«Рахуйте калорії, аби не рахувати зайвих кілограмів»: фітнес-тренер Володимир Бусол

19 Грудня 2022, 09:07
Володимиром Бусол 1524
Володимиром Бусол

Напередодні новорічних свят ми вирішили поспілкуватися з фітнес-тренером Володимиром Бусолом, аби з’ясувати деталі щодо занять фізкультурою, схуднення чи, навпаки, набору маси. І одним із питань було про те, як не набрати зайвого за новорічні свята

Отже, Володимир Бусол – фітнес-тренер у спортивному клубі «Альфа-Юніверс» у Луцьку, майстер спорту, важкоатлет.

– Коли і як виникла думка стати саме фітнес-тренером?

– Взагалі, я тренер із важкої атлетики.

– Але ж ти зараз працюєш фітнес-тренером.

– Так склалися обставини.

– Скільки років ти працюєш безпосередньо фітнес-тренером?

– Фітнес-тренером працюю 6-й рік.

– Чи займався ти спортом з самого дитинства?

– Так, займався з 11 років, потрапив у секцію важкої атлетики при колишньому Будинку офіцерів у Луцьку, це був зал важкої атлетики «Колос». Він знаходився там, де зараз пивний клуб «Майдан».

– Чи пов’язана твоя освіта зі спортом та фізичною культурою?

 – Так, я закінчив Львівський інститут фізкультури, отримав кваліфікацію тренер-викладач.

– До того, як стати фітнес-тренером, ким ти працював саме в галузі фізичної культури і спорту?

– Був тренером з важкої атлетики у спортивному клубі «Колос» на Писаревського в Луцьку, 4 роки там працював.

– Зважаючи на те, що ти займався спортом із самого дитинства, розкажи про свої здобутки.

– Я професійно займався важкою атлеткою, був призером і чемпіоном тодішньої УРСР (коли Україна ще була у складі Радянського Союзу – ред.), потім двічі був призером чемпіонату Радянського Союзу, об’їздив весь СРСР. Бував у Самарканді, Схінвалі на змаганнях, на зборах у Феодосії кілька разів. Згодом виконав норматив майстра спорту Радянського Союзу з важкої атлетики. І далі вступив у Львівський інститут фізкультури, який закінчив у 1992 році, після того пішов працювати тренером з важкої атлетики.

– Якщо говорити про фітнес і про важку атлетику що тобі ближче і що тобі більше подобається? Тренувати атлетів чи тих, хто ходить у фітнес-клуб?

– Мабуть, більше подобається тренувати важкоатлетів. Але тренер із фітнесу – це новий досвід, нові виклики. І якщо обставини склалися так, треба ці виклики приймати.

– Із твого досвіду: з якою метою люди найчастіше приходять займатися в зал?

– В основному є дві мети: схуднути (і чоловіки, і жінки), а інша – набрати масу (так само – і чоловіки, і жінки).

– Якщо говорити про співвідношення: кого більше – тих, що худнуть? Чи тих, хто прагне набрати масу?

– Більше тих, хто хоче схуднути.

– Якщо йдеться про схуднення, який найсмішніший міф про це ти чув?

– Найсмішніше і найсумніше, що дуже часто люди хочуть схуднути, але нічого не хочуть для цього робити.

Але, взагалі, придумують всяке: наприклад, що якщо спати на підлозі або на іншій твердій поверхні, то від цього зменшується обсяг боків. Ще є люди, які не стримуються і після тренування з’їдають шоколадочку, 2-3, потім запитують: «Чому я не худну? Я ж тренуюся».

– Тоді логічне запитання, яке витікає з попередньої відповіді: чи можна схуднути, лише займаючись фізкультурою, фітнесом?

– Ні, це неможливо. Людина худне, коли в неї дефіцит калорій, коли вона правильно харчується. І плюс активно витрачає калорії. А коли вона буде займатися фітнесом, відповідно виглядатиме гарніше, тіло буде підтягнуте, форми – кращі.

– Зайдемо до фітнесу з іншого боку. Ми всі зараз живемо в умовах тотального стресу. Чи допомагає фітнес побороти стрес або, чи хоча б відволікає від нього?

– Відволіктися – точно допомагають. А щодо того, чи допомагають подолати – це, швидше, питання до лікарів. Скажу більше: фітнес – це також стрес для організму, лише фізичний. Але, скажімо, якщо людина працює інтелектуально, в неї «нервова» робота, при цьому ще й статична, то в залі ця людина може відчувати, що вона знижує рівень стресу, і фітнес їй допомагає в цьому.

– І ще одне питання щодо стресу. Одні люди у такому стані стрімко худнуть, бо не можуть їсти. Інші ж, навпаки, заїдають стрес усім, чим можуть. Як побороти це заїдання і не почати набирати зайву вагу?

– Треба знайти мотивацію не споживати зайвих калорій. Замість щось з’їсти випити склянку води або кухоль чаю. Треба зупиняти себе на шляху їсти все підряд. І пам’ятати, що зелень, капусту «погризти» - це здоровіше і значно менш калорійно, ніж згризти шоколадку, пряники чи вафлі.

– Ще один аспект фітнесу. Зважаючи, що в нас роками триває війна, а з лютого – повномасштабна – розуміємо, що кількість поранених і травмованих невпинно зростає… Чи може фітнес виконувати роль реабілітації з дозволу лікаря?

– Так, може. Але такими випадками повинен займатися професійний реабілітолог, який знає, як допомогти людині, правильно скерувати її рухи. Тому що тут головне питання допомогти і жодним чином не нашкодити.

– А тепер повернемося, так би мовити, до найактуальнішого. Що ти можеш порадити людям, які хочуть схуднути, але ще не дійшли до спортзалу?

– Менше їсти, вести активний спосіб життя. Ходити на роботу і з роботи пішки, робити хоч би зарядку. Більше ходити, більше рухатися – це основне.

– І наостанок. Наближаються новорічні свята – це в наших традиціях час добре поїсти. Як не наїсти зайвого?

– Треба рахувати спожиті калорії. І витрачати їх – іншого способу не існує. Треба рахувати калорії, аби потім не рахувати зайвих кілограмів. Крім того, зараз зима, тому варто за першої кращої нагоди ставати на лижі чи ковзани… Катати своїх дітей на санчатах… І не забувати про фітнес-клуби, бо вони актуальні і під час свят, я сказав би, що під час свят ще більш актуальні!

Розмовляла Ольга ГЛУЩЕНКО

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024