Це самовдосконалення впродовж усього життя, – тренер із бойового гопака Родіон Новза-Федюк

04 Квітня 2020, 11:54
Тренер із бойового гопака Родіон Новза-Федюк 5645
Тренер із бойового гопака Родіон Новза-Федюк

Граційні виступи на межі бойового мистецтва й динамічного танцю новітніх українських лицарів – гопаківців – не раз дивували й захоплювали не тільки жителів Рівненщини, багатьох міст України, а й іноземців. Популяризують на наших теренах бойовий гопак двоє братів із  Нетішина, що на Хмельниччині, Давид і Родіон Новзи-Федюки. Юнаки не тільки самі займаються бойовим мистецтвом, а й навчають цьому дітей.

Неодноразовий чемпіон України з бойового гопака Родіон Новза-Федюк веде в Острозі Рівненської області гурток, має авторитет у юних гопаківців (поглянути хоча б на те, скільки хлопчиків носять зачіску, «як у тренера»). Розмовляємо з ним про бойовий гопак, здобутки гопаківців і духовне й патріотичне виховання молоді.

– Родіоне, розкажіть, будь ласка, про себе: як довго займаєтеся гопаком, чи цікавитеся іншими видами спорту? Де опановували мистецтво бойового гопака?

– Займаюся бойовим гопаком уже 10 років –  2010 року в місті Нетішин просто вирішив прийти спробувати, що це. Відтоді мої заняття систематичні, що вплинуло на подальший результат. Відвідуючи змагання, став 10-разовим чемпіоном України з бойового гопака, чемпіоном України з вільного козацького бою  та спасу. Щодо інших спортивних зацікавлень, то переважно вивчаю специфіку й відмінності між українським бойовим мистецтвом та бойовими мистецтвами інших народів.

– Який рівень майстерності Ви маєте, як довго до цього йшли і що було найважчим?

– На сьогодні маю рівень майстерності «Яструб» – це третій зі семи рівнів. На кожен із них припадає від трьох до чотирьох років, а вдосконалення всіх рівнів триває впродовж усього життя.

До всіх досягнень я ішов через наполегливу працю і дисципліну. Для мене особисто складність полягала в освоєнні нової техніки, оскільки удари різняться та мають свої назви.

– Восени Ви з братом побували на Святі прапорів світу, де демонстрували свої вміння та представляли культуру України. Як сприйняли гопак французи?

– Бойовий гопак у Франції дуже сподобався як французам, так і людям інших національностей. На нас дивилися з неабияким зацікавленням, адже український народ здавна славиться багатою бойовою культурою.

Читайте також: Волинська боксерка здобула дебютну перемогу в Лондоні

Давид і Родіон Новзи-Федюки під час  Свята прапорів світу
Давид і Родіон Новзи-Федюки під час Свята прапорів світу

Брати Новзи-Федюки проводять майстерклас у Ліоні під час  Свята прапорів світу
Брати Новзи-Федюки проводять майстерклас у Ліоні під час Свята прапорів світу

 

– Розрізняють бойовий гопак і як спорт, і як естрадне мистецтво. Особисто для вас це більше спорт чи мистецтво?

– Для мене бойовий гопак – це бойове мистецтво, яке має широкий зміст й ідеологію. Крім того, це і різновид спорту.

– Ви працюєте з дітьми. Який віковий діапазон гопаківців? З ким наймолодшим доводилося працювати? А до якого віку можна відвідувати такі заняття?

– Я працю з дітьми, у яких віковий діапазон від 4 до 12 років. Але в Україні, а також за її межами займаються і старші учні.  Моєму наймолодшому учневі було  4 роки. Бойовий гопак цінний тим, що тут людина може розвиватися впродовж усього життя. І починати можна в будь-якому віці, оскільки гопак передбачає 4 напрямки розвитку: оздоровчий, фольклорно-мистецький, фізичний і бойовий.

Родіон Новза-Федюк у колі вихованців (фото Інни Собко)
Родіон Новза-Федюк у колі вихованців (фото Інни Собко)

 

– Існує стереотип, що бойове мистецтво – це для хлопців. Чи є у вашому гуртку дівчата? Чи заохочуєте дівчат до таких занять?

– Бойове мистецтво не лише для хлопців, ним також займаються дівчата. В Острозькій школі бойового гопака «Сварог» є і дівчата. Їм дуже подобається. Можу сказати, що дівчата демонструють результати на рівні з хлопцями! Уважаю, що для дівчат заняття корисні ще й тим, що тут вони бачать належне лицарське виховання юнаків, які вміють поважати і старших, і жінок, бути відповідальними тощо.

Бойовий гопак –  унікальна бойова система духовного і фізичного вишколу. Як поєднуєте фізичне навантаження та систему виховання на заняттях із дітьми?

– Справді, бойовий гопак поєднує  в собі духовний і  фізичний розвиток. На заняттях діти не лише тренуються, але наприкінці кожного тренування слухають лекцію на тему здорового способу життя, про те, як потрібно дружити між собою. Крім того, вивчаємо також елементи історії України.

Гопак офіційно визнали національним видом спорту. Чи відвідуєте Ви або Ваші вихованці змагання і яке своє досягнення можете назвати найбільшим.

– Щороку я та мої вихованці відвідуємо обласні та всеукраїнські змагання з бойового гопака. Учні посідають призові місця, показуючи цим, що вони зростають і поліпшують свої результати. Найбільшим своїм досягненням уважаю сьогоднішній рівень підготовки, показники, які маю.

Показовий виступ із бойового гопака  Родіона (фото Інни Собко)
Показовий виступ із бойового гопака Родіона (фото Інни Собко)

 

Бойовий гопак набуває дедалі більшої популярності. Розкажіть, будь ласка, з ким і як співпрацюєте, щоб поширювати мистецтво козацького бою серед молоді?

– Справді, бойовим гопаком цікавиться дедалі більше української молоді. Я щиро вдячний усім, хто сприяє розвитку  осередку! Наш осередок співпрацює з директоркою Острозького НВК «Школа І – ІІІ ступенів - гімназія» Аллою Параницею, яка надає приміщення спортзалу для занять із дітьми. Нам сприяє міський голова Олександр Шикер, підтримуючи організацію поїздок на змагання з бойового гопака. І, звичайно, чималий внесок роблять батьки, які приводять дітей у секцію для фізичного та розумового розвитку. Повірте: ваші діти – у надійних руках.

Щиро дякую за розмову від себе та від наших читачів. Успіхів Вам і Вашим вихованцям!

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024