Їхнє життя розділилося на «до» і «після»: хто зі спортсменів боронить Україну

28 Березня 2022, 09:05
Хто зі спортсменів боронить Україну в складі сил спротиву 9451
Хто зі спортсменів боронить Україну в складі сил спротиву

24 лютого 2022 року після масштабного вторгнення росії в Україну життя мільйонів людей  розділилося на «до» і «після». Десятки тисяч тих українців водночас стали захисниками, волонтерами, бійцями духовного, інформаційного, кібер і ще безлічі фронтів. Не залишилися осторонь масштабної війни й українські спортсмени – дехто з атлетів має можливість виступати і підіймати наш прапор над усім світом, а інші взялися до зброї. Спробуємо назвати декого з тих, хто боронить Україну в складі сил спротиву, адже впевнені, що таких спортсменів набагато більше.

Змінили рукавички на автомати

Боксери Олександр Усик і Василь Ломаченко, до яких ще недавно було неоднозначне ставлення через проросійську позицію з перших днів приєдналися до сил спротиву.

До речі, обох боксерів війна застала закордоном, тож вони повернулися додому й боронять свою землю.

«Ви воюєте не з нашим урядом, не з нашою армією – ви воюєте з народом. Це наша земля, ми тут вдома і не ми до вас прийшли. Нас не треба звільняти, ми себе звільнимо», – звертався Усик до росіян.

Усик ніс службу в Києві.

Щоправда, важковаговик 23 березня залишив Україну, щоб готуватися до матчу-реваншу з британцем Ентоні Джошуа, який має відбутися в червні.

Читайте також: Боксер Олександр Усик написав слова патріотичної пісні про Україну

34-річний Ломаченко, який наразі служить у територіальній обороні рідного Білгорода-Дністровського, не має намірів залишати Україну. Наразі відомо, що боксер відмовився від титульного поєдинку з абсолютним чемпіоном світу в легкій вазі Джорджем Камбососом, поставивши кар'єру на паузу.

«Василю Ломаченко, я поважаю твоє рішення й повністю розумію його. Я молюся за тебе й твою країну. Будь ласка, залишайся в безпеці. Як тільки я витру підлогу Девіном Гейні, ми проведемо цей бій між двома справжніми чемпіонами. Благослови тебе бог», – відреагував на таке рішення українця Камбосос.

Захищають рідну країну й інші боксери. Вступили в тероборону Максим Бурсак, Ігор Шевадзуцький,  Сергій Богачук, Андрій Котельник та Андрій Тишковець.Чемпіон WBO International у легкій вазі Денис Берінчик охороняє з автоматом спокій Києва. І, звісно, на захисті рідної країни брати Клички.

«Батько вчив нас із братом, що це велика честь для будь-якого чоловіка – віддати життя, захищаючи свою країну. Тож ми не боїмося. Ніхто не хоче загинути, але це наш дім, наше рідне місто, наші сім’ї, наші діти. Ми захищаємо наших дітей, захищаємо майбутнє», – говорить Віталій Кличко.

До речі, бронзовий призер Олімпійських ігор-2020, каратист Станіслав Горуна теж втупив до сил спротиву проти російської агресії.

«Зараз війна. Яка різниця — ти спортсмен, політик, прибиральник, артист? Зараз питання просто у виживанні нас як народу», – відзначав Горуна.

Замість м'ячів – зброя

Багато з-поміж захисників представників командних видів спорту. Легенда українського баскетболу, тренер національної жіночої збірної Володимир Холопов із початком російсько-української війни став на захист України. На своїй сторінці у Facebook, Володимир Холопов зробив красномовний підпис до світлини: «Життя розділилося на «до» і після…». 

Є серед захисників і футболісти – Юрій Вернидуб, Олександр Алієв, Артем Федецький і Владислав Козачок, Олег Лужний, Андрій Богданов, тенісисти – Сергій Стаховський, Андрій Медведєв.

Андрій Медведєв
Андрій Медведєв

 

Свисток на зброю змінив футбольний арбітр Євген Єремєєв, який зараз у теробороні Миколаєва

«До територіальної оборони Миколаєва я вступив 1 березня. Спочатку це було патрулювання міста від мародерства, також ми виїжджали на блокпости для допомоги ЗСУ, а зараз у нас утворився повноцінний батальйон. Ми зайняли відповідні позиції, щоб зустрічати ворога», – каже Єремєєв.

