«Життя – це рух»: як у Луцьку спортивна сеньйоріада об’єднує пенсіонерів України та країн Європи

12 Вересня 2019, 19:22
Учасники ІІІ літньої сеньйоріади в Луцьку 3312
Учасники ІІІ літньої сеньйоріади в Луцьку

Міжнародний фестиваль літньої сеньйоріади «Спорт для всіх заради здоров'я» – унікальний захід, якому немає аналогів в Україні. Вже втретє у Луцьку він згуртував навколо себе велику кількість прихильників здорового способу життя та активного відпочинку серед пенсіонерів не тільки з обласного центру Волині, а й з Рожища, Ковеля, Львова, Дніпра, Сміли, Млинова і навіть із Польщі, Туреччини, Словаччини.

З кожним роком фестиваль набирає обертів. Так, у 2017-му на сеньйоріаду зареєструвалося 100 учасників, у 2018-му – понад 300, цьогоріч – понад 400 (33 команди, що є дуже символічно у третій рік проведення заходу). Участь у спортивних змаганнях беруть люди поважного віку – від 50+ до 80+, у планах організаторів запровадити категорію й 90+.

«Тішить те, що на сеньйоріаду ось уже втретє приїжджає 60 відсотків учасників із тих же міст, що й у попередні роки. Це не значить, що ми не запрошуємо інших. Ні. Просто люди поважного віку вже обережніші, думають за комфорт і їдуть туди, де вже були, або отримали рекомендації від знайомих», – розповідає очільниця громадської організації «Центр освіти «Університет третього віку» Оксана Степанюк.

Оксана Степанюк
Оксана Степанюк

До речі, дебютував фестиваль відразу як міжнародний. У перший рік, на запрошення взяти участь, відгукнулися і приїхали команди з Польщі, Литви, Словаччини й Туреччини. На третю сеньйоріаду прибуло аж 12 команд закордонного представництва.





ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД ПОРОДИВ ЛІТНЮ СЕНЬЙОРІАДУ НА ВОЛИНІ

В Україні спортивні фестивалі для людей поважного віку – явище нове й незвичне. Хоча в країнах Європи подібні заходи проводять протягом останніх 30 років. Головна їхня мета – залучити пенсіонерів до здорового й активного способу життя.

У 2013 році в Луцьку створили Університет третього віку, який об’єднує людей поважного віку та пропагує активне довголіття, в основі якого і є здоровий спосіб життя. У закладі популяризують рухові види діяльності, які дають можливість тримати свій організм у тонусі. Також вчать комп’ютерній грамотності, охочі відвідують ще й курси іноземних мов – англійської та польської, заняття арт-психологією і народної творчості.



Студенти Університету третього віку
Студенти Університету третього віку

«Коли ми побачили, що люди поважного віку не охоче займаються спортом, почали проводити регулярні тренування, внутрішні змагання, тематичні заходи і лекції зі всіх складових активного довголіття, взялися розвивати соціальний туризм. Цей напрям роботи пов'язаний із системним розширенням міжнародної співпраці і партнерства з Університетами третього віку Польщі, Словаччини, Чехії, Литви, Туреччини та інших країн. Наші вихованці почали їздити на міжнародні спортивні фестивалі, сеньйоріади, олімпіади. Щоразу поверталися додому окриленими й ще згуртованішими, раділи досягненням друзів», – пригадує Оксана Степанюк.

За час існування Університету третього віку в Луцьку його слухачі побували у 12 закордонних поїздках. Об’їздили майже всю Польщу, відвідали Дрезден (Німеччина), Відень (Австрія), Будапешт (Угорщина), Прагу (Чехія), Словаччину.

Люблін, 2017 рік
Люблін, 2017 рік

Екскурсія у Варшаві
Екскурсія у Варшаві

У столиці Азербайджанської Республіки Баку
У столиці Азербайджанської Республіки Баку

Екскурсія в Закопане (Польща)
Екскурсія в Закопане (Польща)

Екскурсія у Краків
Екскурсія у Краків

«У 2016 році, побувавши на четвертому спортивному фестивалі, вирішили й у Луцьку провести сеньйоріаду і запросити іноземних гостей. Щоб показати своє гарне місто, яке нічим не поступається європейським, а також довести, що на Волині дбають за своє здоров’я», – додає Оксана Степанюк.




