Як сільська команда стала чемпіоном області: історія ФК «Вельбівно»

16 Листопада 2018, 11:08
ФК "Вельбівно" - Чемпіони Рівненської області 3577
ФК "Вельбівно" - Чемпіони Рівненської області

Цьогорічна футбольна першість Рівненської області стала особливою для Острожчини, адже відразу дві місцеві команди намагалися довести, кому належить пальма острозького футболу. Якщо на АФ ФК «Кобра» (Острог) уболівальники покладали великі сподівання, зважаючи на фінансові вливання зі Східної України, то у ФК «Вельбівно» з однойменного села вірили тільки запеклі прихильники. Ще більшого шуму наробили «кобрівці», коли після другого кола заявилися на Аматорський чемпіонат України, тоді як вельбівненці скромно виступали в обласній першості, чергуючи перемоги з поразками. Міська вболівальницька спільнота вірила, що до Острога нарешті повернеться великий футбол, але… не судилося – «Кобра» зникла так само швидко, як і з’явилася, а ФК «Вельбівно» помаленьку долав тернистий шлях до чемпіонства.

ВЕСНЯНЕ КОЛО

У групі Б Другої ліги грало 8 команд, які представляли міста, селища й села Рівненської області. ФК «Вельбівно» складався переважно з місцевих аматорів, для яких футбол приносить задоволення, а не заробіток. Щоправда, були в команді вихованці нетішинської «КДЮСШ-Еліта-Буд» і рівненського «Вереса». Професійним статусом могли похвалитися Максим Юрчук, який на початку 2000-х грав за «Газовик-Скалу» та чернівецьку «Буковину», і Валерій Желюк, який захищав кольори білоцерківського «Арсенала».

ФК «Вельбівно» перед матчем
ФК «Вельбівно» перед матчем

 

У першому офіційному матчі нового сезону вельбівненці досить легко здолали демидівський «Стир», завдяки дублю Сергія Непомнящого та влучному пострілу Сергія Ковальчука.

Далі було пам’ятне для Острожчини дербі, у якому ФК «Вельбівно» зійшовся з острозькою «Коброю». Звісно, що міська команда відразу намагалася довести, хто перший на районі, і вже в одній з атак Олексій Несен відкрив рахунок у матчі. Далі було 90 хвилин цікавого атакувального футболу. Вельбівненці зуміли відгіратися, вийти вперед, знову пропустити. За три хвилини до фінального свистка Вадим Медведь поставив переможну крапку в матчі.

Дербі Острожчини
Дербі Острожчини

 

Незіграність і розслабленість команди далася взнаки в матчі з «Лісівником», у якому наші земляки забили три голи до 13-ї хвилини, а до кінця першого тайму дали можливість дубровичанам зробити камбек. Проте після перерви голи Михайла Гомонця та Сергія Непомнящого принесли третю поспіль перемогу.

Перебуваючи на вершині турнірної таблиці, вельбівненці розслаблено вийшли на наступні матчі, за що й відразу поплатилися. Спочатку команда програла томашгородському «Граніту», а потім потрапила під нищівні колеса здолбунівського «Локомотива» – 0:4.

Чергова атака здолбунівського «Локомотива»
Чергова атака здолбунівського «Локомотива»

 

Ця поразка добре струсонула команду. У завершальних матчах першого кола вельбівненці легко впоралися з рачинським «Колосом» і здобули вольову звитягу над «Соколом» з Осови.

ОСІННЄ КОЛО

Друге коло розпочалося для вельбівненців напрочуд вдало. Уже в першому матчі команда розгромила демидівський «Стир», забивши 5 голів за 21 хвилину, потім удруге виграла дербі Острожчини, здолавши представника аматорського чемпіонату України – ФК «Кобра». У десятому турі вельбівненці поплатилися за розслабленість і звели внічию матч із дубровицьким «Лісівником», виграючи 2:0 після першого тайму. Щось схоже було в першому колі...


Футбольна боротьба в острозькому дербі
Футбольна боротьба в острозькому дербі

 

Згодом до Вельбівного завітав здолбунівський «Локомотив». І після першого тайму здавалося, що наші земляки знову потраплять під його нищівні колеса. Але дубль Федора Очеретяного й гол Сергія Непомнящого фактично вбили інтригу в матчі й у першості загалом. Ця перемога зробила ФК «Вельбівно» недосяжним для конкурентів.

Футбольні миттєвості на сільському стадіоні Вельбівного
Футбольні миттєвості на сільському стадіоні Вельбівного

 

У фінальних двох зустрічах, які мали для наших земляків статус товариських, вельбівненці переграли на виїзді рачинський «Колос» і, не виходячи на поле, перемогли «Сокіл» з Осови. Суперник не з’явився на матч.

ФІНАЛЬНИЙ ЕТАП

У фінальному етапі першості зійшлися по 4 кращі команди з обох груп, які змагалися за дві путівки підвищення в класі. За регламентом турніру клуби розпочинали з цією кількістю очок, яку вони набрали в очних зустрічах у першому й другому колах. Тож уже в стартовій турнірній таблиці вельбівненці перебували з-поміж лідерів, маючи трохи гіршу різницю м’ячів, ніж малятинське «Полісся».

На початку фінального етапу наші земляки розгромили на виїзді костопільський «Свиспан» і звели в суху нічию матч із володимирецькою «Енергією». Потім настав час Сергія Непомнящого, дублі якого принесли перемоги в поєдинках із ОТГ «Клевань-Оржів» і малятинським «Поліссям». Після першого кола ФК «Вельбівно» одноосібно очолив турнірну таблицю, відірвавшись від суперників на 6 очок.

Передматчева нарада
Передматчева нарада

 

У другому колі завдяки голу Віктора Бойка й реалізованому пенальті Сергія Непомнящого вдруге був битий костопільський «Свиспан». У матчі з володимирецькою «Енергією» вельбівненці перервали свою суху серію, уперше пропустивши у фінальному етапі, однак здобули вольову перемогу.

Перебуваючи однією ногою в Першій лізі, команда знову розслабилася й несподівано поступилася на власному полі аутсайдеру – ОТГ «Клевань-Оржів». Однак навіть поразка не завадила ФК «Вельбівно» стати достроковим чемпіоном, адже в паралельному матчі все було на нашу користь: здолбунівський «Локомотив» і володимирецька "Енергія" розписали нічию.

Останній матч футбольної першості області для вельбівненців перетворився в товариський поєдинок. Виїзд на Гощанщину до малятинського "Полісся" не мав жодного турнірного значення, і наші земляки, забивши вже на початку зустрічі, зуміли пропустити три м'ячі за десять хвилин. Прикро, але факт: чемпіон завершив турнір двома поразками.

Отже, команда з невеличкого села на Острожчині потрапила до когорти найсильніших клубів Рівненської області, не маючи ні грошовитих спонсорів, ні потужних власних фінансів. Футболісти ФК «Вельбівно» знають, що таке грати за ідею й емблему на грудях. Будемо вірити, що в Першій лізі наші земляки не будуть пасти задніх, і щиро сподіваємося, що в нашій області знайдуться меценати, які не пошкодують грошей на футбол.

 

Читайте також:

Клуб, який об’єднав найкращих: президент «Грем’ячого» про історію, плани і спорт на районі

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024