11 сильних, 7 запасних і 6 джокерів: імовірно-неймовірна футбольна команда уродженців Рівненщини

20 Грудня 2021, 16:05
Якою може бути футбольна команда, сформована винятково з уродженців Рівненщини? 13563
Якою може бути футбольна команда, сформована винятково з уродженців Рівненщини?

Рівненський «Верес» став своєрідною візитівкою міста. Але в складі народного клубу лише четверо уродженців Рівненщини. А от у професійних клубах України і закордоння грає приблизно 20 футболістів, родом із нашого краю. Крім того, є ще й добірка «джокерів» – молодих футболістів, які наразі не мають чинних контрактів із клубами ПФЛ.

Отож, Спорт на Районі зробив шпаргалку для селекціонерів і сформував команду винятково з уродженців Рівненщини, які зараз грають у професійний футбол. Очікувано, найбільша конкуренція за місце в стартовому складі серед форвардів і атакувальних півзахисників. А найслабшою позицією виявилася воротарська. Збірна Рівненщини, на жаль, не має запасних голкіперів, крім того, потребує підсилення лінія захисту.

Перевірити, як добре ви знаєте футболістів, уродженців Рівненщини, можна тут: ТЕСТ

Найбільш підхожа схема для гри збірної Рівненщини – 3-5-2.

 

У рамці нашої команди стоятиме уродженець Моквина Ігор Фіяло (дата народження 10.01.1997). Наразі він чинний голкіпер ФК «Буковина» (Чернівці). У сезоні 2021/22 років Ігор двічі виходив у стартовому складі: у домашньому матчі проти мукачівського «Мункача» наш земляк пропустив гол на 89 хв. (0:1), а в поєдинку з вишгородським «Діназом» у ворота Ігоря Фіяла влетіло 4 м’ячі (2:4). Прикметно, що перший гол із пенальті забив уродженець Острожчини Олександр Апанчук. Упродовж усієї осені Ігор гріє лаву запасних. 

До речі, упродовж 2019–2020 років Фіяло грав за НК «Верес», провівши за команду 12 офіційних матчів.

З-поміж воротарів-рівнян конкуренцію Фіялові міг би скласти хіба Сергій Вокальчук (02.01.1982), який уже завершив кар’єру.

Після публікації статті читачі підказали: кольори ФК «Суми» захищає Роман Захарчук, вихованець березнівського футболу.
У біографії гравця є виступи за команди з Березнівщини, однак точної інформації про місце народження Рома знайти поки що не вдалося.

 

Читайте також: 17-річного воротаря з Дубна вважають одним із найперспективніших футболістів майбутнього

Ігор Фіяло, потенційний воротар збірної Рівненщини
Ігор Фіяло, потенційний воротар збірної Рівненщини

На лінії захисту в рівнян троє уродженців Дубна: Назар Мельничук (лівий захисник), Віталій Приндета (центральний захисник) і Артур Ващишин (правий захисник).

У цьому сезоні 26-річний Нараз Мельничук грав за МФК «Миколаїв», провівши 19 матчів (усі – у старті) і записаши у свій пасив червону картку. Однак наприкінці листопада через фінансові труднощі «корабели» розірвали контракт з усіма футболістами. Раніше Назар захищав кольори ФК «Львів», «Металіста-1925» і «Волині». Упродовж 2016–2018 і 2020 років грав у Польщі.  Конкуруватиме з Мельничуком за місце в стартовому складі лівий захисник Роман Слива (23.09.2000, «ВПК-Агро»). У 2017–2018 роках Слива виступав за «молодіжку» України (від U-17 до U-19 відповідно). Одначе на сьогодні футболіст має набагато менше ігрової практики.

Досвічений Віталій Приндета (02.02.1993) наразі грає за «Акжайик» (Казахстан). Попереднім клубом нашого земляка був ФК «Волинь» (Луцьк). Захисник також має досвід виступів за грецькі «Платаніас» і «Ламію».

Читайте також: У Дубні відбувся міжобласний футбольний турнір на призи Віталія Приндети

Артур Ващишин (11.06.2000) – вихованець футбольної школи київського «Динамо». Він є гравцем «Динамо-2», але наразі (до кінця липня 2022 року) захищає кольори «Поділля» з Хмельницького. У поточному сезоні футболіст виходив на поле в 12 матчах (двічі в стартовому складі). 

