П'єдестали плавців, фристайлістів, олімпійські медалі плюс «Верес»: підсумки спортивного 2021 року Рівненщини

31 Грудня 2021, 16:57
Підсумки спортивного 2021 року Рівненщини 10455
Підсумки спортивного 2021 року Рівненщини

2021 рік був багатим на події. Чи не найголовнішим надбанням спорту Рівненщини стало те, що наші олімпійці в Токіо встановили рекорди та здобули медалі. Та попри вдалі відтерміновані Ігри-2020, відбулося чимало міжнародних стартів, на яких представники Рівненщини були найкращими. У святковому огляді ми зібрали найбільші перемоги.

Не будемо замовчувати: наприкінці підсумків кожного місяця – бонус. Це найцікавіше з життя рівненського «Вереса», бо яке Рівне без свого футбольного клубу!

Готові? Нумо згадувати!

Коляд-коляд-колядниця

Спортивний рік почався з президента, який згадав рівненський «Верес» у новорічному вітанні.

Святкового настрою в перші січневі дні додали гравці «Вереса», які гуртом заколядували для своїх уболівальників. А в сусідів футболіст Артем Федецький здійснив мрію ліцеїста Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні.

У січні рівненський спорт ще був на святковій паузі, тож ми тішилися нагородами за підсумками 2020. Наприклад, професійна ліга змішаних єдиноборств ММА «Real Fight Promotion» назвала кращих бійців 2020 року. І серед переможців у номінаціях було троє спортсменів із Рівненщини. Естафету відзнак за минулий рік продовжив Дмитро Поворознюк, блогер-футболіст, якого УАФ відзначила за реаліті-серіал із життя рівненського народного клубу.

Була ще в січні інспекція будівництва стадіону «Авангард» і гучні слова опісля. Але про це поговоримо наступного січня – коли «червоно-чорні» таки заграють на «рівненському колізеї».

Дмитро Поворознюк отримує відзнаку УАФ
Дмитро Поворознюк отримує відзнаку УАФ

Лютий під знаком «уперше»

Не найспортивнішою, але цікавою та обговорюваною подією лютого було те, що жителі Рівненщини підкорили найвищу вершину Африки. Над Кіліманджаро замайоріли прапори рівненських громад. Приємно)

Поціновувачі легкоатлетичних змагань, мабуть, пам’ятають лютневі успіхи Олександри Левченко та Світлани Жильчук на Чемпіонаті України в Сумах. Ми ж згадуємо ці старти завдяки тому, що Світлана встановила там особистий рекорд із бігу і кваліфікувалася на Чемпіонат Європи. Наприкінці місяця самбіст із Квасилова Тимур Самедов виборов три нагороди в трьох змаганнях, які відбулися впродовж тижня. Один із турнірів був міжнародним.

Не хочеться лишати поза цим оглядом новину про те, що волейбольна команда «Регіна-МЕГУ» вперше у своїй історії завоювала бронзові нагороди Кубку України. Було в літописі краю ще одне «вперше». Вікторія Шматова стала першою в історії гравчинею баскетбольного клубу «Рівне», яка зіграла за національну збірну України з баскетболу.

Другий місяць поспіль із ноткою іронії згадаємо «Верес». На початку місяця клуб підписав «аматора» Миколу Гайдучика, чим уселив багато надії в юних футболістів краю. А от наприкінці лютого гравці перетворили поле на ринг під час спарингу з казахстанським «Окжетпесом».

 

У березні політ нормальний

Першого березневого дня на переможні старти вийшли лижні акробати з Рівного, які завоювали дві бронзи  Кубку Європи з фристайлу. До кінця року ми ще неодмінно почуємо про наших фристайлістів, але все за порядком.

Ще в першому кварталі місяця Марині Бех-Романчук вдалося взяти золото на Чемпіонаті Європи, що відбувався в польському Торуні. У цій новині було важливим не тільки золото, а й те, що Марина залишила за спиною чинну чемпіонку світу Малайку Міхамбо, яка очолювала світовий топ-лист.

