Президент МОК відреагував на заяву про ймовірне повернення росіян на Олімпіаду

Президент МОК відреагував на заяву про ймовірне повернення росіян на Олімпіаду

29 Січня 2023, 21:03

Президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томас Бах дав перший коментар після оприлюдненої заяви комітету щодо ймовірного повернення атлетів з Росії та Білорусі у міжнародний спорт. 

Слова Баха наводить німецьке видання Spiegel, передає «Суспільне».

Наприкінці січня МОК оприлюднив заяву про солідарність з Україною, санкції проти Росії та Білорусі, а також ситуацію з відстороненням атлетів з цих двох країн. У заяві задекларований намір «"вивчити можливість» повернення росіян та білорусів до змагань з дотриманням «суворих умов».

В Україні відреагували на таку заяву МОК словами про готовність бойкотувати Олімпіаду-2024 - це слова Міністра молоді та спорту, а також президента НОК Вадима Гутцайта. А Президент України Володимир Зеленський висловив розчарування заявою МОК та запросив Томаса Баха в Бахмут.

Сам президент МОК відповів на запитання про заяву комітету за кілька днів після її виходу. Сталося це під час чемпіонату світу з санного спорту, який триває у німецькому Обергофі.

«Це не відповідає цінностям та місії Олімпійської хартії - виключати атлетів через їх паспорт», - заявив Бах.

У відповідь на запитання про ймовірну участь росіян та білорусів на Олімпіаді-2024 у Парижі, президент МОК не спростував її.

«Чи допустять їх до Парижа-2024? Ймовірно. Росіяни та білоруси могли б виступити під нейтральним прапором на Олімпіаді-2024. Місія МОК - збирати разом атлетів з усього світу, це особливий символ Олімпіади», - сказав Бах.

Водночас у відповідь на запитання про заяву Гутцайта і ймовірний бойкот змагань Україною, президент МОК не відповів, що виступає проти цього.

«[Бойкот] не відповідає нашій місії. Ми знаємо точку зору України, яка хоче не лише ізолювати Росію як державу, але й ізолювати усіх росіян», - заявив Бах.

Водночас, рішення МОК дозволити росіянам і білорусам брати участь у Олімпіаді 2024 року під нейтральним прапором – неправильне. Так вважає премʼєр-міністерка Естонії Кая Каллас

«Розчарована рішенням МОК дозволити російським та білоруським спортсменам брати участь в Олімпійських іграх 2024 року в Парижі. Це політично й морально неправильно – час посилювати ізоляцію, а не поступатися росії. Спорт – це інструмент російської пропагандистської машини, ігнорувати який означає стати на бік агресії», – написала вона у Twitter.