Підвісна дорога та дитячі усмішки: у Луцьку тривають заняття в літній школі туризму

23 Червня 2022, 13:08
Дівчинка йде по канатній дорозі 583
Дівчинка йде по канатній дорозі

13 червня у Луцьку розпочала роботу двотижнева літня школу туризму на орієнтування. Щодня тут навчають близько сотні дітей та підлітків. 

У середу, 22 червня, журналісти Район.Луцьк побували на одному з уроків, що відбувся у луцькому ботанічному саду поблизу легендарного «слоника».

Над невеликим схилом тут підвісили кантну дорогу. Діти вишикувалися в чималу чергу, щоб випробувати себе на міцність. Один за одним вони одягали спеціальне спорядження та мусили пройти до кінця мотузкового шляху, торкнутися м’ячика та повернутися назад. Від охочих – не було відбою.

Школа діє уже другий тиждень поспіль. Заняття тут відбуваються у будні з 12:00 до 14:00.  Минулий тиждень уроки були присвячені спортивному орієнтуванню. Діти вивчали умовні знаки, вчилися орієнтуватися по карті та шукати контрольні пункти, а також застосовували це на практиці, розповідає одна з організаторок заходу Алла Корнійчук.

«Цього тижня ми працюємо вже в напрямку туризму. Ми ознайомлюємо дітей з різноманітним спорядженням, розповідаємо, як правильно складати рюкзак, що треба для подорожей. Ми мали дистанції з велосипедного туризму, діти вчилися фігурно володіти велосипедом та освоювали тріал. Сьогодні ж в нас пішохідний туризм, діти долають дистанції на підвісних мотузках», – каже пані Алла.

Заступниця директора Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавстка Алла Корнійчук
Заступниця директора Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавстка Алла Корнійчук

Таку школу спільними зусиллями організували Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства, Палац учнівської молоді, Луцька федерація спортивного орієнтування, Луцька федерація зі спортивного туризму та Спортивний клуб «Лучеськ».

Це дуже важливі навики, каже Алла Корнійчук. Особливо зараз – у час війни. Багато вихованців нині знаходяться в гарячих точках і ці вміння допомагають їм виходити з різних критичних ситуацій.

«Щоденно в нас займається понад 100 дітей. Були дні, коли школа прийнята і півтори сотні. Багато є переселенців. Є діти і Бучі, і з Києва, є дівчинка з Севастополя, є з Покровська. Багато діток приводять батьки, і це дуже добре, бо, слухаючи теоретичний матеріал, вони не лише для себе щось черпають, а й потім можуть пояснити це дитині», – говорить жінка.

6-річна Уляна Воляник з Луцька на заняття прийшла вже другий раз. Каже, що їй тут дуже подобається, потри те, що подолати канатну дорогу їй було непросто.

«Вкінці дуже важко було тримати мотузок. Але я змогла. Назад було йти вже легко. Це для мене не вперше, бо я вже колись пробували ходити по мотузковій дорозі в центрі Луцька. Я дуже люблю цей табір і мені подобається в ньому. Всі тут такі добрі і уважні», – розповідає маленька Уляна.

Уляна Воляник
Уляна Воляник

У перерві між спортивними навчаннями діти мають змогу також розфарбувати печиво в патріотичні узори. Потім його передають волонтерам, а ті вкладають смаколики в у сухпайки та відправляють українським захисникам на передову, розповідає тренерка зі спортивного орієнтування Інга. Вона сама випікає ці пряники.

«Це моя власна ініціатива. Я від цього отримую задоволення, відволікаюся. Таким чином я хочу діткам урізноманітнити заняття. Аби вони свої емоції, які в них накопичуються за час війни, могли вилити. Комерційною діяльністю я не займаюся, але часто долучаємося до різних благодійних ярмарків», – каже Інга.

Тренерка зі спортивного орієнтування Інга
Тренерка зі спортивного орієнтування Інга

Останній день літньої школи туризму відбудеться в п’ятницю, 24 червня. Дітей будуть вчити сплавлятися на байдарках. Долучитися до заняття можуть всі охочі.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024