Одним штрихом відзначимо шосте місце Дмитра Котовського на Чемпіонаті світу з фристайлу. Звісно, це не п’єдестал, але є два «але»: по-перше, для юнака це були дебютні дорослі змагання; по-друге, це найліпший результат із-поміж усіх українських фристайлістів. До речі, цьому молодому рівнянинові міжнародна спортивна організація присвоїла нагороду «Новачок року».

Дав нам привід попишатися рівненський боєць Андрій Холов, який на міжнародному турнірі  за 65 секунд нокаутував польську зірку ММА. Також наприкінці березня остаточно стало відомо, де продовжить кар’єру юна зірка футболу Микола Кухаревич. Про цей міжнародний трансфер не говорив тільки лінивий.

Фристайліст Дмитро Котовський
Фристайліст Дмитро Котовський

Микола Кухаревич перейшов до
Микола Кухаревич перейшов до "Труа"

Ще на початку березня команда «ДЮСШ №4 - Кардинал-2 - Рівнестандарт» уперше у своїй історії завоювала звання чемпіонів Юнацької футзальної Екстра-ліги U17. Нехай це історичне досягнення теж тут побуде.

І куди ж без «Вереса», як сам президент заповів… Цього місяця медіашуму наробив Юрій Вірт, емоційно сказавши, що в білих ведмедів досі поле є, а в Рівному – немає. До речі, під завісу місяця рівняни розбили одеський «Чорноморець», очоливши турнірну таблицю. Теж багато шуму було.

Найкращими були вершники і борці

У середині весни про себе гучно заявили рівненські кіннотники. Представниця Федерації кінного спорту Рівненської області Олександра Потієнко здобула нагороду на міжнародних змаганнях із кінного спорту, що відбулися в Білорусі.

Наприкінці місяця були добрі події і на татамі. Костопільський борець Віктор Петрик у малому фіналі на Чемпіонаті Європи з греко-римської боротьби в Польщі виграв бронзову медаль.

Була в спортивному житті Рівненщини ще одна масштабна подія, хоч і місцева – перший футбольний матч сезону, битва за Суперкубок. Теж цікаво, а для футболістів – не менше, як Ліга Європи.

І куди ж без «Вереса». «Рівненські вовки» впевненою ходою рухалися чемпіонатом, здобуваючи перемогу за перемогою. Але через це деякі команди запідозрили рівнян у теплих стосунках із рефері.

Олександра Потієнко здобула нагороду на міжнародних змаганнях із кінного спорту
Олександра Потієнко здобула нагороду на міжнародних змаганнях із кінного спорту

Травнева передолімпійська репетиція

Приємним відкриттям травня став 18-річний рівнянин Олександр Гудима, який  посів друге місце на етапі Кубка світу з маунтенбайку, що відбувся в Німеччині.

Наприкінці місяця чудово спрацювала пара майбутніх олімпійців із Рівного. Плавець Михайло Романчук спершу завоював золото на чемпіонаті Європи з водних видів спорту в Будапешті на дистанції 1500 метрів вільним стилем і повторив золоте досягнення на дистанції 800 метрів вільним стилем. А Олег Омельчук завоював золоту медаль на чемпіонаті Європи з кульової стрільби, який тривав в Осієку (Хорватія).

18-річний рівнянин Олександр Гудима
18-річний рівнянин Олександр Гудима

Також в останні травневі дні в місті Баку (Азербайджан) відбувся Кубок світу з дзюдо серед спортсменів з порушеннями зору. У підсумку змагань спортсмени з Рівненщини вибороли 3 нагороди.

З цікавих подій кінця весни відзначимо те, що ветеранка російсько-української війни, нардепка Яна Зінкевич із Рівного взяла участь у Всесвітньому одночасному забігу Wings for Life World Run. Вона встигла подолати 4 км 850 м. А Костопіль прийняв міжнародний турнір із греко-римської боротьби «Надія-2021», присвячений найкращим борцям Костопільщини.

