В Острозі повністю зник футбол

29 Вересня 2018, 14:06
В Острозі повністю зник футбол 3745
В Острозі повністю зник футбол

Острог ніколи не був байдужим до футболу. Саме в нашому місті народився півзахисник київського «Динамо» і збірної України кінця 1990-х Віталій Косовський, саме Острог подарував світові голову Рівненської обласної федерації футболу Олексія Хахльова, син якого Олексій Хахльов-молодший захищає кольори іспанського «Алавеса» й збірної України U-19. Але зараз Острог футбольний переживає скрутні часи, хоча ще на початку літа все було дуже оптимістично.

РАЙОННИЙ ФУТБОЛ

На чемпіонат Острозького району з футболу місто делегувало відразу дві команди – ФК «Острог» і новостворений ФК «Кобра», який має «сестру» на Сході України – однойменний футбольний клуб із Харкова (колишній "Геліос"). Стартові весняні тури місцевої першості острозькі команди грали по-різному: якщо ФК «Острог» спромігся тільки на одне очко, зігравши в суху з грозівським «Кроком», то «Кобра» буквально з’їдала суперників на своєму шляху – три перемоги з загальною різницею 16-5.

На початку червня відбулося пам’ятне для вболівальників острозьке дербі, у якому «Кобра» ще раз довела, кому належить футбольна пальма Острога, розгромивши містян із рахунком 12:2. До речі, цей матч і досі залишається найрезультативнішим у цьогорічній першості району.

АФ ФК «Кобра» (Острог)
АФ ФК «Кобра» (Острог)

 

Непереможної «Кобри» вистачило на п’ять матчів. У наступних турах було три поразки підряд. Якщо фіаско від лідерів першості курганівського «Міража» і ФК «Грем’яче» можна пояснити футбольною логікою, то виїзна поразка 1:2 від середнячка ФК «Розваж» залишається загадкою. Потім була технічна перемога над оженинським «Цукровиком» і мінімальна звитяга над «Нивою» з Волосківець. І після першого кола «Кобра» знялася з чемпіонату району, посідаючи третє місце в турнірній таблиці. Ні, команда не зникла – вона пішла на підвищення й вирішила перевірити свої сили в Аматорському чемпіонаті.

«Кобра» перед матчем
«Кобра» перед матчем

 

Кубок Острозького району обидві міські команди проігнорували й синхронно зазнали технічних поразок, пропустивши в наступну стадію волосківецьку «Ниву» і ФК «Розваж».

ФК «Острог» теж вирішив не продовжувати участі в Чемпіонаті району й у другому колі подарувати всім суперникам технічні перемоги. Отже, районний футбол утратив обидві міські команди.

ОБЛАСНИЙ ФУТБОЛ

Паралельно з районним чемпіонатом «Кобра» брала участь у Першості Рівненської області. У стартовому матчі острожани відстояли нічию зі здолбунівським «Локомотивом» – на гол Святослава Горчака м’ячем відповів найстарший гравець «Кобри» 41-річний Юрій Гриценко. Першу перемогу наші земляки здобули в третьому турі, здолавши «Сокіл» з Осови з рахунком 4:2. Потім були нічиї й поразки та вистраждана звитяга над томашгородським «Гранітом».

Миттєвості дербі Острожчини
Миттєвості дербі Острожчини

На друге коло обласної першості ФК «Кобра» вийшов в оновленому складі, бо паралельно потрібно було грати в аматорському чемпіонаті. До команди перейшов професійний футболіст Олександр Бегашов, який свого часу захищав кольори донецького «Металурга». Перший млинець другого кола виявився глевким. Гол у ворота острожан знову забив здолбунівець Святослав Горчак, натомість наші земляки не мали чим відповісти, а пропустили ще три.

