«Легіон-Університет» готується до чемпіонату України

20 Листопада 2022, 15:22
«Легіон-Університет» готується до чемпіонату України 1715
«Легіон-Університет» готується до чемпіонату України

У Луцьку продовжує функціонувати єдиний професійний жіночий футзальний клуб «Легіон-Університет». 

Попри всі сумні події в державі, команді вдалося відновити тренувальний процес та зберегти основних футзалісток. Зараз дівчата тренуються на базі спорткомплексу Волинського національного університету. 

Клуб бере участь у благодійних ініціативах, запрошує на тренування дівчат-переселенок та готується до чемпіонату України. Про життя команди в умовах війни дізнаємося від гравчинь та тренерського штабу.

Про кадрові зміни

Головний тренер команди Дмитро Голоскоков розповідає, що з основним складом займаються кілька молодих вихованок академії. Ще на початку травня клуб оголосив, що запрошує дівчат-переселенок на безоплатні тренування. Зараз у складі «Легіон-Університету» перебувають дві гравчині, які переїхали до Луцька з інших областей — Регіна Борисова та Анна Сєнченкова

«Регіна Борисова родом зі Скадовська. Вона грала за ФК «Миколаїв». Анна Сєнченкова раніше виступала за команду «Кобра» селища Білокуракине, Луганської області. Переїхавши до Луцька, обоє дівчат шукали команду натрапили на нас», — каже Дмитро Голоскоков і додає, що у юнацьких командах теж є дівчата з інших регіонів.

До «Легіону», після кількамісячного перебування в київському «Будстарі», повернулася Яна Гайда. До того дівчина протягом 9 років виступала за луцький клуб. А відтепер вона ще й виконує роль помічника тренера. Також Яна проводить заняття із фізичної підготовки в дорослій та дитячих командах.

«Зараз я, скажімо так, маю трішки вищий статус, ніж просто гравчиня. На мені набагато більше відповідальності й обов’язків. З одного боку дуже круто тренувати своїх партнерок, бо бачу процес із середини. Відповідно, під час ігор намагаюся акцентувати на недоліках, щоби виправити їх. Але морально інколи важко, тому що це люди з якими я в дружніх відносинах. А в певних моментах потрібно навіть підвищити тон. Вдячна дівчатам за розуміння й хороше ставлення до мене як тренера», — ділиться враженнями дівчина.

Про громадську діяльність

Уже кілька місяців «Легіон-Університет» долучається до проведення спортивно-розважальних заходів для дітей-переселенців, які знайшли прихисток на Волині. «Перший такий захід ми провели у квітні спільно з ГО «Центр розвитку особистості та індивідуальності». Тоді прийшло чимало дітей. Вони були в захваті від такого дійства. Пам’ятним моментом стала фраза маленької дівчинки Лізи «Мені дуже сподобалося. Я завтра ще прийду»», — згадує головний тренер.

Розповідають у клубі також про масштабну всеукраїнську ініціативу. Це проєкт «Поруч», співзасновником якого є ЮНІСЕФ. Мета проєкту — психологічна допомога дітям. Із ними працюють психологи та спортивні тренери. У проєкті залучений Дмитро Голоскоков, який, зі свого боку, залучає дівчат-футзалісток. «Ми провели вже кілька заходів, де діти займалися спортом та отримували подарунки», — підсумував наставник.

Він додав, що клуб долучився до благодійного заходу «Амбасадори дитинства» в Луцькому Замку та брав участь у різноманітних акціях підтримки Збройних сил України.

До слова, батьки кількох дівчат зараз несуть військову службу в лавах української армії. На жаль, страшна війна не оминула сім’ю воротарки «Легіон-Університету» Яни Ярмольської. Її батько Сергій Ярмольський віддав життя за незалежність України.

Про старт чемпіонату

Аби підтримувати ігрові кондиції та не втрачати навичок, ЖФК «Легіон-Університет» подав заявку на участь у чемпіонаті Волині з футзалу. Дівчата грають в одній лізі із хлопчачими командами U-15. Як зауважив тренер, уже в середині грудня стартуватиме чемпіонат України з футзалу серед жінок. 

У «Легіоні» розповідають, що фінансування команди через війну значно зменшилося. Всі розуміють, що спорт є далеко не найнагальнішою проблемою в державі. Водночас клуб залишається відкритим до пропозицій співпраці.

«Зараз нас продовжують підтримувати мережа маркетів «Сім23». Їм велика подяка, що не відмовилися від клубу, попри нелегку ситуацію. Усією інфраструктурою нас забезпечує Волинський національний університет. Ми щасливі, що минулоріч підписали з ними угоду про співпрацю. Зараз у Луцьку багато команд після закриття спортивної арени в РЦ «Адреналін Сіті» мають проблеми із тренувальним майданчиком. Наш колектив, на щастя, може спокійно займатися», — розповів тренер.

Заразом він наголосив, що поки не розпочався чемпіонат України, то витрати не надто великі. Однак, після старту сезону, тренер не може бути цілком впевненим, що його команда зіграє повноцінно.

«Попри всі труднощі, ми хочемо зберегти та розвивати «Легіон-Університет», адже це єдиний професійний осередок жіночого футзалу в Луцьку. У нашому місті залишилося небагато колективів, що у своєму виді спорту виступають у Вищій лізі України. «Легіон» є одним із них. Сподіваюся, що команду будуть підтримувати та слідкувати за її майбутнім», — підсумував Дмитро Голоскоков.

Дмитро КЛИМЧУК

Фото Анни ПРИСЯЖНОЇ

фейсбук-сторінка ЖФК «Легіон-Університет»

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024