Хто складе компанію рівненським фристайлістам на зимовій Олімпіаді

15 Січня 2022, 09:17
Хто складе компанію рівненським фристайлістам на зимовій Олімпіаді 550
Хто складе компанію рівненським фристайлістам на зимовій Олімпіаді

Кваліфікаційний відбір на Олімпійські ігри-2022 в дисципліні лижна акробатика (вид спорту - фристайл) завершений. 

Головний тренер збірної України Енвер Аблаєв в ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт розповів про завдання.

Упродовж двох сезонів спортсмени здобували залікові очки для відбору на Пекін-2022, завданням було потрапити у топ-25 олімпійського заліку, аби гарантувати собі квоту. За підсумками етапу в американському Дір Веллі сформовані підсумкові списки кваліфікаційного періоду.

За результатами відбору Україна здобула шість ліцензій на Олімпіаду-2022 - три у чоловіків, дві у жінок та одну командну (змагання у змішаній команді будуть проводитися уперше на рівні Олімпійських ігор). Це повторення другого найкращого результату для збірної за кількістю путівок на Ігри (рекорд - сім).

«І при великій команді можна залишитися без медалей. Це не спрощує і не полегшує нам завдання взяти медаль», – говорить тренер.

Склад збірної України на Олімпіаду-2022 в лижній акробатиці

  • Чоловіки: Олександр Абраменко (чинний олімпійський чемпіон), Дмитро Котовський, Олександр Окіпнюк
  • Жінки: Анастасія Новосад, Ольга Полюк.

Нагадаємо, Дмитро Котовський та Анастасія Новосад представляють Рівненщину.

Для Абраменка це Олімпіада стане п'ятою в кар'єрі (з 2006 року), для Полюк - четвертою (з 2010 року). Є досвід виступів на Іграх також у Новосад - друга Олімпіада (Сочі-2014). А от Котовський та Окіпнюк дебютуватимуть на Олімпійських іграх.

Водночас, склад України теоретично ще може збільшитися - Микола Пуздерко йде четвертим запасним у чоловічому відборі, а Ангеліна Брикіна - десята у жіночому. Для того, аби ці українці теж потрапили на Олімпіаду, потрібно, аби інші країни відмовилися від своїх ліцензій. Фінальний список буде оприлюднено 17-18 січня.

Як прокоментував цей результат за кількістю ліцензій головний тренер:

«Як ми уже бачили на багатьох попередніх змаганнях, і при великій команді можна залишится без медалі - це не спрощує і не полегшує нам завдання взяти нагороду. У будь-якому випадку треба бути максимально зібраними і не думати, що от нас зараз більше, то буде легше. Ні, нам ніхто нічого не подарує в Пекіні, треба буде усе виривати зубами. По-іншому ніяк», - сказав Аблаєв.

За словами Енвера Аблаєва, збірна України прилетить на місце проведення Олімпіади у вівторок, 1 лютого. А допуск безпосередньо до трамплінів отримає в понеділок, 7 лютого. Тобто у команди буде три повноцінні тренувальні дні до перших змагань. До того українська команда умов та самого трампліна не бачила.

«Завжди перед Олімпіадами були тестові змагання, це уперше ми їдемо і не знаємо, що там буде. Це COVID-19 вніс свої корективи, але ніхто з інших команд там теж не тренувався. І китайці кажуть, що тренувалися на іншому об'єкті, якщо їм вірити. Тож усі команди будуть вперше стрибати на цьому трампліні», - додав Аблаєв.

Кількість ліцензій в лижній акробатиці на кожній Олімпіади

  • Ліллехаммер-1994 - 3 (1 чоловік + 2 жінки)
  • Нагано-1998 - 7 (3+4)
  • Солт Лейк Сіті-2002 - 3 (2+1)
  • Турин-2006 - 7 (4+3)
  • Ванкувер-2010 - 6 (3+3)
  • Сочі-2014 - 6 (2+4)
  • Пхьончхан-2018 - 2 (1+1)
  • Пекін-2022 - 6 (3+2+1)

У фристайлі Україна завоювала одну медаль в історії Олімпійських ігор - у 2018 році Олександр Абраменко став олімпійським чемпіоном.

Що відомо

  • У лижній акробатиці буде розіграно три комплекти нагород на Олімпіаді-2022: у чоловіків, жінок та уперше в командних змаганнях. Україна буде представлена у всіх трьох дисциплінах.
  • Усього ліцензії на Олімпіаду-2022 в лижній акробатиці здобули 10 країн, вісім - змагатимуться у командних змаганнях. Найбільша кількість - у США, ОКР, Канади та Китаю - по вісім ліцензій. Також з путівками на Ігри-2022 Білорусь, Австралія, Німеччина, Казахстан та Швейцарія.
  • Календар змагань у лижній акробатиці на Олімпіаді-2022: 10 лютого - командні змагання (фінал), 13 лютого - жінки (кваліфікація), 14 лютого - жінки (фінал), 15 лютого - чоловіки (кваліфікація), 16 лютого - чоловіки (фінал).
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024