Футбол на карантині: 10 історій українського сезону 2020 року

18 Серпня 2020, 18:37
Футбол на карантині 3177 Джерело: Livesport
Футбол на карантині

Сезон 2019-2020 років фактично добіг кінця. Це унікальний рік. У четвер, 20 серпня, зіграють заключний стиковий матч за право вийти у Перші лігу «Верес» та «Черкащина», а вже 21 серпня відбудеться перший матч УПЛ сезону 2020-2021 років.

Спорт на районі підсумував футбольний сезон. Він за усіма визначеннями унікальний.

Локдаун — коронавірус закрив футбол

Із середини березня до кінця травня футбол, як і інші сфери, закрилися в Україні на карантин. Навіть під час активної фази російсько-української війни, Майдану 2004 року чи Євромайдану у 2013 році чемпіонати в країні тривали.

Парадокс — коронавірус проник в клуби, адже офіційно перехворіли декілька десятків футболістів і тренерів, але не поставив клуби на межу виживання. Секрет простий: економічна слабкість більшості команд, їхній статус утриманця на шиї олігархів чи політиків допоміг вижити і не зазнати збитків, від яких потерпають нині багато клубів в Європі. Коронакриза показала, що в Україні вигідніше не догравати сезон і не витрачатися на утриманні команд та організації матчів. Натомість у Європі вирішили грати переважно через те, що клуби могли отримати гігантські збитки через ненадходження коштів від телеправ.

Півфінал «Шахтаря» в ЛЄ

«Шахтар» вилетів із групи Ліги чемпіонів і легенько доскочив до півфіналу ЛЄ. Там команда Ріната Ахметова була нещадно розгромлена міланським «Інтером». Але програш дозволив клубу досягнути найбільшого прогресу в клубному рейтингу УЄФА. Команда Луіша Каштру піднялися на рекордну у своїй історії 12-у позицію. Окрім того, Україна завершила сезон дев’ятою у таблиці коефіцієнтів УЄФА, оскільки «Шахтар» отримав додаткові очки після матчу з «Інтером».

Але вже через рік національний рейтинг втратить очки за сезон 2015/16 — найуспішнішу кампанію для українських клубів за останні п’ять років.

Війна за Першу лігу

Після зимової перерви відразу сім команд могли підвищуватися у класі, але дуже швидко стало зрозуміло, що основна боротьба за три місця під сонцем УПЛ триватиме між «Минаєм», «Рухом», «Волинню» та «Інгульцем».

Торік вважалося, що заруба в Першій лізі «ще та», але цей сезон перевершив усі сподівання. Дійшло, як подейкують, і до певних негласних домовленостей, причому вони укладалися ще на стадії вирішення питання: догравати Першу і Другу лігу після карантину або ж фіксувати стан турнірної таблиці, який був на початку червня.

Лігу дограли, але найслабше підготовленою до рестарту виявилася «Волинь», яка влітку програла чотири матчі основним конкурентам і фінішувала п’ятою.

Село рулить!

В УПЛ заходять у новому сезоні відразу три команди із сіл і містечок. Так, грати вони будуть, звісно не на своїх маленьких аренах в Петрово, Винниках чи Минаї, але це вже давно нікого в Україні не дивує. Ба, більше — «Колос» з Ковалівки в Києві, але гратиме кваліфікацію у Лізі Європи.

VAR їх розсудить

В лютому 2020 року на матчах в Україні вперше запрацювала система відеодопомоги арбітрам (англ. Video assistant referee), скорочено VAR або відеопомічник арбітра. Технологія встигла скасувати чимало голів і помітити пенальті та фолів, що тягнули на санкції арбітрів.

Особливо зловживала VAR арбітр Катерина Монзуль. Власне, саме вонf обслуговувала заключний матч сезону «Волині» з «Минаєм», у якому використовувався відеопомічник. Так-так, фургони VAR після фінішу УПЛ використали й у Першій лізі.

Розширення УПЛ

Вперше з 2016 року, коли еліт-ліга скоротилася до 12 команд, в УПЛ збільшили кількість матчів і команд. Але без реформ ніяк — змагання пройдуть у два кола. Жодного поділу на групи більше не буде. Останні кілька сезонів в УПЛ грали 12 команд. Змагання проводилися в два етапи – після 22 турів команди ділилися на дві групи, після чого грали ще 10 турів. Тепер же УПЛ набуде класичного формату у два кола.

Камбек Луческу

Суркіси вкотре розгромно програли «Шахтарю» на всіх фронтах і вирішили зробити хід якщо не конем, то Луческу — запросили вже немолодого румуна у «Динамо». Той погодився, бо марить помститися колишній команді за не зовсім ґречне розлучення чотири роки тому. Натомість Суркіси отримали війну проти вболівальників, бо не тільки фанати, але й пів країни в штики зустріли призначення Луческу в «Динамо», пам’ятаючи скільки мерзенного наговорив цей тренер колись на адресу киян.

Тренд на комунальні команди

Якщо в аматорському футболі України громади вже давно фінансують футбольні команди, то в професійному наш футбол дедалі більше також стає схожим на казахський чи білоруський — там також влада «закріплює» за певним клубом бюджет міста або заводу. У першій лізі в минулому сезоні «Кремінь», «Металург», «Черкащина» і «Прикарпаття» фінансувалися із бюджетів громад.

«Відродження» «Кривбасу» і знищення «Карпат»

Розформований у 2013 році через борги Коломойського «Кривбас» уродженець Кривого Рогу Володимир Зеленський під час візиту додому доручив відродити. Справу віддали «Юзіку», нардепу від «Слуги народу» Юрію Корявченкову. Дуже швидко Зеленському доповіли про успішний рестарт «Кривбаса», адже «слуги» відшукали клуб «Гірник», який сезон 2019/20 провів у Другій лізі. З президентом «Гірника» домовилися, що в Кривому Розі повинен бути один футбольний клуб — «Кривбас».

А от ще один легендарний клуб, львівські «Карпати», пішли на дно. І хоч до того йшло в останні три роки, завжди важко усвідомлювати, що клуб з історією і брендом знову став розмінною монетою в руках олігархів.

«Леви» за спортивним результатом вилетіли в Першу лігу, але водночас і ліквідовують старі «Карпати». Новий співвласник клубу агент Олег Смалійчук не домовився з іншим акціонером Ігорем Коломойським і вирішив бути найхитрішим — позбутися впливу олігарха і водночас не втратити професійний статус.

Наразі це Смалійчуку не вельми вдається, бо «Карпати» все ще не заявилися на Першу лігу і в ПФЛ розглядають можливість проведення ще одного стикового матчу між невдахами у парах «Верес» — «Черкащина» та «Альянс» — «Металург». Переможець такого плей-офф може зайти в Першу лігу замість «Карпат».

Футбол без глядачів

Усе літо УПЛ та Перша ліга відіграли без глядачів, хоча в невеличких містечках і селах сотні людей переглядали матчі, дивлячись через паркан. Тільки у серпні УПЛ та федерація домовилася з медиками, що на три стикові матчі за право грати в Лізі Європи стадіони дозволять заповнювати на чверть від передбаченої кількості місць.

Ймовірно, саме з дотримання цієї норми відновиться й новий футбольний сезон в Україні, але надалі усе залежатиме не від футбольної влади, а медиків та політиків.

Але це буде вже новий сезон і нові тенденції у ньому.

 

Читайте також:

Збірна світу в селі без стадіону: хто і як розвиває футбол на Острожчині

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024