Лінія захисту збірної Рівненщини
 

Опорні захисники в збірній Рівненщини – уродженець Зорі Олексій Сич (до речі, 18-річний Андрій Сич, рідний брат футболіста, зараз грає за аматорську «Коливань») і рівнянин Амбросій Чачуа. Олексій Сич (01.04.2001) – чинний гравець ФК «Рух» (Львів). Від березня 2021 року гравця кілька разів викликали до молодіжної збірної України з футболу. Утім, уся професійна кар’єра Олексія пов’язана саме зі Львівщиною (галицькі і львівські «Карпати», «Рух»). Нині має львівську приписку й Амбросій Чачуа (02.04.2004), який виступає за «Карпати». У біографії Амбросія – ігри за молодіжку (від U-18 до  U-21 у 2012–2016 роках відповідно), а також казахстанський  «Акжайик» і грузинський «Торпедо» (Кутаїсі). Грав він і за юнацьку команду «Вереса» 2007–2009 років.

Читайте також: Матч «Волині» проти «Миколаєва» став для Амбросія Чачуа двічі ювілейним

«Відчуваю, що на мене розраховують у збірній», – футболіст із Рівненщини Олексій Сич

Конкуруватимуть із нашими опорниками центральні півзахисники Олег Голодюк (02.01.1988, ФК «Металіст-1925»), Олексій Хахльов (06.02.1999, ФК «Минай) і Валерій Сад (18.12.1998, ФК «Волинь» (Луцьк)).

Читайте також: Олег Голодюк четвертий за вартістю гравець у «Металісті-1925»

Найдосвідченіший із цієї трійки Олег Голодюк із Вараша на початку 2021 року перейшов до харківського «Металіста-1925» із «Миная». Разом із командою став бронзовим призером Першої ліги України (2020/21). Його земляк Валерій Сад уже має досвід виступів за рівненську команду («Верес», 2018–2019 рр.). До речі, після завершення сезону 2018/19 за версією Sportarena.com Сад увіходив до списку найперспективніших гравців ПФЛ. Бронзовий призер Другої ліги України (2019/20). Ще один перспективний замінник – острожанин Олексій Хахльов-молодший, який 2019 року у складі збірної України U-20 став чемпіоном світу. Цей вихованець академії київського «Динамо» виступав за іспанські клуби «Депортіво Алавес» і «Сан-Ігнасіо». У сезоні 2021/22 зіграв у 16 матчах (9 в основі), у яких зловив чотири «гірчичники».

На флангах підтримуватимуть атаки збірної Рівненщини Юрій Козиренко (лівий півзахисник) і Олександр Чернов (правий півзахисник). 

Лівий вінгер, який легко може зіграти нападника, Юрій Козиренко (27.11.1999) – уродженець Костополя, гравець полтавської «Ворскли». На правах оренди до кінця 2021 року виступає за «Іслоч» Мінського району (Білорусь).

Справа гратиме чинний футболіст «Волині» сарненець Олександр Чернов (15.07.2002). Він бігав за юнацькі команди «Маяка», Костопільського спортліцею, володимир-волинського «ВІКа». У 2018–2021 виступав за основний склад і дубль «хрестоносців». 19-річний футболіст грає не тільки правого півзахисника, а й легко може замінити форварда. Отож, конкуренція!

 

З-поміж атакувальних півзахисників до складу збірної Рівненщини ввійшов чи не найдосвідченіший гравець УПЛ Андрій Тотовицький (20.01.1993). Він – уродженець села Кричильськ Сарненського району. У біографії футболіста виступи за «Шахтар», «Зорю», «Маріуполь», бельгійський «Кортрейк». Нині Тотовицький захищає кольори чернігівської «Десни». У сезоні 2021/22 року Андрій зіграв  у 14 матчах, при тому 12 разів виходив у стартовому складі, забивши 3 голи. До речі, саме м’ячі Андрія Тотовицького принесли перемоги «Десні» в матчах проти львівського «Руха» й одеського «Чорноморця» (обидві – 1:0).

Читайте також: Футбол завжди був усередині, – Андрій Тотовицький, гравець УПЛ родом із Рівненщини

Найкращим футболістом чемпіонату України сезону 2020/2021 став уродженець Рівненщини, – спортвидання

Конкуруватиме з Тотовицьким за місце в основі рівненської збірної Віталій Груша (20.02.1994, ФК «Агробізнес» (Волочиськ)) з Острожчини. Груша грав за декілька аматорських клубів Рівненщини, а вся його професійна кар’єра пов’язана з волочиським колективом. Футболіст брав участь у чвертьфінальному матчі Кубку України-2021, у якому «Агробізнес» сенсаційно переміг «Шахтар» і вперше в історії клубу вийшов у півфінал Кубка України, де поступився київському «Динамо».