І насамкінець куди ж без «рівненських вовків». Цього місяця «Верес» отримав додаткові кошти на будівництво стадіону, щоправда, з певними умовами. Але більш важливим було те, що «Верес» заочно вийшов до УПЛ.

Яна Зінкевич
Яна Зінкевич

«Верес» у Рівне – головна подія червня

Рівненський «Верес» не тільки достроково вийшов в УПЛ, а й за тур до завершення змагання став чемпіоном Першої ліги України. З нагоди цього в Рівному 5 червня відбулося масштабне «Свято Вереса». Того дня команда отримала кубок і медалі.  Тільки подивіться на золоті емоції гравців «Вереса» під час вручення нагород. Але фани і футболісти народного клубу на нагородженні вимагали в Третяка добудувати «Авангард». Згадаємо ще раз про білих ведмедів?

Невдовзі «Верес» отримав атестат на участь у Прем'єр-лізі, а наприкінці місяця народний клуб оформив кілька цікавих трансферів.

Нагородження НК
Нагородження НК "Верес", чемпіонів Першої ліги України

У перші дні червня нам довелося порадіти, бо Роман Новак, спортсмен рівненського «Інваспорту», став чемпіоном Європи з легкої атлетики. А Марина Бех-Романчук відкрила літній сезон бронзою на турнірі в Словаччині.

Іван Сівак був найкращим  на Кубку світу зі спортивних танців, виборовши три золоті нагороди.

Спортсмени рівненського клубу «Скіф», які входили до складу збірної України, на міжнародному «World cup WCFF 2021» стали багаторазовими володарями найвищих нагород.

Наша Світлана Жильчук виграла чемпіонат Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій. Ще один рівненський спортсмен Андрій Бойчук завоював бронзову нагороду на чемпіонаті Європи з греко-римської, вільної та жіночої боротьби серед кадетів.

Ще приємного: у російській Казані неодноразово звучав Гімн України. Українці, зокрема й рівнянка Марина Максименко, здобули медалі на Чемпіонаті Європи, який відбувався на території країни-окупанта.  Заслужений майстер спорту України з сумо Марина Максименко, здолавши представниць Польщі та країни-агресорки, завоювала золото і стала чемпіонкою Європи зі сумо.

І трішки цікавого. У червні 31-річний варашанин Микита Балабанов у складі української команди з альпінізму зійшов на найвищу вершину світу Еверест.

Іван Співак, танці на візках
Іван Співак, танці на візках

Липневе затишшя, успіхи в сумо й велоспорті

Спортивне життя липня було притишене в очікуванні Олімпіади-2020, на якій Рівне представляли Михайло Романчук, його дружина Марина Бех-Романчук та Олег Омельчук.

Та ще на початку місяця стрибунка в довжину Марина Бех-Романчук здобула перемогу на змаганнях World Athletics Continental Tour Gold в угорському Секешфегерварі.

Інспектор зв'язків із громадськістю зі Сарн Оксана Рабош узяла участь у Кубку Європи в серії GRAND PRIX. З результатом 178 підйомів гирею 24 кг у вправі Р12 поліцейська виборола золоту медаль. До речі, Сарни мали ще одне потужне золото. На чемпіонаті Європи з сумо Софія Кушнір виграла золоту медаль

У липні велогонець Олександр Гудима став переможцем змагань «PROFFIX Swiss Bike Cup», що відбулися у швейцарському селищі Савон’їн. Ще п’ятеро рівнян побували на п’єдесталі Чемпіонаті світу з гирьового спорту.

Рівненський велогонщик Олександр Гудима став переможцем змагань «PROFFIX Swiss Bike Cup»
Рівненський велогонщик Олександр Гудима став переможцем змагань «PROFFIX Swiss Bike Cup»

Трохи футбольних новин. Уродженець Дубровиччини Микола Кухаревич, який перейшов до французького «Труа», прибув до Франції і був офіційно представлений публіці. Форвард відразу почав тренуватися з новою командою і дебютував у товариському матчі проти «Анже».

