Футбол по-борівськи: замальовка про команду, що вміє задати ТЕМПу у грі

17 Грудня 2021, 14:04
У Боровому люблять і вміють грати у футбол 1391
У Боровому люблять і вміють грати у футбол

Борівський «Темп» знають любителі футболу не лише Вараського району, а й за його межами, адже ці хлопці не перестають дивувати своєю жагою до перемог, відданістю улюбленому виду спорту та своїми здобутками.

Навздогін Всесвітньому дню футболу, який спортивна спільнота відзначала 10 грудня, розмовляємо з коучом команди Петром Подернею, що тренує юних самородків уже майже чотири десятиліття (з 1985 року. – ред.). Сам футбол почав грати, каже, ще, мабуть, коли ходив під стіл пішки, а у юності виступав за той же «Темп», який нині тренує.

Петро Подерня
Петро Подерня

Т – терпіння

Зі свого тренерського стажу 12 років Петро Подерня пропрацював у складі КДЮСШ. Але вже років із десять як його звідти «попросили».

Зарічне ж, за словами борівського коуча, має аж два спортивні тренери, хоча своєї сформованої футбольної команди там нема. Так, приміром, у цьому сезоні за Зарічне виступали навіть двоє «темпівців» – Назар Гаврилюк і Роман Шило.

Проте співрозмовник запевняє, що зла ні на кого не тримає і продовжує тренувати хлопців просто «за спасибі», бо робить це не для спортшколи, а для тих місцевих самородків, у яких бачить потенціал і для яких футбол є справді  важливою частиною життя.

Темпівці
Темпівці

Найбільше болить очільникові «Темпу» те, що команда в цьому сезоні не подала заявку на участь у матчах другої ліги. Все тому, що Зарічне попрохало заявити кількох борівців на матчі першої ліги Чемпіонату Рівненщини, куди воно пройшло за підсумками сезону 2020 року. Згодом же від участі у сезоні Зарічне відмовилось, підставивши цим і «Темп».

Е – ентузіазм

Гострою проблемою для команди є фінансове питання. Виявляється, більшість змагань хлопці відвідують за власні кошти. Оскільки дуже тяжко відшукати спонсора на кожну поїздку, а грати хочеться, то вони зі своєї кишені оплачують доїзд, харчування та поточні витрати.

А що вже говорити про якусь фінансову винагороду хоча б за виграшні матчі? Тому виходить, що честь громади та району загалом темпівці представляють на голому ентузіазмі.

Петро Подерня проте запевняє, що тренує і буде тренувати хлопців, попри все, аби лиш вони цього хотіли.

«І в сто років буду тренувати, бо це у мене в крові. Обрав собі такий шлях, а отже маю його йти до кінця», – каже коуч борівської команди та додає, що тримати «Темп» вкупі, попри всі труднощі, йому вдається зокрема за підтримки її капітана Олександра Тарасюка.

«Сам у полі не воїн, а він вміє згуртувати команду. Тому те, що ми досі граємо, то і його заслуга», – запевняє тренер.

М – майстерність

Скільки відзнак має «Темп» за свою історію, тяжко сказати, бо злічити ті стоси грамот та оберемки кубків і медалей – справа не з простих.

Скільки кубків здобув
Скільки кубків здобув "Темп", тяжко злічити

Візьмімо хоча б 2021 рік. Попри те, що команда не подала заявку на участь у лізі з відомих уже нам причин, вона змогла все ж поповнити свою скарбничку нагород.

Так, «Темп» виграв весняний чемпіонат, який проводили у Вараші.

Читайте такожБорівський «Темп» – переможець відкритої першості з футболу

Виборов він і перше місце у змаганнях із мініфутболу серед ОТГ, що відбувалися в Гощі.

Кубок Незалежності Вараського району теж здобули темпівці.

Читайте такожБорівські футболісти – володарі районного Кубку Незалежності

А ще ж були персональні грамоти кращим гравцям турнірів!

І хоча Борове не має такого вихідця, футбольна кар’єра якого прогриміла б у країні чи світі, проте воно має чимало таких, які стали зірками на місцевих рівнях, виступаючи у другій та першій лігах.

Одним з таких, кого Бог поцілував у тім’ячко, Петро Подерня вважає молодого і прогресивного, нинішнього гравця «Темпу» Назара Гаврилюка, який також виступає у першій лізі за вараський «Ізотоп».

«Я впевнений, що він не зіпсував би каші, якби й прямо зараз виступив за рівненський «Верес» чи луцьку «Волинь». Він – Шевченко місцевого рівня» – запевняє тренер і висловлює сподівання, що у цього його вихованця в житті з футболом справді складеться, бо, каже, на нього вже накинули оком клуби, які бачать, що можуть з ним заробляти, але він поки що від їхніх пропозицій відмовився.

Назар Гаврилюк
Назар Гаврилюк

Сильним і перспективним, за словами Петра Подерні, був раніше й Ігор Блищик, але зараз проблеми зі здоров'ям, на жаль, не дають йому проявити себе на всю силу.

П – патріотизм

Наразі до складу команди «Темп» входить до 18 футболістів. Тобто борівці мають свою цілком сформовану команду. Крім того, тренер практикує залучати до гри і 1-2 кращих молодих гравців (школярів-старшокласників), аби «підтягувати» їхній рівень.

Тож, як бачимо, футбол у Боровому живе і процвітає, попри все. М'яча тут ганяють не тому, що треба, а тому, що інакше не можуть.

ФК
ФК "Темп"

«Я патріот свого села і своєї справи», – без перебільшення зауважує співрозмовник і додає, що після нещодавньої особистої вимушеної перерви у футболі, пов’язаної зі станом здоров'я, нині він саме завдяки м’ячеві та команді проживає свою другу молодість, яка, як і перша, проходить під покровом «Темпу».

Фото Depositphotos

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024