Плавець Романчук міг змінити тренера перед Олімпіадою-2020

14 Серпня 2021, 18:08
Михайло Романчук 1845
Михайло Романчук

На Олімпійських Іграх у Токіо збірна України здобула перші за 17 років медалі у плавання. Причому не одну, а дві - Михайло Романчук на двох дистанціях 800 метрів та 1500 метрів вільним стилем завоював «бронзу» та «срібло» відповідно.

Тренер олімпійського призера дав інтерв'ю Суспільному. 

Виступ Романчука на Олімпіаді-2020, окрім медалей, пройшов досить яскраво. В обох кваліфікаційних запливах український плавець здобув перемогу, причому після Ігор у Токіо саме він залишився автором олімпійського рекорду на 800-метрівці.

Щоразу після закінчення виступу Романчук в інтерв'ю звертав увагу на фактор тренера в успіхах на Олімпійських Іграх у Токіо. З шести років український плавець займається під керівництвом тренера Петра Нагорного, якого подякував за результати на Олімпіаді.

«18 років (йшов до цієї медалі). З шести років займаюся плаванням, прийшов до свого тренера, який зараз тут зі мною, з яким ми досягли цих результатів. Без нього цього [медалі] не було б», — сказав Романчук після першої медалі на Олімпіаді.

«Тренер привітав мене. Це все-таки наші перші олімпійські медалі, він мій перший тренер, разом йшли до цього з шести років, 19 років працюємо один з одним. Не тільки мені є, що доводити. Ми разом, працюємо далі і будемо доводити, на що здатні», - розповів український плавець після «срібла» Олімпійських Ігор.

До Олімпіади Романчук міг готуватися і без свого тренера, розповів Петро Нагорний в інтерв'ю Суспільне Спорт. Але у підсумку вони продовжили роботу та стали дворазовими призерами Ігор у Токіо.

Читайте також: Рівняни в Токіо здобули три медалі на двох

Нагорний розповів, що підготовка до Олімпіади мала свої особливості в умовах пандемії коронавірусу. Готуватися було непросто через те, що Олімпіаду перенесли, а також через те, що перенесення вплинуло на саму підготовку спортсмена.

«У 2020 році, коли стало відомо, що перенесли Олімпіаду, це наклало свій відбиток. Але я, як тренер, адже завжди йому [Романчукові] казав: Я керую процесом, а ти просто його виконуєш. Сказав: «В нас два варіанти – не плавати і дати тобі відпочити. Не знаю наскільки, коли закінчиться пандемія. Але я абсолютно не впевнений в тому, який ти вийдеш після цього». Я йому сказав: «Ці напрацювання, які ти виконував протягом багатьох років можна потім просто не відновити». І зараз можу сказати: Олімпійські Ігри показали, що деякі атлети, які не плавали, виступили досить посередньо».

Тренер розповів, що питання підготовки Романчука з іншим фахівцем було піднято ним під час особистої бесіди зі спортсменом. Нагорний визнав: розмова з плавцем була дуже емоційною, але сам Романчук відмовився змінювати тренера.

"Коли починався сезон, я йому казав так: «Можливо, ти хочеш мене змінити, як тренера? І можливо я вичерпав себе, як тренера?». Тому що він уже доросла людина. Я кажу, що зміна тренера – це нормально. Все ж таки це досвід і кожен тренер має свою якусь межу. Я йому так і сказав: «Якщо ти хочеш, я з розумінням поставлюсь. Це нормально, абсолютно». На що він сказав: «Ні, ми продовжуємо працювати разом».

Вдруге до цієї розмови Нагорний та Романчук повернулися у вересні 2020. Тоді тренер переїхав до Михайла у Хмельницький, щоб проводити сумісну підготовку. За словами Нагорного, розмова пройшла на підвищених тонах, але у підсумку роботу разом тренер та спортсмен продовжили.

«Це був один раз, коли ми говорили у вересні. Так, на підвищених тонах. Ну, в основному говорив я. Він слухав і я йому кажу: «Ти подумай, я тобі даю просто шанс, поки є час. Такого атлета візьме будь-який тренер та країна. Єдине, що вони не знають, що з тобою робити – це вже інше питання. Але я тобі даю можливість зробити крок першому. Тому, що це психологічно легше». А так, як я ставлюсь до нього, якби там не було, як до дитини, тому я його розумію та даю такий шанс. Він не скористався, сьогодні поговоримо. Захоче завтра далі готуватись — будемо готуватись».

Щодо результатів Романчука на Олімпіаді, то тренер вважає: Михайло впорався із завданнями на сезон. І порівняв його виступ на Олімпіаді з чемпіонатом світу, де українець взяв лише одну срібну медаль - на дистанції 1500 метрів вільним стилем.

«Він усі задання на сезон, якщо дивитись, по закінченню Олімпіади, вважаю, виконав непогано. Можливо хотілося б краще, але я задоволений тим, що на 800 метрах у нас є медаль. Тому, що в 2019 році ми приїздили в Південну Корею за двома медалями, а повернулися з однією. Що сталося там у 2019 році мені самому складно сказати. Тішить те, що я знайшов потрібні слова і за добу до основної дистанції налаштував так, щоб він був другим. На даний час в нас дві медалі – я цим задоволений. Я вважаю, що це ще один крок вперед».

Михайло Романчук Плавець із Рівненської області, 2-разовий олімпійський призер з плавання. Перший український плавець за 17 років, що здобув медалі на Олімпіадах. Востаннє це вдавалося Яні Клочковій у 2004 році.

Михайло Романчук семиразовий призер чемпіонатів Європи (чотири золота) та дворазовий срібний призер чемпіонатів світу. У 2021 році Романчук виграв два золота на Євро з водних видів спорту - на дистанціях 800 та 1500 метрів вільним стилем.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024