«Для мене важлива не кількість футболістів, а їх якість», – тренер ФК «Волинь» Андрій Тлумак. ІНТЕРВ’Ю

01 Грудня 2019, 18:46
Андрій Тлумак 4320
Андрій Тлумак

Луцька «Волинь» завершила літньо-осінню частину Першої ліги на другій сходинці турнірної таблиці.

Хороший результат команда змогла досягти завдяки вдалій роботі тренерського штабу на чолі з Андрієм Тлумаком.

Журналіст Район.in.ua разом із керманичем «хрестоносців» підбили підсумки першої частини чемпіонату у виконанні «Волині», а ще тренер розповів про зимові збори та кадровий потенціал команди.

Андрію Богдановичу, чи виправдали підопічні ваші сподівання у першій половині сезону?

– Я задоволений тим, як наша команда закінчила цю частину турнірної дистанції. Особливо вдалою вийшла кінцівка в девяти останніх поєдинках ми здобули вісім перемог та нічию і завершили літньо-осінній відрізок турніру на другому місці, відстаючи від лідера лише на очко. Вважаю, що команда виконала завдання, поставлене перед початком першої частини чемпіонату.

Старт сезону видався для «Волині» не дуже вдалим. На одній із пресконференцій ви зауважили, що команда знаходиться в так званій психологічній ямі. Як вдалося налаштувати футболістів на перемогу? 

– Всіх деталей розповісти не можу, адже команда – це маленька сім’я. І в нас, як у кожній родині, бувають негаразди. Але ми подолали непростий період та показали хороший результат, за який я хочу подякувати футболістам, бо це їхня заслуга.

Читайте також: «У кожному матчі гравці «Волині» відстоюють честь клубу, тренера та вболівальників», – футболіст Денис Кожанов


 

Який матч чи матчі в осінній частині чемпіонату ви можете назвати найбільш вдалими?

Зараз у Першій лізі немає прохідних матчів. Будь-який клуб створює багато проблем, до кожної команди ми готуємося окремо. Тому, напевно, всі вісім переможних ігор можна вважати вдалими. Також був хороший поєдинок проти «Чорноморця». Ці матчі пішли нам на руку.

У першій половині сезону команда на своєму полі жодного разу не поступилася. На скільки важлива підтримка рідних трибун?

– Фанати – це окрема каста людей, до яких я ставлюся з величезною повагою. Їхня підтримка відіграє дуже велику роль. Особливо в останньому матчі проти «Миколаєва». На вулиці було досить прохолодно, але люди прийшли на стадіон. Величезне їм за це дякую.

Читайте також: Результативна нічия в Луцьку та привітання для «золотої команди». Як ФК «Волинь» завершував осінню частину чемпіонату


 

Ви в Луцьку майже два роки. Який період був найскладнішим?

– Непростим видався початок моєї роботи в клубі. У той період ми грали не дуже вдало і по завершенню минулого чемпіонату не змогли кваліфікуватися до вищого дивізіону, поступившись у плей-офф.

Ви вже визначилися з графіком зимових зборів?

– Майже. Залишилося узгодити деякі деталі зі спортивним директором клубу.

Зараз в основному складі «Волині» чимало молодих гравців. Бачите перспективу в футболістах, які зараз є в обоймі?

Вся молодь, яка виступає за нас у цьому сезоні та грала у минулому, є дуже талановитими. Не хочу зараз пророчити їм велике спортивне майбутнє, адже, як кажуть: «Успіх це один відсоток таланту і 99 відсотків праці». Якщо вони будуть працювати, все вдасться.


 

– Кілька днів тому Віталій Пономар написав, що йде з клубу. Як нападник пояснив своє рішення?

– Йому не підійшла модель гри нашої команди. За час виступів у «Волині» він довів, що є серйозним футболістом. Дуже поважаю Віталія і бажаю йому успішної кар’єри в майбутньому.

Згодом аналогічний пост у соціальній мережі «Facebook» виклав і Міха Горопевшек. На скільки серйозною є його втрата для клубу?

– Міха виявив бажання залишити клуб і покинув команду в статусі вільного агента. Він нам дуже допоміг у плані забитих м’ячів та перемог. Команда – це механізм, який повинен постійно змінюватися, одні й ті ж футболісти не можуть грати протягом довгого часу.

