Спортивні дипломати від Волині. Павло Ковальський, Богдан Оксентюк і Майя Москвич беруть участь в Іграх воїнів

03 Серпня 2022, 08:11
Спортивні дипломати від Волині. Павло Ковальський, Богдан Оксентюк і Майя Москвич беруть участь в Іграх воїнів 3903
Спортивні дипломати від Волині. Павло Ковальський, Богдан Оксентюк і Майя Москвич беруть участь в Іграх воїнів

Українські ветерани та військовослужбовці, які отримали поранення, контузії, травми та захворювання під час захисту Батьківщини, уперше візьмуть участь у міжнародних спортивних змаганнях «Warrior Games» («Ігри Воїнів»).

До складу команди входить 29 захисників та 4 захисниці, серед них: 11 ветеранів, 8 чинних військовослужбовців, 12 – тих, хто від початку збройної агресії рф мобілізувався та знову став до лав підрозділів ЗСУ та МВС, а також двоє медиків-добровольців – Яна Зінкевич і Юлія Паєвська (Тайра).

З-поміж ветеранів, які представлятимуть Україну на міжнародній спортивній арені, троє волинян – Павло Ковальський, Богдан Оксентюк і Майя Москвич.

«Жодна країна світу впродовж ХХІ століття не зазнавала такої жорсткої агресії, як зазнає зараз Україна від російських окупантів. Запрошення на Ігри воїнів є визнанням героїзму наших захисників і захисниць і послужить способом покращити відновлення та реабілітації поранених воїнів, забезпечуючи їм можливість занять адаптивними видами спорту», – розповіла міністерка в справах ветеранів Юлія Лапутіна.

 

Майя Москвич
Майя Москвич

Павло Ковальський
Павло Ковальський

 

Українська команда 14 липня прибула до Великої Британії, де в Лондоні відбувся урочистий прийом на честь нашої національної збірної.

Прибуття до Великої Британії розпочинало перший етап підготовки (тривав 14 днів) українських воїнів-спортсменів. Другий етап передбачає десять днів інтенсивних занять, під час яких українці тренуватимуться й відновлюватимуть спортивні кондиції, адже дехто поїхав на змагання з передової. 

Власне з гарячих зон на Ігри воїнів вирушила майстриня стрільби з Луцька Майя Москвич.

«З початку війни я тримала лук в руках аж один раз. 5 квітня росіяни вбили мого тренера під Попасною. Зараз у нас має бути кілька тижнів зборів в Англії. Постараюся докласти максимум зусиль на тренуваннях, щоб хоч трохи відновити форму», – коментує спортсменка.

Без сумніву, Майя Москвич докладе всіх сил, аби завоювати медаль не тільки для себе, а й задля пам'яті тренера Дмитра Сидорука, який загинув, захищаючи Україну, й усіх побратимів.

Але, крім спортивної і представницької місії, українські воїни-нескорені виконують і важливу дипломатичну функцію.  Це насамперед засвідчує те, що на зустріч української збірної до Лондона завітали Міністр оборони Великої Британії Бен Волес, Міністр у справах ветеранів Великої Британії Джоні Мерсер, Міністр торгової політики Великої Британії Пенні Морданд, представники дипломатичних установ країн-партнерів.

«Участь наших захисників і захисниць у міжнародних змаганнях сьогодні – це можливість донести правду про героїчний супротив і боротьбу України. Адже історія кожного учасника нашої збірної – це героїчна історія, це історія яскравого і правдивого життя. Досвід участі нашої збірної в Іграх нескорених довів, що ще один фронт наших воїнів – міжнародна спортивна дипломатія. І вони виконали свою місію на відмінно! Отже, тепер із цією місією до США вирушить і збірна учасників Ігор воїнів», – додає українська міністерка Юлія Лапутіна.

 

Про це також говорить і волинянин-нескорений Павло Ковальський.

 «Відчули важливу для нас та цілої України систематичну, послідовну підтримку, яка не буде зупинятися (проте про багато розмов повідомити не можна, під грифом таємно)», – півжартома розповів він.

Волиняни представлятимуть Україну в декількох видах спорту.

Майя Москвич виступатиме у стрільбі з лука. Павло Ковальський – відразу в п'яти видах спорту (стрільба з лука, веслування на тренажері, гольф, стрільба з гвинтівки, волейбол та баскетбол). Досвідчений «воїн» Богдан Оксентюк раніше завойовував нагороди Ігор у легкій атлетиці та плаванні – у цих видах представить країну й 2022 року.

 

Довідково:

Warrior Games (Ігри воїнів) – це міжнародний спортивно-реабілітаційний захід для військовослужбовців та ветеранів, які отримали поранення, травми чи захворювання під час виконання службових обов’язків у зоні бойових дій. Захід організовує Міністерство оборони США з 2010 року у 12 адаптивних видах спорту: стрільба з лука, гольф, кульова стрільба, легка атлетика, велоспорт, плавання, веслування на тренажерах, баскетбол на візках, регбі на візках, паверліфтинг, волейбол сидячи.

Зазначимо, що поїздку збірної на Ігри воїнів не фінансують із бюджету України – усі витрати взяли на себе іноземні партнери. Зокрема, участь української збірної у змаганнях стала можлива завдяки міжнародному співробітництву урядів України та Великої Британії, міжурядовій взаємодії Мінветеранів з Міноборони, МВС, МЗС та МОЗ, а також міжнародним партнерам Blind Veterans UK, Mighty Oaks Foundation та Save Our Allies. Переїзд української делегації територією України та Польщі забезпечили американські благодійні організації  Mighty Oaks Foundation та Save Our Allies. Авіапереліт з Польщі до Великої Британії – Королівські Військово-повітряні сили Великої Британії літаком аеробус С330.

Змагання 2022 року відбудуться в Орландо (штат Флорида, США) з 16 по 29 серпня. Уболіватимемо за українських спортсменів разом!

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024