Легкоатлетка Марина Бех-Романчук очолила рейтинг спортсменок 2020 року

22 Грудня 2020, 09:05
2292

Віцечемпіонка світу-2019  Марина Бех-Романчук цьогоріч виграла два перших етапи Діамантової Ліги у кар’єрі,  двічі перемогла в очному протистоянні лідера  світового топ-листа у довжині  Малайку Міхамбо з Німеччини «на її майданчику», а ще зробила свій завершальний стрибок фірмово-тріумфальним.

За версією Асоціації спортивних журналістів України Марина Бех-Романчук очолила ТОП-рейтинг українських атлетів.

Марина почала «штампувати» перемоги з самого початку 2020 року – під час зимових змагань. 31 січня на турнірі у німецькому Карлсруе на стрибок Міхамбо (6.76 метра) відповіла польотом на 6.92, що на той час стало її найкращим результатом у кар’єрі – до попереднього Personal Best у приміщенні українка додала одразу 7 сантиметрів. А вже за вісім днів  Бех-Романчук оновила особистий рекорд ще на чотири сантиметри: 6.96 забезпечили першість на  змаганнях у польському Торуні. Після цього були ще дві перемоги поспіль з різницею у чотири дні – на Гран-прі у шотландському Глазго та на змаганні у французькому Льєвені (на обох турнірах перше місце принесли стрибки на 6.90). Вигравши чотири з чотирьох турнірів Світового легкоатлетичного туру, Марина оформила впевнену перемогу  у загальному заліку і водночас очолила  топ-лист у приміщенні.

1

 

Змагання літнього сезону-2020 вклалися у 36 днів. Із семи міжнародних стартів Бех-Романчук перемогла у чотирьох, а у трьох інших була другою. Плюс у цей же період вшосте поспіль виграла національний чемпіонат України.

У першій половині вересня відбулося ще два протистояння Бех – Міхамбо і обидва у Німеччині, межі якої Малайка в карантин не залишала. На Континентальному турі у Дессау українка вийшла у поточні лідери після стрибка на 6.85 у п’ятій спробі, однак німкеня відповіла польотом на 7.03, що у підсумку залишився Season Best. Але уже через п’ять днів, на турнірі у Берліні, Марина взяла у чемпіонки світу реванш – 6.87 проти 6.77, і загальний рахунок дуелей у році знову на користь нашої спортсменки – 2:1. На цьому протистояння з Міхамбо у 2020-му для Бех закінчилося. Німкеня може тішити себе найвищим результатом  сезону, однак дві поразки від основної конкурентки не додають психологічної впевненості.

Тим часом, Марина продовжувала феєрити, тепер уже на Діамантовій Лізі. Саме тут перемоги їй приносили дальні стрибки у заключних шостих спробах. В такий спосіб українка виграла свій перший у кар’єрі «Діамант» у Стокгольмі, з результатом 6.85. А через місяць діамант «до пари» здобула на щасливому для неї стадіоні у Досі, здійснивши  свій найбільш дальній стрибок року на повітрі – 6.91! При цьому формат фінального змагання року мав експериментальний характер – остаточний розподіл місць між трьома поточно найкращими стрибунками визначав саме завершальний шостий стрибок, без врахування попередніх. Після п’яти раундів Марина була другою, але все вклала у заключний політ! 6.91 українки вочевидь деморалізували шведку Хадді Санья, яка до того лідирувала з результатом 6.85. У заключній спробі скандинавка стрибнула лише на 6.55 і, взагалі,  закінчила третьою, пропустивши вперед нігерійку Есе Бруме.

Успішна смуга цього року однозначно додає атлетці снаги. Вона видряпує перемоги у заключних спробах. Зайве казати, як неймовірно важко це зробити в умовах максимального  психологічного пресингу. Однак, дивлячись на те, як готується до стрибка Бех, видно концентрацію, впевненість і віру, але аж ніяк не переживання чи мандраж.  І це саме те, що при рівності інших складових часто робить різницю. 

До речі, у голосуванні АСЖУ Марина Бех-Романчук усього лиш на  3 бали випередила іншу  спортсменку, яка так само заслуговує на звання найкращої цього року – Ярославу Магучіх

Між тим, експерта Рада Асоціації спортивних журналістів України визнала Вадима Крушинського – тренера легкоатлетки Марини Бех-Романчук – найкращим тренером року.


 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024