На Рівненщині побудували перший кордодром

19 Жовтня 2020, 14:14
906

У селищі Рокитне на Рівненщині відкрили професійний кордодром.

Зробили його силами ентузіастів. Поки його використовують лише місцеві школярі та любителі авто та авіамоделювання, але згодом організатори гуртків планують проводити на ньому всеукраїнські змагання. Звели трек у «Центрі дитячої та юнацької творчості», – інформує Суспільне.

Над будівництвом рокитнівського кордодрому протягом трьох років працювали батько та син – Микола та Сергій Волевичі. Обидва чоловіки працюють керівниками гуртків у закладі.

Батько каже, що трек такого розміру під відкритим небом для кордових автомобілів єдиний в своєму роді у Рівненській області.

«Ідея побудувати кордодром з’явилася, відколи з’явився цей вид спорту, в цьому році якраз 50 років. Спочатку тренувалися на треках зроблених нашвидкуруч. Ми будували його для того, щоб можна було проводити серйозні чемпіонати у себе вдома», – розповів журналістам керівник гуртка автомоделювання Микола Волевич.

Гроші на будівництво кордодрому, каже, шукав самотужки, а будували трек удвох з сином, донаймаючи техніку за необхідності.

«У Рівненській області аналогів кордодрому немає. Є у Стрию – один з найкращих в Європі, у Хмельницькому, Вінниці, Миколаєві. Тепер буде ще й у нас», – каже Микола Волевич.

Кордодром ще повинен пройти перевірку на безпечність. Загалом на ньому вже тренуються 40 дітей: половина – з гуртка автомоделювання, інша половина – з авіамоделізму.

У Рокитному автомодельний спорт став національним, адже ним займаються не лише діти, а й дорослі на професійному рівні, – каже тренер. На Всеукраїнських чемпіонатах команди з Рокитного неодноразово здобували нагороди за призові місця.

У основі автомоделізму лежить конструювання кордових моделей, які самостійно рухаються по спеціальному треку – кордодрому. На сьогодні рекорд України з розвивання швидкості – 336 км/год у кордомоделі, сконструйованої дорослими, каже Микола Волевич.

У дітей середня швидкість моделей від 100 до 140 км/год, у переможців чемпіонатів – 220-240 км/год. Кордові моделі їздять на батарейках-кронах та спеціальних потужних акумуляторах.

Довідково: коркодром – асфальтований або бетонований круглий майданчик, обнесений дротяною сіткою, для проведення змагань та випробувань кордових авто- і авіамоделей.







 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024