Читайте також: Футболіст з Острожчини ввійшов до збірної півріччя

Футболіст з Острожчини на п’ятому місці за вартістю серед гравців «Агробізнеса»

На вістрі атаки збірної Рівненщини опинилося два Миколи – Гайдучик і Кухаревич.

Здолбунівець Микола Гайдучик (30.12.1999) останні пів року на правах оренди грав за ФК «Ужгород». Нещодавно форвард повернувся у «Верес», куди в лютому 2021 року перейшов із аматорского «ОДЕКа». У сезоні 2021/22 Гайдучик зіграв у 19 матчах, зокрема двічі виходив на заміну у «Вересі», а також 15 разів розпочинав в основі «Ужгорода», відзначившись за закарпатську команду п’ятьма голами.

Читайте також: Уродженець Здолбунова Микола Гайдучик – другий за вартістю гравець «Ужгорода»

Уродженець Удрицька (Дубровиччина) Микола Кухаревич (01.07.2001) засяяв яскравою зіркою, отримавши виклик до команди Руслана Ротаня в жовтні 2020 року. Після  трансферних перепетій влітку 2021 року Кухаревич перейшов до французького «Труа», дебютувавши в офіційному поєдинку проти «Парі Сен-Жермен». На початку вересня приєднався до бельгійського «Левена» (оренда). Молодий футболіст продовжує виступати за збірну України U-21. Але за «Левен» цьогоріч Кухаревич не забивав...

Читайте також: Микола Кухаревич подорожчав у 10 разів

З Кухаревича виросте серйозний футболіст, — Мирон Маркевич

 

Конкуруватимуть за місце в основі збірної Рівненщини форвард друголігового «Діназа» Олександр Апанчук зі села Вельбівно Острозької громади і нападник львівських «Карпат» Максим Гуменюк

Уродженець Вараша Гуменюк (01.02.1999) грав за місцевий клуб «Ізотоп-РАЕС», аматорський «Вотранс» (Луцьк), а також польські колективи «Спортіс Лохово» і «Влоцлавія». У нинішньому сезоні відзначився сімома голами, загалом провівши 21 гру за «Карпати».

Олександр Апанчук за вишгородський «Діназ» провів у сезоні 2021/22 19 ігор (13 у старті) і забив 6 голів.

Наприкінці трансферного вікна у професійному футболі з'явився ще один уродженець Рівненщини – до волочиського «Агробізнеса» приєднався Дмитро Галадей (Дубно), попередня кар'єра якого пов'язана з аматорськими клубами Тернопільщини.

 

На лавці збірної Рівненщини також свідомо залишаємо трьох футболістів «Вереса» – Дмитра Кльоца (центральний півзахисник), Артема Данилюка (лівий захисник), Михайла Сергійчука (центральний нападник), які вже «прописані» в Рівному.

Читайте також: Кльоц ще може додавати, – головний тренер «Вереса»

Подорожчали Гегедош і Пасіч, подешевшав Сергійчук: трансферна вартість «Вереса»

Уродженці Рівненщини у
Уродженці Рівненщини у "Вересі" - Кльоц, Данилюк і Сергійчук

Є в нашому досьє і футболісти-джокери:

  • Тарас Демчук (правий вінгер). У січні 2021 року цей футболіст розірвав контракт із «Вересом», а нині грає за «Грушвицю» в аматорах Рівненського району.
  • Андрій Чирук (центральний нападник). До розформування команд грав за «Шахтар» U-21. У травні 2021 року був на перегляді у «Вересі». Однак актуальної інформації про контракт немає.
  • Вадим Мельнійчук (лівий вінгер). У ПФЛ грав за львівські «Карпати». 2018 року викликався до збірної України U-17. Поточний клуб – ФК «Скала» (Стрий). 
  • Владислав Герасимчук (правий захисник). Грав за такі команди ПФЛ: «Ворскла» (Полтава), «Олімпік» (Донецьк), «Верес» (Рівне), «Буковина» (Чернівці). Відомо, що 2020 року виступав на Рівненщині за ФК «Смига-Кеннеберг», а 2021 – за ФК «Вишнівець» із Тернопільщини.
  • Петро Намуйлик (атакувальний півзахисник). Грав у декількох професійних клубах, переважно західноукраїнських. Має досвід виступів за естонські і словенські колективи. Чинний гравець ФК «Куликів» – аматорський футбольний клуб Жовківського району Львівської області, який виступає у Прем'єр-лізі Львівської області.
  • Павло Чорномаз (півзахисник). Грав за ФК «Волинь» (Луцьк) і ФК «Тернопіль». Наразі виступає в Чемпіонаті ААФУ за команду «Зоря» (Хоростків).