Плануєте виходити на трансферний ринок чи шукатимете підсилення з-поміж молодіжного складу «Волині»?

Надаватимемо перевагу досвідченим гравцям, але й молодь не відкидатимемо. Юні футболісти зараз демонструють хорошу гру в чемпіонаті U-19.

Яку ланку ви б хотіли підсилити?

Не люблю говорити про футболістів як гравців однієї позиції. В моєму розумінні, вони мають бути універсалами. Чим більше таких знайдемо, тим більше проблемних ланок закриємо. Мені не потрібна кількість, я за якість.

 Ви можете назвати причину або причини, які завадили «Волині» у минулому сезоні вийти в УПЛ?

– Команда добре почала – з п’яти поспіль перемог без пропущених м’ячів, та, на жаль, у плей-офф від нас відвернулася фортуна. Також можна згадати ті шість очок, що зняли із нас. Але це вже історія. Зараз новий чемпіонат і ми боремося за чергові трофеї.


 

Підвищитися в класі «Волині» завадили «Карпати». Чи слідкуєте ви за грою свого колишнього клубу в чемпіонаті?

– Сьогодні «Волинь» – це клуб, у якому я працюю. Але «Карпати» – це команда, яка дала мені путівку у футбольне життя, тому завжди слідкую, слідкував і буду слідкувати за їхніми іграми.

Як оціните рівень нинішнього суддівства в Україні?

– За великим рахунком, якщо були якісь помилки у суддівських рішеннях по ходу наших матчів, то не вважаю, що вони стали ключовими в плані результату. Арбітри такі ж люди, як тренери та футболісти, їм властиво помилятися. Незабаром в Україні введуть систему VAR, яка, на мою думку, позитивно вплине на якість арбітражу в чемпіонаті. 

Читайте також: Луцька «Волинь» стала донором крові для недоношених малюків. ФОТО

Яка з європейських команд є для вас прикладом?

– Мені подобається стиль гри «Манчестер Сіті» і робота головного тренера Жузепа Гвардіоли. Ми хочемо мати схожий та в багатьох моментах нам це вже вдається.

Погоджуєтеся з твердженням: «Футбол поза політикою»?

– Однозначно, футбол має бути поза політикою, але ми не повинні забувати про те, що відбувається в нашій країні.

Якщо говорити в цілому про Першу лігу, як би ви її охарактеризували?

– Зараз дуже потужні команди, які демонструють якісні ігри. Не пам’ятаю жодного чемпіонату, коли б за право вийти до вищого дивізіону змагалися одразу вісім команд. Але тим цікавіший стає турнір як для вболівальників, так і для футболістів.


 

 У розпалі єврокубки. Чи є у вас фаворит в цьогорічному розіграші Ліги Чемпіонів та Ліги Європи?

– Як тренер я дивлюся на футбол з іншого боку, акцентуючи увагу більше на тактичні схеми, ніж на результат, тому явних фаворитів у мене немає. Якщо говорити про українські клуби, то досить непогану гру показав «Шахтар» у поєдинку проти «Манчестер Сіті». З тим ігровим календарем, який є у «гірників», команда має всі шанси на вихід із групи. Тому, вважаю, що у підопічних Луїша Каштру (головний тренер ФК «Шахтар» – ред.) найкращі шанси на те, аби принести очки у таблицю коефіцієнтів УЄФА для України. А ось успіх «Динамо» та «Олександрії» спрогнозувати дуже важко.

Досить довгий час у «Волині» панувала так звана «епоха Кварцяного». Чи варто очікувати вболівальникам «епохи Тлумака»?

– Віталій Володимирович зробив дуже багато для волинського футболу, за це йому величезна повага. Звісно, кожен тренер хоче якомога довше працювати в одному клубі, але, на жаль, так не завжди буває. Мені у «Волині» все подобається, відчуваю підтримку Валентина Кошельника (спортивний директор ФК «Волинь» – ред.) і футболістів. У нас гармонійні стосунки, тому йти з такої команди не хочеться, але як далі буде – покаже час.

Дмитро ЗІНЮК

Фото Юрія ЄВТУШКА

 

Коментарі
04 Лютого 2020, 17:54
цікаве інтерв'ю
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024