«Профілактика і реабілітація – два кити, які формують здорову націю», – Василина Вітовщик

18 Жовтня 2020, 09:00
Василина Вітовщик 1309
Василина Вітовщик

Василина Вітовщик. 1990 року народження. Лучанка. Освіта – вища. Фахівчиня з фізичної реабілітації Центру допомоги учасникам бойових дій Комунального підприємства «Луцького центру первинної медичної допомоги». Професійна спортсменка. 2014–2018 рр. була в складі Національної збірної України з легкої атлетики. Багаторазова призерка чемпіонатів і кубків України. Бронзова призерка командного чемпіонату світу зі спортивної ходьби (Китай, 2018 р.). Виконала норматив МСМК України. Кандидатка від команди «Європейської Солідарності» в депутати Луцької районної ради.

– Що Вас спонукає йти в політику й брати участь у місцевих виборах?

Чітке розуміння ситуації. Я маю намір, використовуючи прямий вплив на політичну сферу, вирішити питання реабілітаційного та оздоровчого процесу на Волині. Я працюю у цій сфері і я щодня бачу реальні перемоги, завдяки доступній для наших військових реабілітації. Тут є чим пишатися і це потрібно масштабувати, адже вчасної реабілітації, на справді, потребує багато людей і я це розумію. Саме тому, я склала проєкт побудови такого осередку.

Ще один надзвичайно важливий проєкт, який я планую втілити, – це програми профілактики здоров’я в школах та садочках. Адже це нагальна проблема, від якої залежить, чи буде здоровим майбутнє нашої нації. Давно застарілі шкільні методики з фізичної культури, потрібно реформувати на сучасні програми здорового фізичного розвитку з врахуванням можливостей кожної дитини. Мене, як професійного спортсмена і реабілітолога, хвилює статистика ранніх дитячих захворювань, яких вдалося б уникнути саме завдяки правильно підібраній програмі.

Так, світ йде вперед, комп’ютери, екологія, але ми повинні все це враховувати і зробити усе, щоб наші діти були здорові. Проаналізувавши закордонний досвід, я можу чітко сказати: профілактика і реабілітація – два кити, які формують здорову націю. І Волинь повинна стати провідником в цьому напрямку. Завдяки проведенню реформи децентралізації в нас нарешті з’явиться можливість це втілити в життя.

– Чому Ви обрали для себе команду «Європейської Солідарності»?

–  Ще займаючись професійним спортом, я часто бувала за кордоном, зокрема й у Європі. Я бачила, як і на якому рівні проводять там змагання,  і на якому рівні живуть люди. Моя перша поїздка справила на мене велике враження. Коли ми проходили тренування, перед виступом на Чемпіонаті Європи в Цюриху 2014 року, я була приємно здивована, що так багато мешканців виходять до парків на ранкові пробіжки, дозвілля. Мене вразило, наскільки у Швейцарії популяризований спорт, заняття фізичною культурою: оздоровча ходьба, їзда на велосипеді, біг та інше. З командою «Європейської Солідарності» я бачу, що є підтримка і спільне бачення того, щоб втілити в реальність мої проєкти.

– Коли Ви втрапите в місцеве самоврядування як депутатка, які перші ініціативи очікувати?

– Назву Вам лише дві, хоча насправді їх набагато більше.

По-перше, на сьогодні в Україні побудований лише один сучасний Центр спортивної медицини в  Бахмуті, а таких повноцінних медичних комплексів потребує кожна область і особливо Волинь. У громаді має функціонувати сучасний реабілітаційний центр спортивної медицини – це вже вимога сьогодення, яку варто усвідомити. Такий осередок покликаний надавати лікувально-профілактичну, психологічну, діагностичну, консультативну медичну допомогу абсолютно усім, хто її потребує.

По-друге – це системне оздоровлення дітей шкільного та дошкільного віку. Необхідно ввести додаткову оздоровчо-профілактичну програму для дітей, розумію, що школи потребують придбання інвентарю оздоровчого спрямування. Елементарне встановлення тренажерів має стати нормою, як для вуличних занять, так і для тренувань у приміщеннях, адже кожна пора року вносить свої корективи. Також для цього мають бути спеціально розроблені оздоровчі програми, за якими мають працювати з дітьми фахівці. Це допоможе на ранніх стадіях запобігти появі у школярів таких захворювань, як, скажімо, викривлення хребта. Я розумію, як це втілити в життя.

Я вважаю, що необхідний більш стрімкий розвиток відновлювальної та профілактичної медицини за європейськими стандартами. «Вчасно» повинно стати головним словом у турботі за здоров’я кожного мешканця громади.

–  Цьогоріч політичні сили, формуючи списки кандидатів, мали неабиякий виклик із гендерною квотою, тобто врахуванням 40 відсоткової пропорції представництва різних статей. Як Ви вважаєте, це сприяє чи заважає боротьбі за лідерство в партіях?

– Я вважаю, що кожна людина, незалежно від гендеру повинна мати рівні права і свободи, а лідерство в партії вже повинно визначатися за професійністю, лідерськими якостями і моральною основою.

– В українському політикумі доволі трендова практика займатися депутатською діяльністю після спортивної кар’єри. Чи важко Вам далося це рішення? Чому?

– Моє рішення було цілком обдуманим і виваженим. І аж ніяк не бажанням наслідувати тренд. Для того, щоб розпочати щось робити, потрібно чітко визначити мету. Навіщо тобі йти в політику? Що ти можеш зробити? Я поставила собі ці запитання. І зрозуміла, що я, справді, готова до цього кроку і я маю програми, які потребують впровадження на рівні місцевих громад. Це крок задля розвитку нашої громади!

– Як відомо, депутатство вимагає чимало часу та зусиль. Як рідні поставилися до Вашого вибору?

– Мої рідні завжди мене підтримують і надихають. Це дуже важливо. Коли в тебе в житті є опора – рухатися легше. До того ж у слові «депутатство» я вбачаю можливість допомогти громаді і співпрацювати з громадою. І тут хочеться процитувати Роберта Кеннеді: «Як не ми, то хто? Як не зараз, то коли?» Я переконана, що з командою ЄС, яка, як і я, підтримує європейські цінності, ми зможемо все це втілити в життя.

– Дякую за відвертість, нових перемог Вам!

Наталія СІРЕНКО

Читайте також: «До європейського майбутнього країни – через сильні самоврядні громади», – Павло Цибульський 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024