АМКУ підтвердив змову на тендері з реконструкції рівненського «Авангарду»

14 Грудня 2022, 08:18
Авангард 1524
Авангард

На тендері з реконструкції стадіону «Авангард» у Рівному була змова. 

Такого висновку після трьох років розслідування дійшов Антимонопольний комітет. Про це повідомляє За чесний тендер.

Фірми ПВКФ «Фіалка» і ТОВ «Стиль-Декор» узгодили свою поведінку з метою усунення змагання під час участі в Процедурі закупівлі.

Активісти громадської ініціативи «За чесний тендер», спільно з журналістами, ще кілька років тому писали про можливі зловживання під час тендеру на реконструкцію «Авангарду». І ось своє слово сказала держава.

На сторінці АМКУ оприлюднили висновок на 17 сторінок, в якому детально описано докази змови. Також державний орган пропонував фірмам надати письмові пояснення, від чого вони відмовилися.

Тепер на змовників чекає 3-річна заборона на участь у тендерах. Але це не найбільша їх проблема. Антимонопольний також оштрафував фірми на суму понад 92 мільйони гривень. Це рекордне покарання за зловживання на тендерах Рівненщини.
Розміри накладених штрафів:
на ПВКФ «Фіалка» – у розмірі 91 260 819,00 грн;
на ТОВ «Стиль-Декор» – у розмірі 832 639,00 грн.
Чи надійдуть ці кошти у державний бюджет активісти «За чесний тендер» прогнозувати не беруться. Рішення АМКУ може бути оскаржене в суді, чи врешті фірми можуть оголосити про банкрутство.
Натомість громадські експерти застерігають інші фірми від подібних змов на тендерах. Адже цей приклад показує, що покарання може «наздогнати» і через 3-5 років після тендеру. І покарання дуже болісне.
Нагадаємо, що рішенням Тимчасової адміністративної колегії Антимонопольного комітету України №52-р/тк від 19.07.2019 року ПВКФ «Фіалка», ТОВ «Стиль-Декор» та ще дві будівельні фірми було оштрафовано за антиконкурентні узгоджені дії на двох тендерах: щодо будівництва очисних споруд у Березному та щодо добудови будівлі міського управління соцзахисту на вулиці Драгоманова, 7 у Рівному.
Розслідували цю справу близько двох років, з осені 2017 до липня 2019 року.

Однак, вказані два змовники і по сьогодні оскаржують в суді це рішення: у справі ще у 2020 році за клопотанням «Фіалки» та «Стиль-Декору» було призначено комп`ютерно-технічну експертизу та технічну експертизу документів, яка нарешті була проведена і в липні 2022 року висновок надійшов до суду. Після цього було призначено кілька засідань, останнє з яких повинно було мати місце 30.11.2022 року.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024