Близько 30 країн закликали МОК відсторонити росіян і білорусів від Олімпіади

21 Лютого 2023, 09:28
Близько 30 країн закликали МОК відсторонити росіян і білорусів від Олімпіади 1739
Близько 30 країн закликали МОК відсторонити росіян і білорусів від Олімпіади

Уряди майже 30 країн, включаючи господарку Олімпіади-2024 Францію, закликали Міжнародний олімпійський комітет усунути росіян і білорусів від участі у іграх в Парижі через проблеми з чіткістю «нейтралітету» спортсменів.

Про це йдеться у листі близько 30 країн на адресу МОК, повідомляє «Європейська правда».

МОК раніше заявив, що вивчить можливість того, аби російські та білоруські спортсмени могли виступати у Парижі під нейтральним прапором. Це викликало обурення у Києві, а тепер отримало конкретну відповідь з боку союзників України, підкреслює видання.

У листі близько 30 країн відзначили зв'язки між спортом і військовими в Росії та Білорусі.

«Доки ці фундаментальні питання та суттєва відсутність ясності і конкретних деталей щодо дієвості моделі «нейтральності» не буде вирішено, ми не згодні з тим, що російські та білоруські спортсмени мають бути допущені до змагань», - сказано у листі.

Крім того, «у Росії та Білорусі спорт і політика тісно переплетені», заявили країни.

Вони підкреслили, що на тлі жорстокості президента росії Путіна в Україні «немає жодних практичних причин відходити від режиму виключення російських і білоруських спортсменів, встановленого МОК у своїй заяві від 28 лютого 2022 року».

«У нас є серйозні сумніви у тому, наскільки реально для російських та білоруських олімпійських спортсменів змагатися під нейтральним прапором - на умовах МОК про відсутність ідентифікації зі своєю країною - коли вони безпосередньо фінансуються і підтримуються своїми державами, на відміну, наприклад, від професійних тенісистів», - додається у заяві.

«Сильні зв'язки та афілійованість російських спортсменів з російськими військовими також викликають явну стурбованість», - заявили країни. 

«Тому наш колективний підхід ніколи не був дискримінацією лише за національною ознакою, але ці серйозні побоювання мають бути враховані МОК», - йдеться у зверненні.

Лист підписали представники урядів Німеччини, Британії та США, а також Франції. Підпис французів завдасть МОК найбільшого головного болю, оскільки Париж прийматиме Олімпійські ігри.

До числа тих, хто підписав лист, входять: Австрія, Бельгія, Хорватія, Кіпр, Чеська Республіка, Данія, Естонія, Фінляндія, Греція, Ісландія, Ірландія, Південна Корея, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Румунія, Словаччина, Словенія та Швеція.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024