На Закарпатті восьмеро чоловіків хотіли «купити» дозвіл на виїзд з України

01 Березня 2022, 15:25
На Закарпатті восьмеро чоловіків хотіли «купити» дозвіл на виїзд з України 1075
На Закарпатті восьмеро чоловіків хотіли «купити» дозвіл на виїзд з України

Як інформує Західне регіональне управління Держприкордонслужби, лише впродовж минулої доби на Закарпатті прикордонниками було зафіксовано вісім спроб надання «хабаря» прикордонним нарядам за дозвіл виїхати з України чоловікам призовного віку. 

Керівництво Чопського та Мукачівського прикордонних загонів вкотре нагадує про тимчасове обмеження у виїзді за кордон чоловіків – громадян України віком від 18 до 60 років та про те, що ця норма діятиме на весь період правового режиму воєнного стану у нашій країні.

З них два таких випадки сталися у пункті пропуску «Ужгород» на кордоні зі Словаччиною, по одному – у пунктах пропуску «Тиса» та «Косино» на кордоні з Угорщиною. 

Ще четверо українців пропонували 3000 гривень в пункті пропуску «Вилок». Вони маскувалися під угорців, намагаючись перетнути кордон по посвідкам на повернення в Угорщину та паспорту гр. Угорщини, що начебто були видані у м. Берегово в день їх подорожі. Проте згодом у них знайшлися паспорти громадян України, і вони підпадали під категорію обмежену у виїзді.

Загальна сума хабарів склала 2500 доларів США та 4300 гривень.

У всіх випадках прикордонники рішуче відмовилися від незаконної пропозиції та проінформували Нацполіцію. 

Співробітниками підрозділів внутрішньої безпеки ДПСУ до підрозділів Нацполіції направлено повідомлення про вчинення кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 369 ККУ. В подальшому співробітниками поліції було запропоновано, після складання необхідних процесуальних документів, направити даних осіб до військкоматів за ухилення від призову (чи мобілізації). 

Прикордонники вимагають від громадян полишити спроби пропозиції їм хабарів, адже за це передбачена кримінальна відповідальність. У час, коли у країні триває війна, втеча з Батьківщини та ухилення від мобілізації – це зрада, злочин та найнедостойніший вчинок чоловіка! 

 

 

 

 

 

Ще троє українців пропонували 3000 гривень в пункті пропуску «Вилок». Вони маскувалися під угорців, намагаючись перетнути кордон по посвідкам на повернення в Угорщину та паспорту гр. Угорщини, що начебто були видані у м. Берегово в день їх подорожі. Проте згодом у них знайшлися паспорти громадян України, і вони підпадали під категорію обмежену у виїзді.

Загальна сума хабарів склала 2500 доларів США та 4300 гривень.

У всіх випадках прикордонники рішуче відмовилися від незаконної пропозиції та проінформували Нацполіцію.

ДПСУ закликає громадян не намагатися пропонувати кошти прикордонникам, адже за це передбачена кримінальна відповідальність. Окрім цього у разі, якщо комусь відомо про спроби вимагання неправомірної вигоди, просять повідомляти відразу на телефони гарячих ліній, фіксувати інформацію на службових бейджах, зазначати час та пункт пропуску і інші дані. 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024