Шацький спортивний клуб «Континіум» гартує волю до перемоги

29 Березня 2020, 10:35
2087

У вечірню пору в залі Шацької дитячо-юнацької спортивної школи – великий рух: понад 20 дітей не відводять очей від тренера і чітко відпрацьовують за його вказівкою усі фізичні вправи і прийоми. Хлопці і дівчата – червонощокі, спітнілі, трішки втомлені, але усміхнені і задоволені. Кожен демонструє емоції впевненості, сили, витривалості і волі до перемоги…

Це одне з чергових тренувань із дзюдо вихованців Шацького спортивного клубу «Континіум», – пише газета «Новий погляд+».

«Континіум» – молодий клуб, який відкрився в квітні 2019 року. У ньому займаються понад 25 дітей з усього району: Шацька, Світязя, Кошарів, Перешпи, відвідують заняття і студенти Шацького лісового коледжу. Вік юних спортсменів – від 5 до 16 років. Маленьких приводять батьки: мами і тата сидять на лавочках і з гордістю спостерігають за успіхами своїх чад. Директор клубу і тренер Ігор Самолюк зазначає, що, якщо батьки мріють про спортивне майбутнє дітей, то заняття з дзюдо варто починати з раннього дитинства. Результат не змушує довго чекати: найперше малюки вчаться безболісно і безпечно для здоров’я падати. Такий рефлекс, який запобігає травмам, –  на все життя.


 

Далі регулярні заняття на татамі в короткі терміни розвивають в юних спортсменів силу, координацію і гнучкість. Зі слів тренера, участь у спортивних заходах почне формувати в них постійну готовність до боротьби, волю до перемоги і прагнення до лідерства. А це важливо, бо стане в пригоді у дорослому житті.

За понад півроку існування клубу дзюдоїсти побували на змаганнях у Ковелі, Луцьку, Львові, Запоріжжі, Ужгороді, польських містах Люблін і Варшава, білоруському Кобрині тощо. Найвагомішими успіхами є два срібла (Анна і Назар Самолюки) й одна бронза (Ілля Черв’як) в міжнародному турнірі у Варшаві, а також перше місце у змаганнях в Запоріжжі, яке виборола Аня Самолюк.

До речі, шестикласниця Шацької гімназії Аня займається дзюдо вже 4 роки. Зізнається, що любить цей вид спорту, особливо пишається своєю перемогою в Запоріжжі, яка принесла їй золоту медаль. Розповідає, що побороти суперниць було непросто:

«Одна з них була вища за мене на цілу голову. Але я прийняла правильне рішення і застосувала потрібний прийом. Як переможниці турніру мені вручили медаль, грамоту, подарували кімоно і м’яку іграшку – ведмедика», – пригадує дівчинка.

Ігор Самолюк розповідає, що в цьому виді спорту досить важко втримати старших за віком дітей. В підлітків, які ще вчора з задоволенням бігали на заняття, сьогодні починають з’являтися інші інтереси, зникає бажання тренуватися і перемагати. Втім, у «Континіумі» займається 16-річна Наталія Турич зі Світязя, в дзюдо вона вже п’ятий рік.


 

Наполеглива, цілеспрямована дівчинка, зі слів тренера, викладається на тренуваннях на повну і показує гарні результати на змаганнях.

«Був період, коли я перестала ходити на заняття. Проте без дзюдо витримала всього 4 місяці! Я люблю цей вид спорту, мені подобаються виснажливі тренування, коли приходиш додому втомлена, але задоволена», – розповідає Наталя.

Всього на тренування приходить 7-8 дівчаток, та більшість дзюдоїстів – це хлопці. Маленькі і майже дорослі, одні з них відвідують заняття постійно, інші досі визначаються, чи правильний вид спорту обрали. Є вихованець, який 4 рази припиняв ходити на тренування і стільки ж записувався знову. Як зазначив Ігор Самолюк, діти різні, проте всі вони – одна команда, яких об’єднала боротьба дзюдо, котрі на тренуваннях гартують волю до перемог у спорті і в житті, які вчаться самооборони і фізично розвиваються. Їм подобається бути разом, долати в сутичках суперників, виходити на п’єдестал і отримувати нагороди, відкривати для себе під час поїздок нові місця України і закордону, ділитися враженнями про свої виступи в затишних кафе.


 

Мирослава ЦЮП’ЯХ

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024