Уперше в сезоні наставника «Волині» Альберта Шахова визнали найкращим тренером туру

19 Листопада 2021, 11:04
Уперше в сезоні наставника «Волині» Альберта Шахова визнали найкращим тренером туру 864
Уперше в сезоні наставника «Волині» Альберта Шахова визнали найкращим тренером туру

У попередньому турі чемпіонату України «Волинь» зуміла здобути перемогу над одним з лідерів Першої ліги – «Альянсом» із Липової Долини (1:0).

Ця перемога значно покращила турнірне становище луцької команди, а Всеукраїнське об’єднання тренерів вперше у цьому сезоні відзначило керманича «хрестоносців» Альберта Шахова найкращим тренером туру.

Всеукраїнське об’єднання тренерів із футболу так описує підсумки чергового туру української Першої ліги сезону 2021/22.

Номінальний результат команди – 5 (важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Поточне турнірне положення називало фаворитами гостей, але справедливо буде відзначити, що «Альянс» пережив кілька суттєвих кадрових втрат і на виїзді не вигравав із вересня. До того ж, як би не відрізнялися склади луцької команди цього та минулого сезонів, підтвердилася закономірність – «Волинь» для підопічних Ярошенка незручний суперник (+0=2‒2).

Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4 (травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

У господарів були свої травми – ще з вересня в лазареті універсал оборони Мартинюк, не міг провести весь матч креативний іранець Хагназарі. Проте треба визнати, що «Альянс» підійшов до цього туру з великими для себе втратами – через травми не можуть допомогти лівий край Рогозинський і опорник Лучик, дискваліфікація залишила поза грою центрбека Непляха та атакувального півзахисника Шарая.

Майстерність в роботі з кадрами – 5 (гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Номінально «Волинь» провела лише дві зміни в стартовому складі порівняно з програним матчем у Хмельницькому (2:0 для «Поділля») ‒ Чепелюк з’явився замість Хагназарі в півзахисті, а форварда Кобзаря не по позиції замінив лівий хав С.Кристін. Насправді ж перестановки були масштабнішими: центрбек Войтіховський вийшов в атаці (його місце зайняв досвідчений Кучеренко, який у новій команді більше грав «хвилеріза»), вінгер Чернов, який весь сезон грав правого захисника, повернувся на притаманнішу собі позицію, а вниз опустився хавбек Климець (який більше грає ліворуч).

Тренерська майстерність – 5 (різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактора)

Проти «Альянса» з його чітко структурованою схемою 4-1-4-1/4-3-3 лучани ризикнули зіграти в 4-4-2 (в конкретній реалізації 4-4-1-1). Особливу роль відігравав високий захисник Войтіховський в атаці – нав’язував боротьбу, вигравав багато м’ячів, утримував увагу захисників суперників. А коли гра розігрілася, штаб господарів випустив низку швидких футболістів, один із яких – Кобзар – забив переможний м’яч.

Накопичувальний критерій – 4 (якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Поки що «Волинь» нестабільна, і одну з наймолодших команд змагання не можна в цьому винуватити. Тому просто відзначимо, що проти такого складного суперника, як «Альянс», лучани продовжили свою безпрограшну серію, а також уже три тижні не пропускають на своєму полі. Ця перемога дозволяє підопічним Шахова дещо відірватися від переслідувачів із небезпечної зони.

Отож, набравши 4,6 бала за оцінками Всеукраїнського об'єднання тренерів Альберт Шахов став найкращим тренером 18 туру Першої ліги.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024