У липні рівненський «Верес» представив уболівальникам новачків команди. Під час цієї презентації також продемонстрували оновлену форму, назвали нових спонсорів.

Новачки
Новачки "Вереса"

Рекордно-олімпійський серпень

Кінець липня і майже весь серпень ми уважно спостерігали за нашими спортсменами на ХХХІІ літніх Олімпійських іграх.

Рівне на Олімпіаді-2020 представляло двоє спортсменів – плавець Михайло Романчук і стрілець Олег Омельчук, які завоювали три нагороди на двох.

Першим у Токіо в індивідуальному заліку з кульової стрільби серед чоловіків на дистанції 10 метрів стартував Олег Омельчук. У цій дисципліні наш стрілець посів 18 місце. А через три дні Олег Омельчук і Олена Костевич у кульовій стрільбі в змішаному пістолеті на дистанції 10 метрів здобули бронзову нагороду, яка на той момент стала третьою медаллю України.

Дві нагороди завоював плавець Михайло Романчук. Спершу в кваліфікаційному раунді плавання на 800 метрів вільним стилем Михайло встановив олімпійський рекорд. На цій же дистанції Романчук завоював бронзу. Згодом на дистанції 1500 метрів вільним стилем Михайло Романчук фінішував другим і перервав «бронзове прокляття» України на Іграх у Токіо.

Олег Омельчук і Михайло Романчук, рівненські олімпійці
Олег Омельчук і Михайло Романчук, рівненські олімпійці

Крім олімпійських медалей, серпень увінчався такими досягненнями рівнян:

·       15-річний рівнянин Роман Капустін став срібним призером юнацького чемпіонату Європи зі спідвею. 

·       18-річний рівнянин Олександр Гудима став чемпіоном Європи з маунтенбайку серед юніорів. 

А щодо «Вереса», то новачка рівненської команди Михаіла Гечева викликали до збірної Молдови, а Миколу Гайдучика орендував першоліговий «Ужгород».

Вересень. Наші в Токіо «дубль два»

Після Олімпіади-2020 у Токіо відбулися XVI літні Паралімпійські ігри-2020. У складі національної збірної команди України участь в іграх брало дев'ятеро спортсменів Рівненської області, які здобули 5 нагород.

Нагадаємо, як виступали наші в Токіо.

Були й інші добрі новини. Дубенська каноїстка Катерина Безнюк здобула бронзову медаль на Чемпіонаті світу з веслування на байдарках і каное в румунському місті Пітешті, а Микола Синюк виборов золоту нагороду та став чемпіоном світу з параканое. Там же представниця Рівненщини Наталія Лагутенко випередила росіянку та стала призеркою Чемпіонату світу з параканое. На чемпіонаті світу в Копенгагені Олена Циганкова в каное-четвірці на дистанції 500 метрів стала бронзовою призеркою.

Кікбоксери з Рівного й Здолбунова вибороли чемпіонські звання та медалі на Чемпіонаті світу.

Водночас рівненські плавці здобули нагороди на Всесвітніх учнівських спортивних іграх у місті Белград (Республіка Сербія).

І ще у вересні несподівано з’ясувалося, що Кухаревич покинув «Труа» і на правах оренди виступатиме в Бельгії.

Що було цікавого у «Вересі» у вересні? Та тут усе просто! Зіркою соцмереж і не тільки став Сергій Панасенко, який емоційно виконав Гімн України перед зустріччю з «Шахтарем». Футболіст відзначив, що співає так завжди. Звернуть увагу на передматчевий гімн і нині – Панасенка «виловлюють» усі оператори.

Медалі – у паверліфтерів і рукоборця

У жовтні спортсмени Рівненщини завоювали п’ять медалей на Міжнародному турнірі «Кубок Довбуша» з греко-римської боротьби серед юнаків. Багатезно нагород і встановлених рекордів привезли рівненські спортсмени з чемпіонатів світу та Європи з паверліфтингу та жиму лежачи (дорослі та юніори) серед спортсменів з порушеннями зору.

