Осінні кінні змагання в Рівному 110 років тому

11 Жовтня 2020, 14:00
1270

На Волині сто років тому щороку восени відбувалось багато цікавих заходів в найбільших містах регіону. Одним із найбільш популярних занять місцевих представників дворянства були перегони на конях та виставки коней.

Власниками найкращих коней в тогочасній Волинській губернії були родини князів Радзивілів, Лєдоховських, Чацьких та Саме їх коней можна було побачити на виставках і переможцями на змаганнях.

Читайте такожЯк кінь поміщика з теперішньої Локачинщини отримав королівську нагороду в Лондоні

Район.Історія пропонує вашій увазі фото із кінних змагань, що відбулись у жовтні 1913 року у місті Рівному Волинської губернії. Фото вдалось віднайти на сторінках тогочасної преси (джерело: www.polona.pl)

Зрозуміло, що такі змагання не проходили без відпочинку та святкового частування гостей, які приїздили на Волинь в пошуках вражень із сусідніх губерній.

Відомо, що учасницями змагань були і жінки, представниці роду Лєдоховських та Чацьких.

Цікавий факт про коней із ХІХ ст. Виявляється в Російській імперії було так багато коней, що дійшло до того, що Олександр I дозволив в 1813 році жителям Волинської губерній замість рекрутів здавати верхових коней: замість одного рекрута - чотири драгунських, або п'ять уланських і гусарських коней.

Вирощування коней для потреб армії було досить прибутковою справою. Правильно організований кінний завод цілком міг скласти основу великого дворянського стану.

В Рівному, як і в Луцьку для проведення змагань і виставок коней було облаштовано іподром, який відповідав всім вимогам того часу. Наявність іподрому дозволило на його території пізніше проводити сільськогосподарські виставки.

У Волинській губернії на початку ХХ ст. було 30 кінних заводів. Найбільші належали в Заславському повіті князю Сангушку, графині Потоцькій в селі Антоніни, і князю Любомирському в місті Рівне. Серед коней переважали переважно англійські і арабські породи.


 

Читайте також: Учимо розуміти себе: у кінному клубі на Рівненщині займаються півторарічні діти

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024