Не залишиться команда й без тренерів. Наставником збірної Рівненщини може стати острожанин Віталій Косовський. Допомагатиме йому уродженець Смиги (Дубенщина), чинний тренер аматорського «ОДЕКа» Олег Шандрук.

Віталій Косовський тренерську роботу розпочинав у «Динамо» U-17. У березні 2019 року його призначили в. о. тренера полтавської «Ворскли». З командою уродженець Острога завоював Трофей престижу УПЛ.  У листопаді 2019 р. Косовський залишив пост тренера «Ворскли», однак працює із U-21 полтавчан.

Олег Шандрук у своїй кар'єрі гравця виступав за «Волинь» (Луцьк), «Шахтар-2» (Донецьк), «Арсенал» (Київ), «Чорноморець» і ПФК «Севастополь».

У 2015—2018 роках був головним тренером аматорського клубу «ОДЕК» (Оржів). У червні 2018 року перейшов працювати в рівненський «Верес» як помічник головного тренера, згодом у серпні був призначений виконувачем обов'язків керманича команди, а 20 вересня того ж року офіційно став головним тренером клубу. Після завершення сезону 2018/2019 років у Другій лізі Чемпіонату України залишив «Верес» і з 15 липня 2019 року очолив аматорський ФК «Малинськ». Нині тренує оржівський «ОДЕК». У сезоні 2021 року командра Шандрука – бронзовий призер Чемпіонату Рівненщини серед першолігових команд і володар Кубка Рівненщини. За підсумками 2020 року Олег Шандрук був одним із претендентів на звання найкращого тренера в аматорському футболі України від Всеукраїнського об’єднання тренерів з футболу 

До речі, кажуть, Шандрук може тренували юнаків «Вереса», тож ми в тренді.

Гіпотетичні тренери Віталій Косовський і Олег Шандрук
Гіпотетичні тренери Віталій Косовський і Олег Шандрук

 

А на посаду пресаташе пропонуємо запросити уродженця Рівного Дмитра Поворознюка. Тим більше, він уже має досвід розповідати про рівненський футбол. 

Нагадаємо: у жовтні 2020 року «Верес» підписав блогера Дмитра Поворознюка. Результатом співпраці стало два сезони мережевого серіалу «Футболіст» про зворотний бік футболу, особисті історії «рівненських вовків». За цю роботу Поворознюк отримав відзнаку від Української асоціації футболу (УАФ).

У сезоні 2020/21 Поворознюк зіграв за «Верес» у п’яти матчах, але так і не забив гол, про який мріявКонтракт блогера-футболіста завершився 1 липня 2021 року. На «Transfermarkt» зазначено, що Поворознюк повісив бутси на цвях, але журналістська робота Дмитра триває.

Футболіст-блогер Дмитро Поворознюк
Футболіст-блогер Дмитро Поворознюк

І насамкінець трохи про гроші. Точніше про трансферну вартість потенційної збірної Рівненщини. Стартова одинадцятка уродженців Рівненщини за даними Transfermarkt сукупно коштуватиме майже 2,6 мільйона євро. Для порівняння – сучасний склад НК «Верес» вартує 5,5 мільйона євро. Найдорожчим в основному складі є Андрій Тотовицький – 1 мільйон євро, а найдешевшим – воротар Ігор Фіяло (25 тисяч євро). Як порівняти, у народному клубі найдорожчі брати Пасічі й Артем Кичак – по 400 тисяч євро. А найменша вартість «вересівців» – по 50 тисяч євро.

Трансферна вартість стартової одинадцятки збірної Рівненщини - від найдешевшого до найдорожчого
Трансферна вартість стартової одинадцятки збірної Рівненщини - від найдешевшого до найдорожчого

 

Попри те, що наша збірна Рівненщини з футболу фантастично-утопічна, нехай вона справді буде підказкою селекціонерам! Звісно, у таку, як і в будь-яку, команду доведеться вкладати працю і ресурси. Але, погодьтеся, було б цікаво побачити на полі справді рівненську збірну Рівненщини. Можливо, хтось таки втілить цю ідею в життя…

Такою могла б бути ембема збірної Рівненщини з футболу
Такою могла б бути ембема збірної Рівненщини з футболу

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024