Знову потішила Оксана Рабош. Сарненська патрульна взяла участь у змаганнях найвищого рангу з гирьового спорту, де здобула медаль і посіла високе рейтингове місце. Також на найвищу сходинку п'єдесталу Чемпіонату світу з дзюдо серед спортсменів з порушеннями слуху піднялася представниця рівненського «Інваспорту» Катерина Шепелюк.

Троє українських альпіністів  піднялися на досі неприступну вершину гори Аннапурни III в Гімалаях. Один із учасників експедиції – уродженець міста Вараш Микита Балабанов. Невдовзі альпіністи отримали відзнаки Міністерства молоді та спорту.

Щодо змагань, то спершу семеро костопільців тріумфували на Міжнародному турнірі з греко-римської боротьби «Меморіал Владислава Байорка» в Польщі. А згодом у цій країні відбувся Міжнародний турнір із вільної боротьби серед юнаків та дівчат, де взяли участь понад 300 борців з Польщі, Узбекистану Великобританії та України. Рівняни на змаганнях здобули індивідуальні медалі, посівши перше загальнокомандне місце.

Мала Рівненщина в листопаді дві паверліфтерські нагороди. Дубенець Сергій Пашко став переможцем на Чемпіонаті Євразії з паверліфтингу, а вихованці комунального закладу «Рівненська обласна дитячо-юнацька спортивна школа осіб з інвалідністю» здобули нагороди на Чемпіонаті світу з паверліфтингу серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату.

Урешті, двоє рівнян тріумфували на Чемпіонаті Європи з кікбоксингу WAKO серед кадетів і юніорів

Феєрично закрив місяць Олег Жох, який завоював золото Чемпіонату Європи з армспорту.

А «Верес» тим часом націлився на кіберспорт. Клуб домовився про співпрацю з чемпіоном України з кіберфутболу (дисципліна FIFA) Денисом Євтушиком. Також у клуб прийшов новий спортивний директор Вячеслав Шевчук, який до того ж щедро преміював футболістів із власної кишені.

Олег Жох на європейських змаганнях
Олег Жох на європейських змаганнях

У грудні на висоті були фристайлісти

Лік прекрасним новинам спорту Рівненщини відкрив Олег Жох, який після нещодавнього тріумфу на Чемпіонаті Європи взяв ще й золото Чемпіонату світу з армспорту.

Шалено тішили рівненські лижні акробати. Рівняни стали бронзовими призерами командного заліку етапу Кубка світу з фристайлу. В індивідуальній програмі Анастасія Новосад на Кубку світу посіла четверте місце, показавши наразі найкращий результат у спортивній кар'єрі. Згодом Анастасія додала в особисту колекцію нагород і золоту медаль Кубку світу, а в парі зі ще одним рівнянином Дмитром Котовським завоювала бронзу світових змагань.

Замикали рік хороших результатів двоє представниць Сарненщини, які піднялися на п’єдестал міжнародного турніру з вільної боротьби, та рівнянка, яка стала призеркою Чемпіонату світу з тайського боксу.

Додали настрою і плавці: Михайло Романчук третій на Чемпіонаті світу з плавання на короткій воді (25 метрів), а плавчиня з Вараша Анастасія Зайчик стала призеркою Зимового відкритого чемпіонату Польщі

На кінець року у «Вересі» вражали трансфери, точніше розірвані контракти. Клуб покинули нападник Роберт Гегедош і захисник Дмитро Нємчанінов, півзахисник Віталій Тимофієнко і воротар Максим Бабійчук. З-поміж добрих новин місяця – повернення Поворознюка й анонсований новий сезон серіалу «Футболіст».

Як бачимо, ким і чим пишатися в 2021 році, ми мали. Нехай Новий 2022 рік буде не меш щедрим на нагороди й усілякі успіхи!

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024