» (Волочиськ) Віталій Груша, кандидат у майстри спорту з легкої атлетики Олександр Чернявка та інші. Багато сил вкладено в розвиток місцевого футболу…

«На Острожчині мешкає, працює та займається дуже багато хороших спортсменів і їхніх наставників. У нинішніх реаліях, за наявності великої кількості прогалин у галузі фінансування й розвитку спорту, кожен із наших чемпіонів чи то обласного, чи всеукраїнського, чи світового рівня заслуговує вдячності й поваги. Своєю чергою можу сказати: де б я не був, яку б посаду не обіймав, завжди буду підтримувати спорт. Це моє життя, мій пріоритет, справа мого життя», – зазначив Дмитро Білюк.

 

Спорт – це стиль життя, хобі та приклад для молодого покоління

Дмитро сам активно займається спортом, на дозвіллі грає футбол, волейбол, теніс і загалом тримає себе у «формі». Є вихованцем Острозької ДЮСШ, де на секції баскетболу займався у нині покійного тренера Олега Камінського. У «давні» роки ставав чемпіоном Рівненської області серед юнаків, перемагав і у першості Хмельницької області серед дорослих, разом із братом Сергієм захищав честь наших сусідів із Нетішина на Всеукраїнських змаганнях по НАЕК «Енергоатом», де у 2008 році став чемпіоном України.

У 2018 році у складі волейбольної команди державних службовців Рівненської області став бронзовим призером Всеукраїнської спартакіади, що відбувалася в місті Ужгород.

Острозький десант на спартакіаді держслужбовців. Дмитро Білюк у центрі
Острозький десант на спартакіаді держслужбовців. Дмитро Білюк у центрі

 

«Останніми роками, особливо у літній період, дуже багато часу проводжу на тенісних кортах Національного університету «Острозька академія», де разом із друзями-суперниками можемо грати, як то кажуть, «до ночі». Дуже подобається теніс, який ще називають «грою в шахи в русі». Іноді сам беру участь у турнірах, і, не тільки в Острозі. Маю мрію, щоб моя донька також, полюбила теніс та стала гарною спортсменкою», – говорить Дмитро Білюк.

Теніс - захопленння Дмитра Білюка у вільний час
Теніс - захопленння Дмитра Білюка у вільний час

 

Вітаємо Дмитра Білюка та всіх спортивних функціонерів із професійним святом – Днем фізичної культури та спорту! Бажаємо легких стартів, упевнених перемог, міцного здоров’я, здійснення всіх планів і спортивної удачі!

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024