Закарпатська фехтувальниця Влада Харькова стала чемпіонкою Європи

20 Червня 2022, 11:16
Золотий дебют представниці Закарпаття Влади Харькової 1029
Золотий дебют представниці Закарпаття Влади Харькової

Другий день чемпіонату Європи, що триває в Анталії, приніс першу нагороду збірній України.

18 червня, на найвищу сходинку п’єдесталу в особистих змаганнях шпажисток на дебютній для себе континентальній першості зійшла Влада Харькова. Про це пише 0312.ua.

Відзначимо, що у колекції 25-річної спортсменки було командне срібло молодіжного Євро-2019 та індивідуальна юніорська бронза (2016), але це її перша нагорода на дорослому рівні й одразу такого ґатунку.

Учениця Дмитра Рейзліна дуже впевнено розпочала свій виступ на доріжках Анталії. Вигравши п’ять з шести боїв, вона отримала за підсумками групового раунду третій номер при посіві олімпійки, де впевнено здолала перших двох суперниць – Вероніку Білешову з Чехії (15:10) та турчанку Дамланур Сонмюш (15:9).

В 1/8 Харькова зустрілася з третім номером світового рейтингу FIE, чинною віцечемпіонкою Європи Марі-Флоранс Кандассамі. Перші два періоди боротьба йшла укол в укол, а на початку третього нашій спортсменці вдалося відірватися від француженки на два уколи (9:7) і здобути перемогу (15:11).

Чвертьфінальний бій проти новоспеченої срібної медалістки континентальної першості серед юніорів Естер Мухарі з Угорщини практично від самого початку розвивався за сценарієм Харькової (15:8).

Влада, таким чином гарантувавши собі першу в кар’єрі, а нашій збірній першу на цьому чемпіонаті Європи нагороду, вирішила не зупинятися на досягнутому. В 1/2 вона не залишила жодних шансів суперниці, для якої це так само була перша медаль на змаганнях такого рівня, Мартині Сватовській-Венгларчик з Польщі.

Перший період закінчився з рахунком 8:3 на користь Влади. Зауважимо, що перший чистий укол в одну лампу польська шпажистка змогла завдати тільки в другій трихвилинці (9:4). А загалом за зустріч у неї їх було лише чотири. Блискуча перемога Харькової – 15:10.

У фіналі на нашу спортсменку чекало ще важче випробування, адже на іншому кінці доріжки стояла віцечемпіонка Олімпіади-2016, дворазова чемпіонка світу в особистому заліку італійка Росселла Ф’ямінго. Проте заволодівши ініціативою з перших секунд поєдинку (2:0, 5:1), максимум, що дозволила українська шпажистка іменитій суперниці це двічі скоротити розрив до одного уколу (8:7, 10:9). У підсумку перемога – 15:10.

Нагадаємо, що востаннє Україна мала особисту нагороду в жіночій шпазі на чемпіонаті Європи у Пловдіві-2009, коли бронзу здобула Яна Шемякіна.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024