Мова футболу інтернаціональна абоТренерам доведеться заговорити українською. БЛОГ Юрія Конкевича

19 Січня 2021, 13:36
1656

Відразу й не пригадаєш, хто з тренерів УПЛ та ПФЛ віддає команди своїм на полі українською, не кажучи вже про матюки на рідній, державній.

Але ось настало 16 січня – страшний день реваншистів, які поки перемагають у нашій країні. І сфера обслуговування має перейти на українську. І тепер ви не тільки маєте вимагати гривні, а не рублі в одеському пабі, «добридень», а не «здравствуйте» на пляжі в Генічеську, але й фразу «ми намагалися використати усі сильні аспекти форми наших гравців» від Василя Сачка на післяматчевих прес-конференціях. А не все те російською, що говорить наш тренер після 30 секунд вступу українською.



Стаття 30 закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» набула чинності 16 січня. Мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова, тому інформація про товари та послуги на території України надається українською.

І так, спорт – це розваги, які є сферою обслуговування. Про це й «КВЕД-2010: Група 93.1 Діяльність у сфері спорту» стверджує.

Ось цитата: «Ця група включає діяльність спортивних об'єктів із проведення спортивних заходів, діяльність спортивних команд і клубів, які в основному беруть участь у живих спортивних заходах; незалежних атлетів, задіяних у живих спортивних заходах перед глядачами; спортивних тренерів, які надають спеціалізовані послуги з підтримки учасників спортивних заходів і змагань; операторів арен і стадіонів; іншу діяльність з організації, сприяння проведення й управління спортивними заходами».

Донеччанин Сачко вже скоро 20 років, як не остання людина у Луцьку. Тепер не тільки здоровий глузд і статус головного тренера, але й закон примушує його нормально вивчити мову і на публіці розмовляти українською.
І просто це так зручно і гарно.


 

***

Більше читайте в авторському проєкті Юрія Конкевича Fan-project Volyn у Facebook та Telegram.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024