Повернення «легенд», відсутність дублів та жіночий футбол. Чого чекати від нового сезону УПЛ

19 Червня 2021, 08:00
упл 1838
упл

Чого чекати від нового сезону УПЛ 2021/2022 який вже стартує через півтора місяці.

Про це пише сайт ua.tribuna.com

Наразі частина футболістів гріється під спекотним сонечком найрізноманітніших курортів світу, хтось поїхав до рідних, хтось готується до Євро, а хтось уже наступного тижня збереться на клубній базі для підготовки до сезону.

У цьому матеріалі - очікування від прийдешнього чемпіонату, котрий потішить нас багатьма несподіванками.

Спершу про зміни. Український чемпіонат розширили до 16-ти команд. Тепер це вже не мрії, а реальність. І, камон, це круто, погодьтеся.

Усі ми вже знаємо про те, що УПЛ цьогоріч поповнилася трьома клубами: «Вересом», "Металістом-1925" та "Чорноморцем". Гучно покинув прем'єр-лігу "Минай", котрий минулого року так само гучно туди ввірвався. 

Сумно, та Закарпаття знову без вищої ліги.

Зате футбольна мапа світу тепер отримала непогане таке розширення у вигляді трьох нових міст: Рівне, Харків та Одеса відповідно. Це вже вам не чотири команди лише у Києві та області. Будемо звикати до чогось нового. Чи виграє від цього чемпіонат? Однозначно, так! У вищезгаданих містах уболівальники футбол не те, що люблять, вони його обожнюють!

Спершу про новачків, географія чемпіонату розширюється. Безумовно, це великий «плюс». Про спортивний принцип і таке інше говорити не будемо. Чекаю від новачків яскравого футболу. 

Український чемпіонат має прогресувати. 

«Верес» пустили у вищий дивізіон без стадіону, але з вірою в те, що міська влада таки добудує той "Авангард", а поки гратимуть на іншому "Авангарді", в Луцьку. Нуууу... Віримо! Бо колектив зібрався там неймовірний. 

Подейкують, клуб у це міжсезоння хоче підписати Євгена Пасіча (рідний брат Геннадія Пасіча, що теж виступає за рівненський клуб), а також півзахисника азербайджанського «Сабаха» Дмитра Кльоца, котрий є уродженцем Рівного. Непогане таке підсилення.

У Харкові ж тепер узагалі комбо: анонсували відродження «Металіста», «Метал» вийшов у першу лігу, а «Металіст-1925» - нарешті в УПЛ. Словом, мрія будь-якого харків'янина. Там ще й команди зібралися потужні. Схоже, пахне «єврокубками», хочаааааа... Не зарікаймося.

Щодо «Чорноморця», то команда давно заслуговувала повернутися у прем'єр-лігу, і цього сезону «моряки» довели це. Кажуть, «Динамо» частину дублюючого складу може віддати на поруки саме одеському клубу, а талантів у молодіжці киян вистачає. Хтось точно розкриється.

Мої очікування від трьох вищезгаданих команд такі: наші новачки в УПЛ точно не заблукають. Прогнозую їм місця у другій частині таблиці. У виліт поки що віриться слабо. Поговоримо після, як мінімум, 5-ти турів. 

Ситуація з «Олімпіком» неабияк насторжує. Клуб запевняє - шукатимуть інвесторів, аби допомогти Гельзіну утримувати команду. Мережею декілька днів навіть ширилися чутки про невидачу атестату. У підсумку - видали? Видали. Але клуб все одно покинуло дев'ятеро гравців. Там точно все нормально? Побачимо в новому сезоні. 

Можливо, залучать до першої команди частинку дубля. Було б непогано. Тим паче, молодь завжди викладається на всі 120%.

Тотальна перебудова нині відбувається й в «Олександрії». Клуб покинув тренерський штаб на чолі з Володимиром Шараном. Проте призначення новоспечених наставників не змусило себе довго чекати. 

Тепер коучем є Юрій Гура (екс тренер U-19). «Сашка», що запалювала в ЛЄ - уже історія. Як би сумно це не звучало. Крім того, з команди пішли Паньків, Банада, Гордієнко, Гречишкін, Лучкевич, Пашаєв, Вантух та Бондаренко.

Про підсилення наразі мовчать. Та знаємо точно, що кіпер Паньків, найімовірніше, буде гравцем «Руха». Не дарма ж команду днями покинув дублер Бандури - Роман Мисак. 

Здається, в «Олександрії» розпочинається нова епоха. До того ж, клуб викупив базу і навіть займається заміною поля на Ніці. Сподіваємося, нова історія цієї команди буде вдалою!

У «Шахтаря» новий тренер. Де Дзербі пішов із «Сассуоло» в чемпіонат України. Вау! Думаю, цей коуч дещо пожвавить боротьбу за титули між нашими грандами. 

Якщо, звісно, він прийшов не за хорошим контрактом, то прогнозую цікаву боротьбу за золото прем'єр-ліги (та й не тільки). Знову ж таки, говорити про призначення італійця об'єктивно будемо після кількох турів прем'єр-ліги. Але те, що коуч користуватиметься авторитетом у гравців - інфа сотка!

У «Динамо» все у шоколаді. У сезоні 20/21 - найкращі у всьому. Наразі Містер повернув усіх орендованих, аби подивитися, хто ж зуміє все-таки довести свою профпридатність та заслужити, врешті-решт, місце в першій команді «біло-синіх».

У решти команд поки все більш-менш стабільно. Очікуємо новачків, а висновки робитимемо вже по ходу сезону.

Тепер щодо дублюючих складів. Чемпіонат U-21 офіційно ліквідовано! Сумно. Сотні молодих українських футболістів залишилися ні з чим. 

Звісно, запропонована альтернатива у вигляді створення команди в другій лізі (для призерів чемпіонату - у першій)  приваблива, але поки доволі незвична для нас. 

Хто з команд УПЛ погодився на цю «законну авантюру» достеменно невідомо. Як на мене, зникнення дублів - логічне, позаяк такий чемпіонат був не надто потрібен українському футболу. 

Так, рішення незвичне і може не до кінця зрозуміле нашим футбольним фанам, але рано чи пізно таке повинно було статися. У "топових" чемпіонатах цього давно немає, мусимо звикати. А всім молодим бажаємо успіхів. Упевнена, кожен з них зуміє реалізувати себе.

Чому ліквідували «молодіжку»? Основна і чи не єдина причина - фінансування. Клубів прем'єр-ліги зобов'язали створити жіночу команду, а це додаткові витрати. І не малі. 

В Європі практика розвитку жіночого футболу існує роками, тому логічним є рішення розвивати його й у нас. Наскільки жіночий футбол буде популярним серед українців - поки сказати важко. Це досить незвично для нас.

Наразі питання з жіночими командами вже вирішили 7 клубів: «Шахтар», «Ворскла», «Маріуполь», «Колос», «Львів», «Дніпро-1» та «Рух».

Такою «новинкою» задоволені далеко не всі, але маємо те, що маємо. 

Жіночому «спорту №1» в Україні - бути! Усе-таки, 21-ше століття, рівноправність і таке інше. І це нормально, логічно і потрібно нашому футболу. Побачимо, що з цього вийде.

Отож, сезон 2021/2022 обіцяє бути цікавим у всіх сенсах: розширення прем'єр-ліги, потужні новачки, ліквідація дубля, створення команд у нижчих дивізіонах

та жіночі команди - усе це покликане подарувати нам незабутні емоції. Чекаймо початку чемпіонату та спостерігаймо за нововведеннями! 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024