Євген Єремєєв (праворуч) у теробороні Миколаєва / фото УАФ
Євген Єремєєв (праворуч) у теробороні Миколаєва / фото УАФ

Стоять на сторожі спокою тилової Волині двоє футболістів – Влад Козачок та Артем Федецький.  Влад – молодший лейтенант, наразі командир стрілецького взводуЯк і Федецький, молодий спортсмен дислокується у Луцьку.

«У мене була можливість кудись поїхати, але я б ніколи в житті не вчинив так. Я не так вихований. В цій країні, на моїй батьківщині, я став тим, ким я є. Я готовий стояти тут до кінця, до нашої перемоги. Потрібно буде стріляти – будемо стріляти. Якщо москалі прорвуться сюди, то вони відчують, що таке партизанщина Західної України», – зазначав про службу в теоробороні Федецький.

Не можемо лишити поза увагою Юрія Вернидуба, який на початку війни проти росії  розпрощався з «Шерифом» з Придністров'я та вступив до лав ЗСУ.

 «По-іншому вчинити я не зміг. Свій вибір зробив першого дня війни. Все буде добре. Ми переможемо. Україна – понад усе! Слава Україні! Смерть ворогам», – коментував Юрій Вернидуб.

Біатлоністи  спортивні гвинтівки поміняли на бойові 

Те, що до складу тероборони та лав ЗСУ долучилися «пристріляні» спортсмени, тобто біатлоністи, здивування ні в кого не викликало.

Біатлоніст Дмитро Підручний служить у Нацгвардії у  Тернополі. Разом із ним – двоборець Дмитро Мазурчук.  Анастасія Меркушина приєдналася до прикордонних військ; спортсменка – старший лейтенант прикордонної служби. Також відомо, що бойову зброю до рук узяла 24-річна біатлоністка збірної України, чемпіонка світу серед юніорів Анна Кривонос.

Анна Кривонос
Анна Кривонос

Артем Прима
Артем Прима

 

Ті, що змінили кросівки на берци

Юрій Кіщенко — багаторазовий чемпіон України з бігу на 800-1500 м, МСУ, військовий. Пішов на службу добровільно та не шкодує про свій вибір. Вважає, що спортсмени мають бути прикладом для багатьох, адже вони мають не тільки кращу фізичну підготовку, а й моральну витримку. Вірить, що війна закінчиться найближчим часом на користь України, але важливо не падати духом і виконувати свою роботу на всіх фронтах.

Микола Нижник — олімпійський марафонець, МСМК, володар національних рекордів України, військовий. У перші дні війни перебував у Кенії, готуючись до змагань за власний кошт, але цілеспрямовано повернувся до України, адже стати на захист Батьківщини - це обов’язок кожного громадянина і є пріоритетом номер один для Миколи. 

Олександр Мокляк — КМС, багаторазовий призер чемпіонатів України, масажист Збірної України, військовий. Спортсмен поділився, що відсутність сну і цілодобова робота — для нього не нове, додався лише боєкомплект. Навпаки, розуміння того, що він приносить користь своїй країні — мотивує та психологічно розраджує. 

Іван Лосєв — олімпійський скороход, МСМК, багаторазовий чемпіон України, учасник міжнародних змагань, військовий. Спочатку був шокований тим, що почалася війна, став думати, як убезпечити свою родину та рідне місто. Звичайно, найдієвіше зі зброєю в руках та в берцях. Тому, всі спортивні змагання відійшли на другий план, а найголовнішим став захист України.

Василь Собуняк — КМС з бігу на 3000 м, учасник чемпіонатів Європи, чемпіон України, військовий. Ще влітку, після чемпіонату Європи, збирав документи та планував вступити до військового підрозділу. 2 лютого заступив на військове навчання, яке так і не встиг завершити, бо вже 24 розпочалась війна. Не був готовий до того, що доведеться тримати зброю в руках, але зі спокоєм виконує свій обов’язок та вірить у перемогу. 

І це далеко не всі атлети, які одягнені сьогодні у військову форму. З багатьма захисниками, зокрема Дмитром Ковальчуком (майстер спорту з бігу на 800 м, тренер та чинний спортсмен) – немає зв’язку, оскільки вони знаходяться прямо на передовій. 

Це не повний перелік захисників зі стану спортсменів, адже кожен на своєму місці робить великий внесок спільну перемогу.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024