«Ми будемо боротися за найвищі місця», – тренер «Волині» U-19 Руслан Мостовий

06 Березня 2020, 12:30
1518

Офіційно – на старт! Уже  6 березня свій сезон у юнацькій Прем’єр-лізі відновить «Волинь» U-19.

У Луцьку на стадіоні «Підшипник» підопічні Руслана Мостового та Володимира Гапона зустрінуться із ровесниками з чернігівської «Десни» Про це йдеться на сайті ФК «Волинь».

Початок матчу – о 13:00. Незважаючи на те, що команда суперників посідає останню сходинку турнірної таблиці, а «Волинь» знаходиться за крок від медального третього місця, у першому колі «Хрестоносцям» довелося відігруватися з рахунку 1:3 та виривати перемогу в матчі у вольовому стилі (4:3). А про підготовку команди до весни, збори та настрій колективу перед першою грою ми поспілкувалися зі старшим тренером «Волині» U-19 Русланом Мостовим.

– Уже в пятницю команда відновить чемпіонат. Які настрої перед першим поєдинком?

– Ми особливо заскучили за футболом, хлопці, мабуть, також. А щодо настрою – вони знають, що вони можуть, знають, чого вони прагнуть – а саме перемагати в кожній грі та доводити свою профпригодність. І з таким настроєм вони будуть виходити на кожну гру.

– Незважаючи на лише одне очко в чемпіонаті, торік «Десна» дала нам справжній бій. Чи пам’ятають хлопці той матч?

– Я думаю, що пам’ятають, але зараз це буде зовсім інша команда. У нас немає відеоматеріалів, але є інформація, що там вісьмох хлопців задіювали за «дубль», вони в одній заявці, і ті хлопці достойні грати хороший футбол. Те, що вони набрали одне очко, абсолютно нічого не означає – і ми це бачимо як по Прем’єр-лізі, так і по чемпіонату U-19. Наші футболісти налаштовані серйозно, вони готові грати хороший футбол, а як все буде – побачимо безпосередньо під час матчу.

– Два збори у Моршині – цього було достатньо для нормальної підготовки команди до футбольної весни?

– Збори вийшли дуже плідними, і я дякую керівництву за те, що вони відбулися. Між двома зборами ми мали паузу, невеликий мікроцикл і тренування. На зборах були ударні мікроцикли і хлопці витримали, хоча я скажу, що це було дуже важко в такому режимі працювати – у нас навіть були триразові тренування, я цього не приховую. Так, можливо будуть якісь недоліки чи ми побачимо якісь недопрацювання, але для нас були створені дуже хороші умови і ми з хорошим настроєм підходимо до першої гри.

– З ким вдалося позмагатися протягом зборів, і чи залишилися задоволені результатами?

– Ми дуже ставили на перший план результат, хоча при цьому в іграх хотіли побачити саме ті напрацювання, які відбуваються у нашому тренувальному процесі. Ми два рази зіграли з «Калушем», з командою майстрів, двічі поступилися їм по 2:3. Зіграли також з тернопільською «Нивою», де поступилися 1:4, «Прикарпаттям», якому поступилися 1:5. І я дуже вдячний їхнім тренерам, тому що не кожна команда майстрів захоче грати проти команди U-19, але дякуючи їм – ми, як і вони, задоволені цими спарингами. Щодо результату – ми також хочемо завжди перемагати, незважаючи на рівень суперника, але ми побачили чимало як недоліків, так і хороших моментів. Зокрема, з «Калушем» були дві дуже хороші зустрічі, які ми програвали у кінцівках. Нам сподобалося відношення гравців до цих ігор, їхня робота, тому що режим дійсно був насичений.

– Частина гравців, у тому числі нападники Кобзар та Гарсієв, поїхали на збори з дорослою командою. Один із найкращих бомбардирів юнацької першості Кухаревич залишив клуб. Як гралося на зборах без ключових нападників?

– У першу чергу ми готуємо кадри для першої команди. Так сталося з Миколою Кухаревичем – тут ми нічого змінити не можемо. Однак у нас зараз є на підході хлопці 2003-2004 років народження, які уже претендують на місце в основному складі й тут немає нічого дивного. Для нас, звісно, ці позиції є ключовими, однак приходять хлопці, які можуть бути нічим не гіршими, або навіть і кращими у перспективі. Незамінних людей немає, ми працюємо в цьому напрямку, працює академія, працює школа – в команду U-19 дорога відкрита, так само як відкрита вона і в дорослий футбол.

– Тобто у випадку остаточного підключення наших нападників до основної команди у нас є атакувальний резерв на весну?

– Так, і я думаю, в найближчих іграх ви у цьому переконаєтеся.

– До команди приєдналося п’ятеро новачків («Волинь» U-19 дозаявила на весну нових гравців – серед них воротар Владислав Савченко, захисник Святослав Біскуб, півзахисник Владислав Кісілюк, а також нападники – Дмитро Уманець та Денис Теслюк – прим. авт.). Вдалося їх побачити на практиці? Задоволені їх діями на зборах?

– Хочу сказати, що усіма футболістами, які були задіяні у тренувальному процесі та на навчально-тренувальних зборах, ми задоволені. Як це все буде на практиці – покаже майбутнє, однак я упевнений, що вони готові грати, готові доводити і готові конкурувати.

– Зрозуміло, що команда Ю-19 працює над вихованням та підготовкою кадрів для головної команди. Цього сезону ряд юнаків задіювали у Кубку України, зараз декілька хлопців на зборах у Туреччині. Наскільки це важливі виклики та мотивація для тих футболістів?

– Звичайно, це для них дуже важливо. Ми з ними про це говоримо щодня, а іноді й щодня по декілька разів. Це дуже велика мотивація для футболістів з команди U-19 – що для них відкрита дорога у дорослий футбол, де вони можуть показувати свої найкращі якості та бути нічим не гіршими. А по-друге – нам самим приємно, що вихованці команди U-19, школи, академії стають на дорослий професійний шлях. І ці емоції, які ми відчуваємо, коли вони починають там грати – це великий плюс і для нас, і для інших хлопців, які тут займаються.

– Зрозуміло, що в юнацькому футболі результат іноді може бути десь на другому плані, однак в першій частині сезону «Волинь» Ю19 втримала високу планку та зараз посідає високу четверту сходинку в таблиці Прем’єр-ліги Ю19. Чи готова команда тримати таку хватку до завершення сезону?

– Футбол – це протистояння двох команд, кожна з яких на полі на сьогоднішній момент хоче перемогти. І хто сказав, що результат – не головне? Коли ти перемагаєш, це ще більше стимулює. Зрозуміло, що  і з поразок ми беремо певні уроки та робимо правильні висновки. Звичайно, найбільш приємно перемагати та з хорошим настроєм готуватися до наступної гри. А щодо результату – ми будемо боротися за найвищі місця, а, можливо навіть за чемпіонство – тут нічого страшного немає, відставання від лідерів не є нереальним. Ми прийматимемо «Динамо», у нас є команди, такі як «Ворскла» чи «Львів», яким нам є чим відплатити, тому ми будемо з таким настроєм виходити на кожну гру. Команда має тримати свою планку однозначно, і хлопці це все прекрасно розуміють, однак, як завжди, все буде вирішуватися ними на футбольному полі.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024