Відійшов у засвіти ветеран закарпатського футболу Юрій Куля

04 Серпня 2022, 10:05
Відійшов у засвіти ветеран закарпатського футболу Юрій Куля 2142
Відійшов у засвіти ветеран закарпатського футболу Юрій Куля

На 82-му році життя відійшов у вічність ветеран футболу Закарпаття, делегат ЗАФ, найкращий бомбардир ужгородської «Верховини» (1962 і 1963 років) Юрій Куля.

Про це інформує Закарпатська асоціація футболу.

 

Довідково:

Юрій Юрійович Куля народився 20 січня 1940 року у Сваляві. Форвард. Перший тренер – Заслужений тренер України Корчі Сабо.

1959 рік – навчання у Львівському лісотехнічному інституті. Паралельно виступав за свалявський футбольний клуб «Авангард».

1961 рік – головний тренер ужгородської команди «Верховина», ЗМС СРСР Михайло Михалина запросив Юрія Кулю грати за головну команду краю. За цей футбольний колектив він відіграв чотири футбольні сезони.

У 1962 та 1963 рр. свалявець став кращим бомбардиром ужгородської «Верховини», провівши у ворота суперників 7 (Степан Сабо теж забив 7 голів) та 9 голів.

1963 рік – автор ювілейного 500 голу за ужгородську команду «Верховину» («Спартак»).

Він також став автором голів у Кубку колишнього СРСР: «Верховина» (Ужгород)» – Нафтовик» (Дрогобич) та «Спартак» (Івано-Франківськ).

У товариському матчі «Верховина» (Ужгород) – «Динамо» (Київ) Юрій Куля відзначився забитим гарним м’ячем. І головне кому – самому ЗМС СРСР, голкіперу національної збірної Євгену Рудакову.

1965 рік – Юрій Куля виступає за команду «Старт» (Дзержинськ) (першість СРСР, клас «Б»).

1967 рік – почав виступати за «дубль» жданівського «Азовця» (нині – «Іллічівець» Маріуполь) – ІІ група класу «А» (перша зона). Через рік він уже грає в «основі» цієї команди. А головним тренером був МС СРСР В, Сальков, а начальником команди О

1968 рік – у складі збірної команди клубів І ліги колишнього Союзу зіграв товариський матч із національною збірною Кореї. Цей поєдинок завершився бойовою нічиєю – 1:1.

1971 рік – грав за чернівецьку «Буковину» разом із закарпатцем Іваном Диковцем. У той період головним тренером буковинців був ужгородець, ЗМС СРСР Михайло Михалина.

Повернувшись до рідної Сваляви він свою футбольну біографію продовжив писати у місцевих командах, зокрема, «Авангард», яка у майбутньому шість разів поспіль стане чемпіоном Срібної землі й поб’є рекорд мукачівської футбольної дружини «Динамо», яка теж поспіль шість футбольних сезонів (1946–1951 рр.) здобувала золоті медалі чемпіонату Закарпаття.

Сім футбольних сезонів (1974–1980 рр.) працював головним тренером рідного свалявського «Авангарду», який у той період виступав у першості та чемпіонаті Закарпаття.

Після закінчення футбольної та тренерської роботи працював інженером-механіком на Свалявському лісохімкомбінаті. Звичайно, з футболом ніколи не розлучався – відвідував матчі, уболівав, був делегатом ЗАФ.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024