«Кобра» готується до штрафного в матчі з «Локомотивом»
«Кобра» готується до штрафного в матчі з «Локомотивом»


«Кобра» поступово здавала. Було помітно, що команда немає сили виступати на два фронти, проводячи ігри через два дні на третій. Перемогли острожани лише двічі: спочатку вистраждали звитягу в матчі з рачинським «Колосом», а в наступному турі вдома розгромили демидівський «Стир» 7:2. Хет-триком у цьому матчі відзначився Олександр Бегашов, дубль зробив Микола Бидисюк. Здалося, що команда знову на підйомі. До кінця першості залишалося два тури й «Кобра» мала теоретичні шанси потрапити до фінального етапу. Але на матч із томашгородським «Гранітом» острожани не поїхали через велику кількість хворих і травмованих гравців, а через тиждень відмовилися прийняти на своєму полі дубровицький «Лісівник». Унаслідок – дві технічні поразки й підсумкове непрохідне сьоме місце в турнірній таблиці.

Після завершення першості Рівненська обласна федерація футболу запропонувала командам, які не пробилися до фінального етапу, розіграти між собою Малий кубок другої ліги-2018. ФК «Кобра» вирішив не брати в ньому участі. Отже, обласний футбол утратив острозьку команду.

АМАТОРСЬКИЙ ЧЕМПІОНАТ

Наприкінці липня керівництво вирішило заявити ФК «Кобра» для участі в аматорському чемпіонаті України сезону 2018/2019. Для Острога це була велика футбольна подія. Команда потрапила до групи 1, де також змагалися колективи з Тернопільщини, Рівненщини, Львівщини, Хмельниччини, Закарпаття.

У першому турі острожани під керівництвом Івана Бровчука приймали на своєму полі досвідчений футбольний колектив з Оржева – ОДЕК. Уже на 2 хв. «Кобра» пропустила з пенальті – не за правилами зіграв Микита Крайчинський, а Павло Таргоній пробив бездоганно. За рахунку 0:2 був шанс повернути інтригу, але Дмитро Парух не реалізував одинадцятиметровий. У підсумку – 0:4.

 

Перший матч «Кобри» серед аматорів
Перший матч «Кобри» серед аматорів


Але це був тільки початок. У наступному турі виїзд у Коломию завершився поразкою 0:6.

 

«Кобра» захищається в матчі з коломийським «Покуттям»
«Кобра» захищається в матчі з коломийським «Покуттям»

 

Перед матчем третього туру команду очолив Микола Конько, який відразу вселив надію в серця острозьких уболівальників. На рідному полі «Кобра» розписала нульову нічию з ФК «Ужгород» і здобула перше очко в аматорському чемпіонаті.

"У нас немає футболістів. Навіть на заміні двоє гравців. І я радий, що здобули важливе очко", – сказав після матчу тренер острожан.

Матч «Кобри» з ФК «Ужгород»
Матч «Кобри» з ФК «Ужгород»

 

Далі був виїзд у Соснівку й поразка 0:4 від місцевого «Рочина», перший і останній забитий м’яч у аматорському чемпіонаті (Олександр Бегашов відзначився у воротах СК «Хмельницький»). Команду почало лихоманити на всіх рівнях. У Чортків на гру з місцевим «Кристалом» «Кобра» поїхала лише водинадцятьох (замін не було), польового довелося грати навіть воротареві Андрію Ліпичеві. Команда дуже грубо фолила. Очевидно, далася взнаки внутрішня ситуація в колективі. Два реалізовані пенальті від Руслана Курдаса й гол екс-кобрівця Олександра Бегашова, який буквально перед матчем перебрався до Чорткова, поклали край сподіванням острожан. Потім були ще три м’ячі, які стали останніми для «Кобри».

19 вересня до Асоціації аматорського футболу України надійшов лист. Президент Академії футболу «Кобра» просив зняти команду зі змагань. Наступного дня прохання Сергія Ващенка задовольнили. Острог утратив команду в аматорському чемпіонаті.

Лист ААФУ
Лист ААФУ

 

Футбол в Острозі повністю зник. Наше місто – чи не єдиний райцентр, що не представлений в осінніх футбольних турнірах. Хочеться вірити, що найближчим часом на стадіоні Острозької академії знову вируватиме футбольне життя…

29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024