Олімпійська надія Волині: хто зі спортсменів представлятиме область на Іграх у Токіо

17 Липня 2021, 08:36
Спортсмени - олімпійська надія Волині 5848
Спортсмени - олімпійська надія Волині

Олімпіада-2020 стартує 23 липня у Токіо (Японія) та триватиме до 8 серпня. У наймасштабніших світових змаганнях за олімпійські нагороди будуть змагатися восьмеро спортсменів із Волині.

Нагадуємо, що на ХХХІ олімпійських іграх – 2016 в місті Ріо-де-Жанейро виступило теж 8 волинських спортсменів. Учасники з Волині представлятимуть Україну у чотирьох видах спорту. Про це Спорт на Районі повідомили у пресслужбі Управління у справах молоді та спорту ВОДА.

Загалом в Олімпіаді-2020 у Токіо візьмуть участь 158 українських спортсменів.

Розповімо детальніше про олімпійську надію Волині

Марія Повх – веслування на байдарках та каное

Майстер спорту України міжнародного класу з веслування на байдарках і каное. Спортсменка народилася 8 січня 1989 року в Луцьку. Веслувальниця – вихованка СДЮШОР «Олімп», її першими тренерами були Ольга Мухаметаліна та Тарас Шевченко. Зараз Марію Повх тренують Роман Повх та Андрій Шевчук.

Олімпійську ліцензію для збірної команди України спортсменка виборола на чемпіонаті світу з веслування на байдарках та каное у 2019 році. Тоді веслувальниця з напарницями у байдарці-четвірці на дистанції 500 метрів посіли восьме місце з результатом – 1.37,69. Іменну олімпійську ліцензію спортсменка здобула на кубку України, який відбувся 9–12 квітня 2021 року у місті Дніпро.

Читайте також:

Юрій Вандюк – веслування на байдарках та каное

Майстер спорту України міжнародного класу, срібний призер чемпіонату світу, Європи та Європейських ігор з веслування на байдарках і каное. Народився спортсмен 7 травня 1994 року в Ковелі. Олімпієць – вихованець СДЮСШОР «Олімп», його першими тренерами були Федір Семенюк та Василь Прохорук. Нинішні тренери веслувальника – Семенюк Федір та Повх Роман.

На чемпіонаті світу з веслування на байдарках та каное-2019 спортсмен разом з напарником фінішували восьмими у каное-двійці на дистанції 1000 м з результатом – 3.49,50, таким чином, здобули олімпійську ліцензію для збірної команди України. Іменну олімпійську ліцензію спортсмен здобув на чемпіонаті України, який відбувся 25–29 травня 2021 року у Дніпрі.

Читайте також:

Анастасія Турчин – дзюдо

Майстер спорту України міжнародного класу з дзюдо, багаторазова чемпіонка Європи та України з дзюдо. Народилася 3 січня 1995 року, вихованка школи вищої спортивної майстерності. Тренують волинську дзюдоїстку Віталій Терешкевич та Романкевич Михайло Якович.

Спортсменка змагається у категорії до 78 кілограмів. Найкращими результатами Анастасії Турчин у кар'єрі є дві перемоги на гран-прі у 2017 році – в Тбілісі й Ташкенті.

Місце на Олімпіаду-2020 спортсменка виборола на чемпіонаті світу з дзюдо 2021 року. Тоді Анастасія Турчин посіла п’яте місце.

Читайте також: Волинська дзюдоїстка вирушила в Токіо на Олімпійські ігри

Яна Беломоіна – велосипедний спорт

Заслужений майстер спорту України, одна з лідерок світового велоспорту (маунтенбайк) у дисципліні крос-кантрі. Спортсменка народилася 2 листопада 1992 року, у місті Луцьк. Яна Беломоіна – вихованка школи вищої спортивної майстерності, її перший тренер Віктор Ковальов. Нині її тренує Максим Гавриленко.

У 2017 році Яна Беломоіна стала чемпіонкою Європи та переможницею загального заліку Кубка світу, а загалом понад десять разів фінішувала на дистанціях Кубка світу.

Для велосипедистки Олімпіада в Токіо стане третьою: у 2012 році на літніх іграх в Лондоні Яна Беломоіна посіла 13-те місце у крос-кантрі серед жінок, а у 2016 році на Іграх у Ріо-де-Жанейро – дев’яте місце.

Читайте також:

 

Іван Банзерук – легка атлетика

Майстер спорту України міжнародного класу з легкої атлетики, один із найшвидших спортсменів спортивної ходьби України, срібний призер чемпіонату світу зі спортивної ходьби. Народився 1990 року в селі Воєгоща, Камінь-Каширського району. Тренує легкоатлета Володимир Яловик.

Спортсмен виконав олімпійський норматив на кубку Європи в Литві у 2019 році. Тоді він посів шосте місце з результатом – 3:48.40.

Іван Банзерук уже виступав на Олімпійських Іграх-2016 в Ріо-де-Жанейро, тоді посів 39 місце у ходьбі на 50 кілометрів.

Читайте також:

 

Данило Даниленко – легка атлетика

Майстер спорту України міжнародного класу з легкої атлетики (біг на 400 метрів, біг на 400 метрів з бар’єрами, змішана естафета 4х400 м). Народився у 1994 році в Черкасах, з 2015 року спортсмен виступає за Волинську область. Коли легкоатлет у 2013 році увійшов в юніорську групу, змінив тренера та переїхав у Донецьк. З початком війни разом із тренерами переїхав у Луцьк.

Тренують легкоатлета Сергій Басенко, Олена та Олег Вегнери.

Вирішальним для спортсмена був чемпіонат України з легкої атлетики, який проходив 18–20 червня 2021 року у Луцьку. Данило Даниленко фінішував третім з результатом 46,94 і тим самим виборов місце на Олімпіаді-2020.

Читайте також: Бігун Данило Даниленко: про спортивні здобутки та плани на Олімпіаду-2020

Ірина Климець – легка атлетика

Майстер спорту України міжнародного класу з легкої атлетики (метання молота). Народилася 4 жовтня 1994 року у селі Четвертня Маневицького району. Ірина Климець – вихованка Волинської обласної школи вищої спортивної майстерності та обласної ДЮСШ. Спортсменку тренує Роман Черкашин.

Ірина Климець виступала на Олімпіаді-2016 в Ріо-де-Жанейро. Тоді метальниця посіла 28-е місце з результатом – 62,72 метра.

На чемпіонаті світу в Катарі легкоатлетка увійшла в п’ятірку кращих метальниць світу. У фіналі волинянка встановила особистий рекорд – 73 метри.

Олімпійський норматив Ірина Климець виконала на представницькому турнірі у місті Сталева Воля (Польща) у 2019. Тоді спортсменка метнула молот на 72,67 метра.

Читайте також:

Марія Сахарук (Філюк) – легка атлетика

Майстер спорту України міжнародного класу з легкої атлетики (спортивна ходьба). Легкоатлетка народилася 14 жовтня 1995 року у Луцьку. Марія Сахарук (Філюк) починала спортивну кар’єру у Волинській обласній школі вищої спортивної майстерності. Нині спортсменку тренує Борисюк Валентина Іванівна.

Олімпійський норматив спортсменка виконала на відкритому чемпіонаті Туреччини зі спортивної ходьби. В змаганнях на дистанції 20 км Марія Сахарук (Філюк) фінішувала з результатом – 1:28:47, що на 48 секунд швидше, ніж її попередній особистий рекорд.

Читайте також: Волиняни вдало виступили на чемпіонаті зі спортивної ходьби в Туреччині

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024