Стартовий провал «Волині» і чого чекати від Сачка

14 Вересня 2020, 11:00
1646

Одне очко у двох матчах із не найважчими суперниками. Цього не очікували від «Волині» не тільки вболівальники, але й нова тренерська команда.

Розпочали із 2:3 вдома із «Кремнем», продовжили 1:1 у Дніпрі із дебютантом Першої ліги «ВПК-Агро» — клубом із села, який ще два роки тому грав на аматорському рівні.

Посипалися дошкульні коментарі — про невисоку якість гри «Волині», незабиті моменти і нерозуміння гравцями один одного.

Спорт на Районі з’ясовує, чому так сталося і що чекати у цьому сезоні від лучан.

– Прийшли-пішли

Друга спроба Андрія Тлумка вивести «Волинь» в УПЛ також закінчилася фіаско. Якщо у перший рік головним чином завадило дошкульне зняття з клубу 6 очок за колишні борги, то цього року лучани самі здали позиції, потрапивши влітку у вихор коронавірусу та незрозумілої ситуації із відновленням чемпіонату.

Тлумак поплатився за це відставкою, а чи то власник ,чи то інвестор клубу Ігор Палиця, як подейкують істотно «врізав» бюджет. Кажуть про зняття половини фінансування.

Ця причина і відставка Тлумака спровокували значну зміну виконавців. Із торішнього основного складу залишилося 5-7 гравців, решти поїхали з Луцька (Станіслав Куліш,  Денис Кожанов, Ростислав Волошинович, Валерій Сад, Тарас Михалик, Анатолій Ульянов).  

На все про все у Сачка і його нової команди тренерів, а також нового спортдиректора Миколи Гаврилюка (про призначення людини, яка вважається дуже близькою до Віталія Кварцяного, офіційно не повідомлялося) було два тижні.

Саме таким коротким було цього року міжсезоння з огляду на коронавірусний сезон. 

У «Волині» довго не думали, а зробили ставку на колишніх футболістів, які пішли з Луцька із різними обставинами у 2016-2017 рр. Передусім це Владислав Шаповал, Віктор Хомченко, Андрій Ляшенко, Роман Никитюк, Назар Богомаз, Юрій Тетеренко.

Із інших виділимо Максима Войтіховського («Шахтар» U-21), Євгена Протасова («Олександрія»), Антона Євдокимова («Верес»), орендованого в «Колоса» Олександра Бондаренка, Владислава Приймака (ПФК «Львів»). Вмовили залишитися в Луцьку й Амбросія Чачуа.

Наразі кадри тільки зігруються, для них перші матчі схожі на спаринги, яких фактично не було перед стартом — єдиний зіграли у секретній обстановці з «Вересом» (0:0)

– Що показали перші матчі

Нині у Василя Сачка під рукою аж чотири центральних захисники (Приндета, Никитюк, Войтіховський і Болденков, коли відновиться після важкої травми) і чотири опорні хавбеки (Рябов, Чачуа, Приймак, Тетеренко).

Але саме гра у цих зонах поки й стала причиною втрачених очок. «Волині» забивали після стандартів і «закидів» у центральну і з центральної зони. Тому планів для зіграності команди тут — не злічити.

Багатьох здивувала недовіра Сачка до Артура Рябова, який був двигуном командних дій влітку та істотно прогресував.

Сачко мусить визначитися із головним кіпером. Гра Леванідова проти ВПК-Агро, а також його нечисленні виходи влітку після кількох провальних поєдинків Літовченка свідчать, що саме йому довірятимуть надалі пост №1.

Відчувалася відсутність істотної конкуренції на флангах атаки внаслідок пошкоджень Климця і Мартинюка. Обидва потенційно можуть істотно посилити чи замінити Ляшенка і Протасова.

– Що вже змінив Сачко

У команді стало жорсткіше з дисципліною. Це не може не сприйматися позитивно, бо в Тлумака грало чимало ветеранистих виконавців. Із ними в головного тренера були більше довірливі, але не вимогливі відносини.

Наразі у «Волині» чимало молоді і приїжджих, а могутня статура Сачка і його статус легенди клубу зобов’язують й до відповідної субординації.

Було цікаво побачити формацію 4-4-2 на початку матчу в Дніпрі, але згодом вона все ж трансформувалася до гри з одним нападником. 

– Очікування

У плані фізпідготовки зараз буде важко виправити відсутність міжсезоння. Тому в осінній частині чемпіонату будемо готуватися до чималої ротації складу.

Власне саме у ході чемпіонату команда й буде зігруватися. Не виключено, що шукатимуть і заявлятимуть нових виконавців. Наприклад, на першому матчі було помічено флангового атакувального гравця Володимира Коробку, який вже грав у Луцьку під орудою тренера Богатиря.

Цілком ймовірно, що допоможуть «Волині» й вболівальники, яких почнуть пускати на «Авангард» в межах квоти у 25% місткості стадіону вже з кубкового матчу проти «Прикарпаття» (16 вересня, 17.00).

Не від тренерів, але від менеджменту клубу залежать інші головні очікування вболівальників — активної маркетингової роботи, просування клубу в соцмережах, продукування контенту для них і більшої відкритості.

Василь Сачко на напівсекретному від преси представленні новачків запевнив, що готовий проводити відкриті для вболівальників і преси тренування. Сподіваємося, що їх проводитимуть за будь-яких обставин — і після перемог, і після ймовірних невиразних матчів.

Юрій Конкевич

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024