«Пятов — мій кумир»: історія дівчини-найкращого голкіпера Волині

17 Серпня 2020, 14:33
Галина Зінчук не уявляє свого життя без спорту 1913
Галина Зінчук не уявляє свого життя без спорту

Знайомтесь: Галина Зінчук – технологиня ТзОВ «Шацький молокозавод», спортсменка, активістка та просто хороша дівчина. Галина не уявляє свого життя без спорту, а особливо полюбляє грати у футбол.

Таких відчайдухів не часто зустрінеш навіть серед чоловіків, пише газета «Шацький край».

Футбол допомагає дівчині знаходитись у чудовій фізичній формі, розвиває координацію та швидкість рухів, спритність, реакцію, витривалість. Окрім цього, командна гра згуртовує людей, а також приносить гравцям та вболівальникам масу позитивних емоцій.

Уродженка села Смідин Старовижівського району, навчаючись у рідній школі, більше надавала перевагу спорту, аніж навчанню. Відсутність умов для проведення уроків фізичної культури та заняття в актовому залі не вплинули на бажання Галини займатися спортом. Поряд з її будинком знаходиться сільський стадіон, якийз раннього дитинства притягував, немов магніт. Особливо подобалося спостерігати за гравцями місцевих футбольних команд та вболівати за них. Дівчина без проблем подавала м’яч, який залишав межі поля.

«Змалку – на футбол та й на футбол. Отак і звикла», – каже смідинська спортсменка.

1

 

Згодом, після закінчення дев’ятого класу, вона ще з більшим захопленням розвивала свої фізичні здібності, навчаючись у Старовижівському професійному ліцеї на кухарку-кондитерку.  Більш сприятливі умови для заняття спортом та підтримка викладачів сприяли цьому якнайкраще. Дівчина неодноразово здобувала перемоги у складі жіночої футбольної команди Старовижівського району.

По закінченню ліцею Галина вступила до Горохівського коледжу Львівського національного аграрного університету, аби здобути освіту технолога виробництва та переробки продукції тваринництва. Але спорт продовжував займати одне з важливих місць у житті дівчини. Навчаючись, брала участь у спортивних змаганнях із жиму штанги лежачи, армреслінгу, настільного тенісу, волейболу, футболу, бігу на різних дистанціях тощо.

У футбольному сезоні 2018-2019 років Горохівська жіноча команда здобула III місце у Волинській області, а Галина отримала кубок як найкраща воротарка області.

Також спортсменка гідно представила Волинь на відкритій першості свого університету з багаторазового жиму штанги лежачи. У ваговій категорії до 55 кілограмів вона витиснула штангу вагою 25 кг на 52  і зайняла ІІ почесне місце серед представників усіх команд. Галина шокувала присутніх своїм виступом, адже серед шести учасників-юнаків була єдиною дівчиною.

1

 

За високі досягнення та активну участь у спортивно-масовому житті обох навчальних закладів дівчина нагороджена чотирнадцятьма медалями, двадцятьма двома грамотами та двома кубками.

До Шацька Галина потрапила неочікувано. На місцевий молокозавод був потрібен технолог, і саме їй запропонували зайняти цю посаду. Новоспечена спеціалістка не замислюючись погодилась переїхати до чужого селища, аби там жити та працювати. Тоді одразу спало на думку, що хороша спортивна база серед озерної краси дасть можливість в подальшому успішно підтримувати та розвивати фізичну форму. На підприємстві усе склалося якнайкраще: толерантний керівник, дружній колектив, цікава робота за спеціальністю, а по закінченню робочого дня - футбол. І навіть сильна втома нестає на заваді:якщо є бажання, то й знайдуться сили тренуватись та грати.

1

 

На даний час керівники заводу впроваджують у виробництво п’ять нових видів сирів, тож Галина додатково навчалася технології їх виготовлення і вже встигла спробувати повторити складний процес у цеху, використовуючи невелику кількість сировини. Наступний крок – навчити цього представників колективу тавід початку до кінця контролювати усі дії. Іноді доводиться затриматися на роботі та це лише на користь молодій спеціалістці.

Коли була студенткою ліцею, навіть мріяла про службу в армії. Такі думки не полишали  мою співрозмовницю із самого початку військового конфлікту на сході України. А хороша спортивна підготовка, організаторські здібності та войовничий характер лише сприяли цьому. Із захопленням розповідає й про участь у військово-патріотичній грі «Звитяга», що проходила на території Ківерцівського району у 2019 році, та студентське свято «Козацький гарт - сила і здоров’я». Але мудра дівчина вирішила спершу здобути професійну освіту й закріпити знання на практиці, тобто стати спеціалістом своєї справи, а підписати контракт - завжди встигне.

1

 

«Коли після роботи не маю часу на розмовиз рідними, мама підозріло запитує: «Знову на футбол поспішаєш?». І вона має рацію: працюючи більше року у Шацьку, я вже познайомилася з місцевими футболістами та по дзвінку приходжу на головний стадіон селища ганяти м’яча.

Футбол для мене, як наркотик, адже щодня після роботи  хочеться йти на поле тренуватись та грати, незважаючи на втому. Здається, так би й не випускала з рук м’яч»,– відверто розповідає Галина.

За увесь час футболістка грала на різних позиціях, проте найбільше подобається амплуа голкіпера, не зважаючи на те, що саме на ньому лежить велика відповідальність. Недарма кажуть, що воротар – це пів команди.

На спортивні подвиги надихає Андрій П’ятов – воротар збірної України та донецького «Шахтаря», що увійшов у ТОП-10 (сьоме місце) найкращих воротарів світу XXI століття з найбільшою кількістю сухих матчів (без пропущених голів).

1



Дівчина відчайдушно захищає ворота та не боїться травмуватись. Ніскілечки не засмучуючись, вона показала численні рубці на колінах. Для неї це звична справа, адже футбол – травматичний вид спорту. Галина ні на що не зважає, впевнено йде вперед  та чекає на пропозицію від тренера професійної футбольної команди, щоб на більш високому рівні розвивати свої здібності. Ось тільки привезе з дому свої воротарські обладунки.

1

1

1

1

1

1

1

 

Людмила МАКСИМЧУК

 

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024