ІV Загальнопольська зимова сеньйоріада
ІV Загальнопольська зимова сеньйоріада

ФЕСТИВАЛЬ, ЯКИЙ НАДИХАЄ, ОБ’ЄДНУЄ І ВЧИТЬ ТВОРИТИ

За словами очільниці громадської організації «Центр освіти «Університет третього віку» Оксани Степанюк, перший фест було найлегше провести, адже вони тоді достеменно не знали, що роблять, за що беруться.

«Ми настільки надихнулися атмосферою й результатом нашої літньої сеньйоріади, що вирішили продовжувати її проводити. Цей фестиваль – повноцінна олімпіада для людей поважного віку. Але, так як у сеньйорів нема часу готуватися до змагань чотири роки, запровадили спортивні змагання щорічно. Таким чином ми об’єднуємо людей, стимулюємо учасників ставити ціль і досягати її, допомагаємо заводити нові знайомства й заодно рекламуємо наш славний Луцьк», – зауважує пані Оксана.

І літня сеньйоріада у Луцьку (2017 рік)
І літня сеньйоріада у Луцьку (2017 рік)

Успішно дебютувати літній сеньйоріаді допомогла команда Волинського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх заради здоров'я». Протягом трьох років ці партнери на високому професійному рівні проводять змагання.

«Другий фестиваль був досить складний, адже ми вже усвідомлювали, якого рівня повинні дотримуватися і що на одному подиху його не проведеш. Почали детальніше вивчати інфраструктуру Луцька, аналізували, де можна поселити учасників, де погодувати, де організувати дозвілля. Передивилися змагання, які в певній мірі є ризиковані для старших учасників, тому провели їх лише серед молодших. Почали більш професійно підходити до всієї організації. З кожним роком фестиваль набирає обертів і популярності, тому долучаємо нових партнерів», – пригадує організаційні моменти Оксана Степанюк.

ІІ літня сеньйоріада у Луцьку (2018)
ІІ літня сеньйоріада у Луцьку (2018)

На першій сеньйоріаді учасники могли продемонструвати виключно свої спортивні досягнення. Але ж не всі мають хорошу фізичну підготовку, чимала кількість хотіла б приїхати і взяти участь у якомусь іншу виді. Врахувавши зауваження і пропозиції, наступного року додали ще фестиваль арт-психології «INSPIRA». Назва перекладається як «натхнення», звідси й походить його девіз: «Творіть і надихайтеся».

«Фест показав, що люди поважного віку можуть опановувати нові творчі техніки й застосовувати їх вдома, на дозвіллі зі своїми дітьми чи онуками. Це дуже цікаві техніки: квілінг, оригамі, малювання на камінцях, на воді або кавою, плетіння з соломи, вишивання стрічками, ліпка з глини, створення ляльки-мотанки, робота з воском. А ще вони не потребують великої майстерності, витрат на матеріали та приносять задоволення. Потім власноруч можна зробити комусь із рідних подарунок, собі якусь річ. Таке дозвілля допомагає витягувати онуків із комп’ютерного світу і повертати в родину, дає можливість більше спілкуватися, чути й розуміти одне одного. Важливим є й те, що «INSPIRA» об’єднує учасників різного віку, адже діти надихають до життя і діляться своєю енергією з дорослими», – наголосила організаторка.


До речі, арт-терапевтичний фестиваль допомагає подолати мовний бар’єр. Рукоділля поєднували і з танцями, а вони поза кордонами і поза спілкуванням, тому забезпечують хорошу невербальну комунікацію.

«Коли ми робили першу сеньйоріаду, очікували, що підтримати учасників приїдуть їхні діти чи онуки. Але через надмірну зайнятість молодшого покоління цього не сталося. Організовуючи арт-фест, ми поставили собі за мету поєднати покоління, зайти ті місточки, які допоможуть порозумітися. Коли діти мають спільне заняття з дорослими, це позитивно відображається у спілкуванні. Адже саме творчість дає можливість проводити час разом. Це, насправді, багатогранний фестиваль, який принесе більше, ніж ми очікуємо», – переконана Оксана Степанюк.


Оскільки головною метою фесту є залучення людей поважного віку до фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходів, то й розваги були відповідні. Однак, до цього ще додалися й культурні та творчі, які дозволили учасникам фестивалю взяти участь у різноманітних майстер-класах, послухати пісень, які виконували юні таланти, та придбати цікавинки зроблені власноруч.

«Цьогоріч фестиваль був приурочений Дню Незалежності України. Ми намагалися організувати усе так, щоб гості побачили, як у нас відзначають державні свята та відпочили на повну. Надіюся, що фестиваль проводитиметься щороку. Адже у цьому є потреба», – підсумовує Оксана Степанюк.










Анна КАРАСЬ

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024