Жіноча самооборона

Самооборона у Луцьку: як жінки вчаться захищати себе

17 Березня 2020, 11:11

Після півгодинної розминки, у якій біг, перекиди, гімнастичні містки та віджимання, тренер Дмитро спитає в десятка жінок, як вони почуваються. «Зіпсувала зачіску», – бадьоро відповість одна з них.

Третє заняття зі самооборони відбулося днями у спортивному клубі «Магістр». Це спільний проєкт поліції та міста, у межах якого 16 жінок проходять курс із самооборони. Навчання передбачає 10 занять, кожне з яких триває по дві години.


«Програма містить чотири основні складники: тактико-технічна підготовка, психологічна, домедична і правова. Тактико-технічна – це виконання різних прийомів. Цей вид підготовки має також психологічну складову», – розповідає  тренер Дмитро. Разом із ним та його напарником, а також під наглядом поліцейської Ольги Шмігель жінки з різних сфер вчаться захищати себе.

Заняття починається жартами, розминкою і поправлянням зачісок. Далі освітянки, медпрацівниці, працівниці міськради та мами діляться на пари і відпрацьовують прийоми. Тренер  допомагає їм робити рухи правильно.


Збоку за цим пильно стежить патрульна Ольга Шмігель. Каже, таке навчання вона проходила перед тим, як вступити до лав поліціянтів. Вона й сама час від часу приходить сюди тренуватися. А тому найкраще знає, з чим у жінок можуть виникнути складнощі.


За словами Олі, всі жінки тут цікавляться самообороною. Група для занять набралася за пів години після оголошення в мережах.

«Страховка при падінні на бік буває динамічною і статичною. Тобто, коли нам треба падати на місці, чи падати в русі. При падінні на живіт чи спину страховки також можна поділити на ці категорії», – тим часом розповідає тренер. Він показує, як потрібно падати, адже за кілька хвилин ці жінки відчайдушно кидатимуть одна одну на мат.

«Якщо ми навчимося падати,  це вже добре. В житті ми часто падаємо», – говорить тренер.

 

Після роз’яснень про страховку, Дмитро та його колега демонструють прийоми. Учасниці курсу беруться їх виконувати. Виходить не завжди.

Подруги-мами Вікторія і Наталія працюють у парі. Кажуть, разом їм не так легко, бо рухи несміливі та обережні. Зробити боляче подрузі важче, ніж тренеру. Тренера не шкода. З деякими вправами у жінок виникають труднощі. Хитросплетіння рук повторюють щоразу по-різному. Тоді до них підходить тренер, і показує, як треба. Після особистого роз’яснення виходить набагато краще.



 

Поліцейська також часто допомагає учасницям курсу. Радить краще фіксувати позиції, міцніше утримувати «нападника» і енергійніше кидати на мат, адже якщо колись це буде не подруга, а хтось важчий і більший, шансів виконати прийом буде значно менше.

Зал, розділений на дві частини колонами, швидко нагрівається та наповнюється запахом поту. Жінки не шкодують зусиль, аби навчитися не бути беззахисними. Де-не-де чути зойки – одна з них сильніше викрутила руку  іншої.

Прийоми, які вони тренують сьогодні, відносно безболісні, – каже Дмитро. Щодалі вони ставатимуть все болючішими.

Після інтенсивного тренування жінки сідають у півколо навпроти тренера. Говорять особисту безпеку та про те, що краще уникати небезпечних ситуацій, аніж застосовувати набуті під час курсу навички.

Читайте також: Фітнес по-світязьки: чому щовечора світязянки поспішають до клубу






Людмила РОСПОПА